Simons protiv Arsenala (© Reuters)
Simons protiv Arsenala (© Reuters)

Rodila majka sina junaka, dala mu ime Ćavi, a mali kida (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.10.22. | 13:19

Autor jednog od najlepših poništenih golova u Ligi Evrope ove sezone oduševio po dolasku u Holandiju

Mikel Arteta i njegov Arsenal posramljeni. Nadigrani. Ubijeni u pojam. Pomalo i prepotentni, sa drugim timom – jer su već osigurali prolaz – stigli su Englezi u Ajndhoven, tamo ih je sačekao PSV i podsetio na dane kad je igrao vrhunski fudbal. Spakovao je pet lopti u mrežu! To što se samo dva gola računaju posledica je upotrebe VAR tehnologije i nekoliko minimalnih ofsajda. Ispostavilo se da su kompjuteri poništili jedan od najspektakularnijih golova ove sezone u Ligi Evrope.

Autor je Ćavi Simons, momčić iz „klase 2003“ koji je u slavlju Holanđana nad liderom Premijer lige (2:0) provozao odbranu gostiju, na kraju je matirao, što bi u nekim drugim vremenima bilo dovoljno za pogodak. Ovako samo za uzdahe sa tribina Filips stadiona, mada tamošnji reflektori ove jeseni obasjavaju lice talentovanog veziste i ističu ga među protegonoste uzdizanja ekipe Ruda van Nistelroja.

Izabrane vesti

Na kraju je Ćavi Simons ostao uskraćen za pogodak, ali o njemu Stari kontinent bruji. Bio je nepogrešiv u driblingu, starotvimma, ušao je u najviše duela na utakmici, podelio deset pasova u završnoj trećini terena, spremio saigračima dve šanse i to je samo upotpunilo repertoar kojim oduševljvaja javnost otkako je primenio sredinu.

Pari Sen Žermen ga je letos pustio PSV-u besplatno, s tim da je zadržao mogućnost da ga vrati narednog leta, što uopšte ne bi bilo iznenađenje imajući u vidu kako Ćavi Simons igra u novom klubu. A igra – fantastično. Već je dao deset, a namestio četiri gola i samo je Kodi Gakpo učinkovitiji (13 pogodaka, 14 asistencija), ali kapiten je već godinama u klubu, a i četiri godine je stariji. Simonsu je ovo sezona velikog uzleta, te iako u manje zahtevnoj, a više otvorenoj sredini u poređenju sa Barselonom ili Pari Sen Žermenom, već je skrenuo pažnju na sebe.

Posebno oduševljava što je Ćavi Simons na praktičnom primeru pokazao da je momak sa za sve uloge. Dosadašnju karijeru je najčešće proveo na pozajmici centralnog veznog, sa zadatkom da kreira akcije, ali ga je najpre Zuma Kamara, trener mladog tima PSŽ-a, prošle godine koristio kao napadača, što se ispostavilo ključnom promenom. Van Nistelroj ga na nekimm mečevima takođe šalje u napad (gde već ima Luka de Jonga), ali ga i šeta s jednog na drugo krilo, daje ulogu centralnog veznog, čas približi, čas udalji od gola. Mladi fudbaler sluša i pleše na teren, jer mu fudbalska interligencija dozvoljava da na raznim mestima demonstrira talenat i bude od koristi timu. Svaki put kad bi bio strelac u Erediviziji isporučio bi duplu porciju golova (Go Ahed Igls, Ekscelzior, Volendam, Utrehrt), mnogo će reći da su to slabi rivali (i jesu), ali Ćavi Simons je dao gol i Ajaksu u utakmici vrednoj pehara Superkupa kad je PSV savladao ljutog rivala u Amsterdamu 5:3, a nedavno i prvenac u Ligi Evrope (Cirihu). I tako opravdao utisak da je reč o velikom talentu, te da je majka Pegi dobro birala kad je rešila da nasledniku nadene ime Ćavi, po uzoru na nekadašnjeg kapitena, a sadašnjeg trenera Barselone, Ćavija Ernandeza.

Iako rođen u Amstardamu, momak čiji je otac poreklom iz Surinama i sam se bavio fudbalom, upravo u Barseloni je počeo karijeru. Devet godina je proveo u La Masiji, dogurao do omladinaca i nikad nije bio u konkurenciji da debituje za prvi tim, iako je delio svlačionicu sa sadašnjim talentom u seniorskom pogonu, Gavijem.

Onda ga je Mino Rajola, maltene na vrhuncu menadžerske moći, leta 2019. odveo u Pari Sen Žermen, gde je prošle godine blistao u UEFA ligi mladih. Rešavao je mnoge utakmice u tom takmičenju, kao nagradu dobio pozive u prvi tim, ima 11 mečeva zbirno za seniore Parižane, ne i odgovarajuću šansu. U Ajndhovenu ju je dobio. Koristi je. I pomalo likuje nad onima koji mu je nisu dali.

U Barseloni se uopšte ne radi u teretani. Tamo smo radili samo s loptom. Onda sam otišao u PSŽ i otkrio šta znači rad na sopstvenom telu, koliko pomaže da izdržim naporan ritam utakmica u Francuskoj. Uočio sam razlike“, rekao je Simons.

Pojedinici su mu zamerili da je nizak (179 centimetara) i da neće biti u stanju da pravi razliku.

Lako podnosim kritike. Tačno je da sam sitan, mali, ali me ne interesuje šta drugi misle. Fudbal je moj život i daću sve od sebe da uspem“, rekao je Ćavi Simons.

Izdanja „malog Ćavija“ primetio je i Luj van Gal. Uvestio ga je na preliminarni spisak od najviše 55 kandidata za Mundijal. U zemlji Lala otvorili su debatu da li je ugrožena pozicija Davija Klasena, as Ajaksa jeste deset godina stariji i ima više iskustva, ali ako na mlađima svet ostaje onda je možda vreme da Simonsove vragolije gledamo i u Kataru.


tagovi

PSV AjndhovenĆavi SimonsEredivizijaLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara