Karl Hajnc Rumenige (Reuters)
Karl Hajnc Rumenige (Reuters)

Rumenige: Supeliga je mrtva, nijedan Nemac, Englez ili Francuz je neće prihvatiti, fudbal je bolestan i zbog Anjelija

Vreme čitanja: 3min | sre. 23.11.22. | 12:38

Legendarni fudbaler i funkcioner Bajerna pričao i o očekivanjima na Svetskom kupu, izgubljenim finalima za Zlatnu boginju...

Reč Karla Hajnca Rumenigea, nekadašnje zvezde nemačke reprezentacije i Bajerna koji je dugo godina bio veoma uspešan direktor bavarskog kluba, i danas se poštuje. A kad on kaže da je ideja Superlige mrtva onda bi klubovi koji je zagovaraju, trebalo ozbiljno da se zapitaju da li idu u pravom smeru.

Izabrane vesti

"Ekonomska kriza u Barseloni i Juventusu pokazuje da je Superliga bila potez iz očaja. To dokazuje i amaterski način na koji su je predstavili. Liga šampiona ostaje najomiljenije takmičenje. Nisam razumeo zašto se neko kao Andrea Anjeli, koji je uvek odavao utisak inteligentne osobe, ponašao ovako. Čitao sam da je fudbal bolestan, ali zahvaljujući kome? Pa zahvaljujuči i Anjeliju", rekao je Rumenige za Korijere dela Sera.

Nije bežao od odgovora na pitanje da li su Mančester Siti i PSŽ 'drogiranjem' tržišta novcem stranih država uticali na haos u evropskom fudbalu.

"Naravno. Tržište iz godine u godinu sve više izmiče kontroli. Bajern forsira drugačiju filozofiju. Već 30 godina ima pozitivan bilans. Želimo da pobedimo, ali bez traženja novca od banaka, prateći nemački mentalitet. Ulažemo ono što zaradimo. A navijači imaju odgovornost, čak i finansijsku, u klubovima."

Polovinom decembra se očekuje odluka Suda pravde Evropske unije po pitanju Superlige...

"Bez obzira na to, Superliga je mrtva, jer nijedan Nemac, Englez ili Francuz to nikada neće učiniti (igrati Superligu). Italijani? Dobro poznajem Marotu (generalnog direktora Intera) i znam da bi želeo da zaradi nešto više. Ali, po kojoj ceni?"

Okrenuo se i aktuelnim dešavanjima u Kataru, odnosno ko je favorit za osvajanje Svetskog kupa.

"Brazil i Argentina, mada posle šokantnog debija Argentinaca veće šanse imaju Brazilci. Ako Nejmar bude igrao kao u PSŽ-u, biće teško svima protiv njih. Nemačka je u senci i mogla bi da bude iznenađenje. Musijala ima 18 godina, prirodan je talenat, kreće se na izuzetan način. Imamo sjajnog lidera na terenu - Tomasa Milera - koji savetuje saigrače svih 90 minuta. Sve što smo osvojili, osvojili smo zahvaljujući njemu, treneru na terenu."

Italija je drugi put uzastopno promašila avion za Mundijal.

"Niko to ne razume. Jedan izostanak je već bio dovoljan. Italija je među najvećim reprezentacijama na svetu i njihov izostanak je veliki nedostatak ne samo za Italiju, već i ceo fudbal."

Aktuelni selektor nemačke Hansi Flik je na sadašnju poziciju stigao sa trenerske klupe Bajerna s kojim je za dve godine napravio čuda.

"Bili smo sedmi kada je preuzeo tim, a na kraju smo za dve godine osvojili sedam trofeja. Posle dva poraza bio je malo zbunjen i rekao sam mu nešto što sam naučio od Gvardiole: Važan je kvalitet fudbala koji proizvodiš. Za njega je to bilo važno."

U fotelji prvog operativca Bajerna Rumenige je osvojio sve što može da se osvoji u klupskoj konkurenciji. Kao igrač je dva puta bio klupski šampion Evrope i Nemačke, jednom prvak sveta i dvaput osvajač nacionalnog kupa. Sa reprezentacijom je pokorio Stari kontinent 1980, ali je dva puta zaredom gubio u finalima svetskih šampionata.

"Iskreno, nisam osetio da možemo da pobedimo Italiju u finalu 1982. Bili smo iscrpljeni. Tada se osećala energija i duh Italijana, koje je nosilo 50.000 navijača. Kada je Litbarski zaplakao, rekao sam mu da nema razloga, jer kada je drugi tim jači, morate to da prihvatite."

Poraz je pretrpeo i u finalu 1986. godine. Ali, tada se osećao drugačije.

"Zaista sam bio ljut. Uspeli smo da nadoknadimo dva gola manjka, ali tada smo napravili grešku. Umesto da čekamo produžetke, želeli smo treći gol. Napravili smo grešku, ja na terenu, a Bekenbauer na klupi. Ali, Maradona je zaslužio da osvoji to prvenstvo. Igrao je kao Bog. Njegov gol protiv Engleza je najlepši ikada na šampionatima", poklonio se nemački velikan svetskom velikanu.


tagovi

Karl Hajnc RumenigeBajern MinhenMundijalKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara