Roma postaje italijanski PSŽ

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.04.19. | 18:09

Ekip detaljno piše o planu Qatar Investment Authority...

Očigledno zadovoljni funkcionisanjem i poslovanjem Pari Sen Žermena Qatar Investment Authority (katarska državna holding kompanija koja se može okarakterisati kao fond za nacionalno bogatstvo) rešio je da proširi poslovanje u fudbalskom biznisu. Francuski Ekip piše da glavešine jednog od najmoćnijih svetskih konglomerata planiraju da kupe klub u Italiji, a odluka je navodno pala na Romu. Navodi se da ukoliko do dogovora dođe Vučicu ne bi preuzeo isti investicioni fond kao Pari Sen Žeremen (Qatar Sports Investments), već neki drugi "iz porodice", kako ne bi došlo do sukoba interesa i problema sa Evropskom kućom fudbala i njenim strogim pravilima. 

Predsednik rimskog kluba Džejms Palota ekspresno je reagovao na pisanje francuskog lista, istakao da nikakva ponuda nije stigla, niti je Roma na prodaju, ali izvori na koje se Ekip poziva vrlo su ozbiljni. List podseća da su 2011, odmah po preuzimanju Pari Sen Žermena, šeici "napali" i Mančester Junajted, međutim da tada do dogovora nije došlo, odnosno da se QIA povukao. 

Izabrane vesti

Zbog čega baš Rim? U odgovoru na ovo pitanje leži i razlog odustajanja od Junajteda. Poput Pariza, Rim važi za svetski kulturni i turistički centar. Dovoljno je velik, ima ogromnu navijačku bazu i prostor za podizanje lestvice kada je evro-prosperitet u pitanju. Zašto Roma, a ne Lacio? Ekip tvrdi iz prostog razloga što su ljudi iz Qatar Investment Authority procenili da Nebeskoplavi imaju previše burnu istoriju (verovatno se misli na navijačku promociju profašističke ideologije), odnosno da su suviše kontroverzan klub u celini. Takođe, prvi kontakti sa Romom već su uspostavljeni i to onog momenta kada je Qatar Airways postao sponzor Vučice početkom ove sezone.     

Francuzi se bave i pitanjem da li će i kakve posledice eventualno preuzimanje Rome od strane katarskih šeika uticati na PSŽ... Za sada nema slutnje da bi Parižani mogli finansijski da ispaštaju, pogotovo što bi Romu kupio drugi investicioni fond. Postoji nekoliko fondova koji bi mogli zvanično da se vode kao kupci. Ukoliko bi do toga došlo, dakle, Roma i PSŽ ne bi bili ni u kakvoj pravno-ekonomskoj vezi. Zvanično. To znači da ne bi funkcionisali po principu Votforda, Granade i Udinezea, klubova koji su u vlasništvu porodice Poco. A opet, ništa ne bi moglo da spreči Romu i PSŽ da usko sarađuju i imaju privilegovan komercijalni odnos, baš kao što ga imaju RB Salcburg i RB Lajpcig. 

Red Bul je praktično utabao put ovakvoj vrsti poslovanja velikih korporacija. Tokom predsezone 2017/18. dva kluba Ditera Matešica našla su se u problemu, pod pretnjem da neće moći da igraju Ligu šampiona, iako su je i jedni i drugi obezbedili. Tada je UEFA sporvela opsežnu istragu i zaključila da posle određenih promena u strukturi i upravljanju poslovnih, finansijskih i ličnih interesa, nema prepreka da oba kluba zaigraju u eliti. Jer navodno, "nijedno fizičko ili pravno lice nema veliki uticaj na funkcionisanje oba kluba". Tako je pisalo u obrazloženju nadležnih iz Niona.  

O praksi je, naravno, suludo govoriti, pošto Lajpcig u svakom prelaznom roku odvede po nekoliko najboljih igrača Salcburga. 

Sad da čujemo šta na sve ovo imaju da kažu navijači Rome...

Foto: Reuters


tagovi

Katar Investment Autoriti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara