Rešavaće se na Marakani, neka bude kao pre 15 godina: Zvezda gubila, vodila, visila i donela kapital (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | sre. 21.08.19. | 22:55

Lud meč u Bernu

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Berna)

Mogla je Crvena zvezda da pobedi večeras u Švajcarskoj. Mogla je i da izgubi. U frenetičnom meču, prepunom šansi i dobrog fudbala, srpski šampion je odigrao sa Jang Bojsima 2:2. I reklo bi se da je uzeo ono po šta je došao.

Izabrane vesti

Svakako da Zvezda može da bude zadovoljnija rezultatom nego Jang Bojs. U većem delu meča se nije osetilo da je Zvezda gost kojem je prognozirana uloga autsajdera. Što zbog sjajne podrške oko 5.000 navijača, što zbog igre koje je na mahove bila odlična. Deluje da Zvezda nije slabiji tim od Jang Bojsa. I da će to pokazati kao domaćin u grotlu Marakane sledećeg utorka. Pa neka bude kao pre 15 godina, kada je posle 2:2 u Bernu, Jang Bojs deklasiran sa 3:0 na našem najvećem stadionu...

Jang Bojs je divljim tempom ušao u meč, Zvezda je spavala. Snažni Nsame je pravio mnogo problema Zvezdinim štoperima, a brzonogi Asale i Ngamelu ulazili sa krila i pravili pometnju. Uz podršku ofanzivnih bekova Zvezda je bila pod velikim pritiskom i popustila je posle sedam minuta. Ivanić je bio loš u skoku, Nsame je skočio, a Asale pobegao Zvezdinim defanzivcima i matirao Borjana.

Zvezda je patila kao u Salcburgu, domaći su jurili drugi gol, a onda su posle 15-ak minuta igre Marin i Kanjas uspeli nekako da malo smire situaciju, Rodić je iznudio korner i Zvezda je iskoristila prvu šansu koja joj se ukazala. Marin je zavrnuo, a Degenek kao u Salcburgu bio na pravom mestu. Pogodio je na jedini način na koji je mogao, Nsame je skočio do prečke, ali nije uspeo da izblokira loptu koja je upala u gol Jang Bojsa. Zvezda je oživela...

A onda šou Milana Borjana u dva minuta. Pankov je bio kratak na centaršut koji je išao na drugu stativu, Nsame je nadskočio Gobeljića (možda je bio i faul) i vratio loptu na peterac gde je Martins tukao na prazan gol. Borjan je izronio niotkud i refleksom mačke spasao gol. Samo minut kasnije je čudesnom paradom zaustavio projektil Ebišera i potpuno razludeo tribinu sa Zvezdinim navijačima iza svog gola.

Došla je Zvezda do daha, Kanjas je rastao kako je meč odmicao i smirivao tempo koji su nametnuli Švajcarci. Marko Marin se razigrao, a u 36. minutu je izveo slalom kao da je u njega ušao duh Lea Mesija. Otarasio se jednog protivnika, prošao kroz dvojicu drugih i našao Garsiju na levom krilu koji je ukapirao misao i vratio idealnu loptu Marinu na levo krilo. Sve je Zvezdin kapiten uradio perfektno. Sačekao je protivnika da padne, prevario i golmana Fon Balmosa, majstorski bocnuo spoljnom, ali se Luštenberger pojavio na gol-liniji da izbije.

Samo minut kasnije je Garsija sjajno propustio loptu do Boaćija kojeg su centimetri delili od šuta u stopostotnoj šansi, ali je Fon Balmos bio brži za sekund. Bilo je i kontakta, nedovoljno za penal. Zvezda je proigrala, a oko 5.000 srpskih navijača zagrmelo! Švajcarci više nisu bili tako agresivni i direktni kao do sada. Uselio se i kod njih neki strah i respekt. Najviše od Marina koji je sejao opasnost u svakom kontaktu sa loptom.

Iako je Zvezda uspostavila balans na terenu, Jang Bojsi nisu odustajali od napadačke igre. Ali im je sve manje toga prolazilo. Opustio se i stegnuti Pankov, našao recept za Nsamea, Zvezdina prednja linija odbrane je smanjila dotok lopti snažnom i brzom trozupcu Janga Bojsa. Jedina opasnost pred Borjanovim golom do kraja poluvremena je bila kada je Ngamelu šutirao iz gužve. Ali, opet je Borjan fenomenalno reagovao. A u nadokandi, umalo da Degenek opet bude koban za Švajcarce na prekidu.

Utisak na pauzi je bilo da se Zvezda probudila iz pospanosti posle prvih 15 minuta i da nije bila lošiji tim u Bernu. Ustvari, utisak je bio da smo gledali ludo poluvreme u kojem je prštalo na sve strane i moglo je da bude i više golova.

A utisci se još nisu ni sabrali na poluvremenu kada je drugih 45 minuta započelo eksplozijom radosti za zvezdaše. Marin je opet nešto izmislio i lansirao Gobeljića čiji centaršut nije došao do Boaćija, ali jeste ga zato ispratio Mateo Garsija i na bajkovit način započeo karijeru u Zvezdinom dresu.

Argentinac je uradio ono za šta je doveden, ostavio dobar utisak iako se videlo da mu fali snage. Pogotovo za meč sa ovako ludakim tempom. Biće to još bolje u revanšu...

Jang Bojsi više nisu imali šta da čekaju. Krenuli su svim silama napred i najviše pretili preko cetrašuteva Lotombe sa desnog krila. Tako je i Asale došao u stopostotnu šansu na petercu ali je gađao pored gola. Potom je omaleni napadač imao još jednu. Domaći trener je sa dve izmene pojačao ofanzivu, Milojević je odgovorio Žanderom umesto iscrpljenog Garsije. Kada je trener Jang Bojsa uveo nedovoljno spremnog Oroa umesto veziste i zaigrao sa četvoricom ofanzivaca, bilo je jasno šta ćemo gledati do kraja.

A Oro nije mogao da zamisli bolji početak. Posle minut na terenu je dobio šansu da šutira penal i pogodio za 2:2. Ngamelu je prošao po desnom krilu, Boaći ga pratio, mogao da pravi faul na 30 metara, ali je odlučio da čeka i ukliza u šesnaestercu. I pogrešio. Loptu je kačio sigurno, ali i Ngamelua. Izgledalo je da je start čist, ali uz pritisak sa tribina, Holanđanin Makeli je odlučio da konsultuje VAR i potom pokaže na belu tačku. Reč-dve i o holandskom arbitru. VAR mu je kazao da je bio penal, ali isto tako nije želeo ni da konsultuje VAR kada je Boaći pao pred golom Švajcaraca. U više nvarata je sitnijim odlukama stajao na strani Jang Bojsa, skoro nikada na Zvezdinoj. Oprostio je neke žute kartone domaćima, dopustio grubu igru nad Marinom. Valjda će i Zvezda imati tako domaćinsko suđenje u utorak. Bitno je i pravo razliku. 

Ubila je sudijska odluka raspoloženje u Zvezdinim igračima i dala krila domaćima. Žuto-crni su kao osice kidisali ka trećem golu, nizale su se šanse, a Marko Gobeljić je čudesnom intervencijom sprečio poraz u finišu.

Posle 90 minuta u Bernu, utisak je da su Švajcarci mnogo brza, opasna i konkretna ekipa. Utisak je i da Zvezda nije lošija i da može mnogo bolje na Marakani. A najbitniji utisak je da u Beograd nosi kapital od dva gola u gostima. Prvim poluvremenom dvomeča, može da bude zadovoljnija Zvezda. 


JANG BOJS - CRVENA ZVEZDA 2:2
/Asale 7, Oro 76 penal - Degenek 18, Garsija 46/

Stadion: Vankdorf
Kapacitet: 32.000
Sudija: Dani Makeli (Holandija).

JANG BOJS (4-3-3): Von Balmos - Lotomba, Cesiger, Luštenberger, Garsija (od 67. Janko) - Sijero (od 57. Fasnaht), Ebišer (od 73. Oro), Martins Pereira - Asale, Nsame, Ngamaleu.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Gobeljić, Pankov, Degenek, Rodić - Kanjas, Ivanić - Vukanović (od 86. Petrović), Marin, Garsija (od 55. Žander) - Boaći.


PLEJ-OF ZA LIGU ŠAMPIONA - PRVI MEČEVI

Utorak

APOEL - Ajaks 0:0

Kluž - Slavija Prag 0:1 (0:1)
/Masopust 28/

LASK Linc - Klub Briž 0:1 (0:1)
/Vanaken 10p/

Sreda

Dinamo Zagreb - Rozenborg 2:0 (2:0)
/Petković 8pen, Oršić 28/

Olimpijakos - Krasnodar 4:0 (1:0)
/Gerero 30, Ranđelović 78, 85, Podens 89/

Jang Bojs - Crvena zvezda 2:2 (1:1)
/Asale 7, Oro 76 penal – Degenek 18, Garsija 46/

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara