Trenutak odluke (© Reuters)
Trenutak odluke (© Reuters)

Riči je bogatstvo Evertona, ali junak je drugi Brazilac: Hladni genije sa Islanda i vrela latinoamerička krv režirali triler na Gudisonu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.02.21. | 23:56

Tri asistencije Sigurdsona, dve Sona, magija Rišarlisona, presuda Bernarda, „povampireni“ Sančez i slavlje Ančelotijevog tima nad Totenhemom posle produžetka – 5:4

Najbolje na kraju. Jedan klub iz Mančestera je prošao golom u produžecima, drugi oborio rekord engleskog fudbala po broju uzastopnih pobeda, Lester se spasao u nadoknadi, a Everton i Totenhem odigrali meč za uspomenu i dugo sećanje. Jedan od upečatljivijih ove sezone. Završni čin osmine finala FA kupa pripao je Karamelama pošto su u trileru za prepričavanje nadvisile jednako opasni, ali nedovoljno oprezni sastav Žozea Murinja i obezbedile mesto u četvrtfinalu – 5:4 (4:4, 3:2).

Odluka je pala u produžetku, tako što je u sedmom minutu prvog Gilfi Sigurdson divnom asistencijom – trećom na meču - lansirao Bernarda, nekadašnji prvotimac Šahjotra kao da se uželeo fudbala, pucao snažno u dalji ugao i domaćinu doneo ono što je zaslužio ranije. Kao što je i Bernard posle silnih problema tokom sezone zaslužio da bude junak makar koliko i njegov sunarodnik Rišarlison, jer su dva gola pokrenula domaćina ka mestu među najboljih osam.

Izabrane vesti

Fudbal za sladokusce. Bilo je svega: osam golova, brzopoteznog preokreta u režiji ofanzivaca Karamela, dva povratka činilo se otpisanog gosta iz Londona, visokog tempa kao da ujutru neće svanuti. Kad ovakve utakmice nalete – poput Halajeve komete – ne trepće se.

Stvarno je imalo svašta da se vidi. Onoga što nije uobičajeno. Primera radi, da Davinson Sančez postigne dva gola. Bivšem štoperu Ajaksa to nije u opisu radnog mesta, ali kao da je shvatio da je ovo posebno veče, pretvorio se u predatora sposobnog da sačeka centaršuteve Hjong Min Sona i sprovede ih u mrežu. Na prethodnoih 137 utakmica u dresu Pevaca bio je precizan samo jednom. Na Gudisonu dupla porcija i dokaz da je skočan, okretan i snalažljiv.

Snalažljivost je Son drugo ime. S tom razlikom što je reprezentativac Južne Koreje sve vreme mučio odbranu domaćina, a razarao je centaršutevima. Dva iz kornera je realizovao Sančez, a jedan posle minijature Azijata Hari Kejn, da odvede utakmicu u produžetak i 209. golom za Totenhem ostane usamljen na drugom mestu klupske liste strelaca svih vremena. Sad je ispred njega samo Džimi Grivs (266).

Son je došao do 12. asistencije u sezoni, ali ni to što je napad ekipe Žozea Murinja opet funkcionisao nije vredelo, pošto je odbrana igrala kao da se prvi put skupila. Kao da je prvo poluvreme završila u 37. minutu. U naredni sedam i 26 sekundi Everton je, skoro bez otpora, triput tresao mrežu Iga Lorisa, mada se mora skinuti kapa domaćinu na snalažljivosti. Najpre 50. pogodak Dominika Kalverta Luina za Karamele (bukvalno je probio francuskog golmana), od čega je više od pola (26) palo otkako je Karlo Ančeloti na klupi, zatim majstorija Rišarlisona i na kraju uspešno realizovan jedanaesterac Gilfija Sigurdsona posle faula Hojbjerga nad Kalvertom Luinom.

Posle takvog naleta mnogi bi pomislili da je utakmica rešena. Ne i Žoze Murinjo. Njegovi pitomci nikad ne odustaju, pa je tako u trećem minutu nadoknade prvog dela Erik Lamela lepim pogotkom vratio neizvesnost, Sančez divinim potezom izjednačio. I onda možda najlepši potez na meču: još jedno proigravanje Gilfija Sigurdsona i pogodak Ričija, kako u plavom delu Liverpula tepaju brazilskom napadaču. Dokaz da vredi svaki od 39.200.000 evra koliko je plaćen Votfordu pre dve i po godine. Kad bi ga sad prodavali utisak je da bi nadmašio tu cenu. Pravo bogatstvo.

Čak ni Rišarlisonovi pogoci nisu bili dovoljni da se utakmica reši u 90 minuta. Uzvratio je Hari Kejn, poravnao na 4:4, odveo meč u produžetke, a tamo još jednom Gilfitaj hladni genije sa Islanda – i temperamentni Južnoamerikanac Bernard za završni udarac kod kog nije bilo oporavka.

Kakav spoj. 

FA KUP, OSMINA FINALA (JEDAN MEČ)

Utorak

Barnli - Bornmut 0:2 (0:1)

/Saridž 21, Stanislas 88pen/

Mančester Junajted - Vest Hem 1:0 produžeci - 0:0 (0:0)

/Mektomini 98/

Sreda

Svonsi – Mančester Siti 1:3 (0:1)

/Vitaker 77 – Voker 30, Sterling 47, Gabrijel Žezus 50/

Šefild junajted – Bristol Siti 1:0 (0:0)

/Šarp 65 pen/

Lester – Brajton 1:0 (0:0)

/Ihenačo 90+4/

Everton – Totenhem 5:4 (4:4, 3:2)

/Kalvert Luin 36, Rišarlison 38, 69, Sigurdson 43 pen, Bernanrd 90+7 – Sančez 5, 57, Lamela 45+3, Kejn 84/

Četvrtak

18.30: (2,50) Volverhemton (3,10) Sautempton (3,00)

21.00: (8,00) Barnsli (5,30) Čelsi (1,35)

***Kvote su podložne promenama***


tagovi

FA kupRišarlisonBernardGilfi SigurdsonHjong-Min Son

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara