Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rumenige: Ne smemo da dozvolimo da se takmiče samo klubovi milijardera

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.04.21. | 14:17

Legendarni fudbaler i čelnik Bajerna portiv ukidaja Pravilnika o finansijskom fej pleju

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) 2010. godine uvela je Propis o finansijskom fer pleju (FFP) kojim od 2010. pokušava da spreči klubove da troše više nego što su im mogućnosti. Međutim, pandemija korona virusa koja je uticala na značajan pad prihoda, dok su rashodi uglavnom ostali na istoj visini, inicirala je razmišljanje u UEFA da razmišlja o revidiranju, čak možda i u ukdianju FFP.

Da pomenuti propis ima određenih manjkavosti priznaje i Karl Hajnc Rumenige, legendarni fudbaler Bajerna, a sada predsednik Izvršnog odbora evropskog šampiona.

Izabrane vesti

"Trenutno je klubovima dozvoljeno da izgube 30.000.000 evra za tri godine. Za taj novac ne možete čak da kupite ni jednog (dobrog) igrača. Zato mislim da treba da se ispita način na koji FFP treba da se prilagodi realnosti. Aktuelni pravilnik nije dobar ni po pitanju određenih sankcija koje nisu jasno definisane, pa sve to lični na neku sivu zonu. Klubovi koji ubuduće budu kršili pravila, moraju da se suoče sa daleko strožijim sankcijama. Ovog puta to zaista moramo da ispravimo. Sve to može da se prilagodi razumnoj meri", rekao je Rumenige za Atletik.

Međitim on je decidno protiv ukidanja FFP koji je stupio na snagu 2010. godine.

"U to vreme (uvođenja FFP) stvari su bile izmakle kontroli. Mnogi klubovi su u prošlosti gubili novac. FFP je doveo do racionalnijeg pristupa, primoravajući klubove na razumno finansiranje, a kao rezultat toga fudbal je postao profitabilan. Ne možemo (ponovo) da dođemo do tačke u kojoj će moći da se takmiče samo klubovi u vlasništvu milijardera", direktan je Rumenige.

Možda će neke začuditi njegov stav s obzirom na to da je Bajern treći najbogatiji klub na svetu čija se vrednost procenjuje i do 2.400.000.000 dolara. Ali, Rumenige i Bavarci su i ranije isticali da im je, uz sportske ciljeve važna i finansijska održivost kluba. Neretko su znali da upute kritike rivalima koji su tražili pomoć sa strane jer su prethodno pravili dugove zbog lošeg poslovanja, odnosno trošenja novca koji nisu imali.


tagovi

Karl Hajnc RumenigeBajern MinhenBundesligaLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara