Rekordi nisu pali, ali su Nemci ogromne novce dali: Dani Olmo pakuje, Timo Verner rešeta

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.01.20. | 13:05

RB Lajpcig potvrdio transfer španskog veziste

Status fudbalera školovanog u La Masiji omogućio mu je da ga zovu velikani. Učinak minulih sezona doveo ga je u poziciju da birka. Mogao je da ode i bude verovatna rezerva u Barseloni. Ili da se „naplati“ odlaskom u Mančester Siti, gde bi takođe teško do prvog tima. Opredelio se da igra. A to je za momka od 21 godine najvažnije. RB Lajpcig mu garantuje minutažu i mesto u prvom timu, pa je tako Dani Olmo završio u lideru Bundeslige.

Ako su propustili nadolazeću zvezdu svetskog fudbala, Erlinga Halanda, onda u istočnonemačkom klubu trljaju ruke zbog potpisa kojim su ozvaničili angažman drugog mladog asa za kojim je poludela fudbalska Evropa i u danu kad gostuju Ajntrahtu u Frankfurtu predstavili dosadašnjeg vezistu zagrebačkog Dinama kao prvo, vrlo moguće i jedno pojačanje u zimskom prelaznom roku.

Izabrane vesti

Ugovor je verifikovan do juna 2024, a očekuje se da Olmo debituje kod novog trenera Julijana Nagelsmana već 1. februara u derbiju sa Borusijom iz Menhengladbaha.
Upoznat sam sa rastom RB Lajpciga poslednjih sezona. U pitanju je mlad, atraktivan klub koji me je svojom filozifijom, shvatalnjem fudbala i razvojem talenata ubedio da mu verujem“, u dve rečenice obrazložio je Dani Olmo prihvatanje ponude.

Mogao je još letos da stigne u Bundesligu, tad ga je tražio Bajer iz Leverkuzena, nudio priliku da igra u Ligi šampiona, ali je pitanje da li bi bio starter odmah. Odlučio je da ostane na Maksimiru i sa statusom osvajača zlatne medalje na Prvenstvu Evrope mladih reprezentacija podigne lestvicu, jer je bio ponajbolji pojedinac Modrih u elitnom kupu. To je i dovelo do velikog interesovanja, gde su prednjačili Barsleona (ponižavala ga početnom ponudom od 10.000.000 evra), Milan (nije mogao da prati Dinamove zahteve), Siti, da bi na kraju izabrao Lajpcig.
„Srećni smo što smo uspeli da ubedimo Olma, uprkos tome što je imao ponude renomiranih klubova, da smo najbolji mogući izbor za njegov naredni korak u karijeri. Izuzetno je tehnički nadaren, poseduje izvanredne kvalitete kad je lopta u njegovom poseddu, što bi našu ofanzivnu trebalo da učini još jačom“, precizirao je sportski direktor Markus Kruše razloge dolaska 21-godišnjeg igrača sredine terena.

Olm bi trebalo da nosi igru Lajpciga i bar do leta bude paker Timu Verneru, pošto se očekuje da reprezentativni napadač na kraju sezone napusti klub. Dotad, pokušaće zajedno da ostvare najveći uspeh u istoriji i osvoje titulu ispred Bajerna i Borusije iz Dortmunda.

Iako bombastičan, transfer Danija Olma nije rekordan. Bar je još. Ni kad je u pitanju hrvatski fudbal, niti je najskuplja kupovina RB Lajpciga. Naime, Nemci su platili Dinamu 18.500.000 evra na ime obeštećenja, što znači da odlazak Marka Pjace u Juventus ostaje najveća prodaja bilo kog kluba ne samo Hrvatske, nego sa Balkana (23.000.000 evra). No, u godinama koje slede Olmo može da sruši bivšeg Dinamovog prvotimca, jer će u kasu Modrih da se slije bonus od po 2.000.000 evra za svaki od tri naredna Lajpcigova plasmana u Ligu šampiona. Na to bi trebalo dodati da, ako za vreme trajanja ugovora Lajpcig osvoji titulu prvaka Nemačke, u Zagreb stiže još 2.000.000 evra. Prvi put možda već u junu, a najviše dvaput u naredne četiri i po sezone. Pride, posle svakih 15 utakmica na novoj adresi Lajpcig je u obavezi da na Maksimir pošalje još 1.000.000 evra, a kad ga jednog dana bude prodavao i 20 procenata od narednog transfera. Prema sadašnjem stanju stvari, 16.000.000 evra, jer je otkupna klauzula postavljena na 80.000.000.

Lajpcig, ipak, nije oborio klupski rekord. Nabija Kejtu je platio Salcburgu 2016. godine tačno 29.750.0000 evra. Čak su i Kevin Kampl i Amadu Hajdara skuplji. Samo dok Dani Olmo ne počne da aktivira bonuse.

(FOTO: twitter.com/RBLeipzig_Fr)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara