Tragičar Aleksander Nibel i slavlje fudbalera Lajpciga (Reuters)
Tragičar Aleksander Nibel i slavlje fudbalera Lajpciga (Reuters)

S razlogom nije Nojerov naslednik i prvi golman Bajerna: Nibel početničkim kiskom probudio zver u Lajpcigu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.08.23. | 22:32

Štutgart vodio 1:0 i kontrolisao utakmicu sve dok njegov golman Nibel pomogao rivalu da izjednači - na kraju 5:1 za moćne Bikove

Pretio je Lajpcigu scenario u kojem posle prva dva kola Bundeslige nema nijedan bod iako je nedavno u Superkupu Nemačke demonstrirao silu protiv šampiona Bajerna. Posle poraza od Leverkuzena u premijernoj rundi, Bikovi su zaostajali na poluvremenu protiv Štutgarta i na terenu izgledali kao jalov ti, ne previše sposoban da promeni stvari. Međutim, jedan detalj, jedan početnički kiks golmana gostiju Aleksandra Nibela (pogledajte OVDE) bio je okidač za ekipu Marka Rozea da pokaže kakva moć se krije u njenim redovima. Nibel je gurnuo Štutgartova kola nizbrdo, probudio zver u Lajpcigu čiji su igrači u razmaku od 25 minuta tresli mrežu čak pet puta! Na kraju surovih 5:1.

Štutgart, koji je u prvih 135 minuta bundesligaške sezone igra fudbal kakav nije demonstrirao godinama, vodio je od 35. minuta golom Serhua Girasija. Špic iz Gvineje nastavio je teror iz prvog kola kada je bio dvostruki strelac, ali slaba vajda budući da je Nibel u 51. minutu sve uprskao. Nije nemački golman sjajno reagovao ni kod Girasijevog šuta, činjenica imao je špic gostiju zicer, ali je gađao maltene pravo u Nibela koji je početkom drugog dela pokazao zbog čega se nikada nije nametnuo na Alijanc areni kao legitimni naslednik Manuela Nojera i zašto je Bajern i ovog leta, kada je pustio Jana Zomera, a Nojerov povratak nije ni na vidiku, odlučio da šansu ne ukaže 26-godišnjaku iz Paderborna. Jeste dobio "kosku" od saigrača i Bendžamin Hendriks mu se brzo prikrao, ali morao je Nemac da pronađe način da ga izbegne. Pa makar izbacio loptu u gol-aut.

Izabrane vesti

Od tog trenutka krenuo je horor film za Švabe. Dani Olmo malo po isteku sat vremena igre vrhuskim okretom i snalažljivim golom iz šesnaesterca (pogledajte OVDE) pokazao koliko je prodisao od odlaska Dominika Soboslaja u Liverpul, a David Raum, inače direktan krivac za vodeći gol Štutgarta odigrao vrhunsko drugo poluvreme i već u 66. minutu pokazao zašto ga krasi epitet najboljeg centaršuta Buneslige. Lois Openda se samo poklonio na drugoj stativi i novim golom pokazo da mu period aklimatizacije na Nemačku neće biti potreban (pogledajte OVDE) kao i da je Lajpcig pametno uložio blizu 40.000.000 evra u njegovo dovođenje.

Kako je jedna greška izvrnula utakmicu naglavačke pokazuje i statistika. Do 50. minuta Lajpcig je imao samo dva udarca u okvir gola, od tada čak devet, a Nibel je sam sebe postavio na otvoreno strelište. U 74. minutu Kevin Kampl je uz malo sreće uspeo da pogodio mrežu sa distance (pogledajte OVDE), dva minuta kasnije sjajni 20-godišnjak Ćavi Simons je na dve asistencije nakalemio i pogodak (pogledajte OVDE), a Lajpcig je u drugom poluvremenu bio ona moderna, brza i efikasna mašina koja je samlela Bajern u borbi za prvi trofej sezone. Mladi Holanđanin postao je prvi igrač u istoriji Lajpciga što je u uvodne dve utakmice Bundeslige učestvovao u najmanje tri gola.

Interesantno, tek nakon petog gola, Roze je napravio prvu izmenu, a do kraja izrotirao gotovo pola tima.

Bio je ovo 11. međusobni okršaj Lajpciga i Štutgarta u istoriji, Švabe su imale lepu priliku da prekinu crni niz, ali ostali su bez prve pobede protiv Bikova. A i odbrana bez Konstantinosa Mavropanosa, štopera koji se preselio u Vest Hem i osigurača u defanzivnom delu veznog reda Vatarua Enda koji je pojačao Liverpul, mogla bi da bude izuzetno ranjiva u nastavku sezone.

BUNDESLIGA - 2. KOLO

Petak

Lajpcig - Štutgart 5:1 (0:1)

/Henriks 51, Olmo 63, Openda 66, Kampl 74, Simons 76 - Girasi 35/

Subota

15.30: (7,50) Bohum (4,60) Dortmund (1,42)

15.30: (4,10) Darmštat (3,45) Union Berlin (1,93)

15.30: (1,75) Frajburg (3,60) Verder (4,90)

15.30: (3,15) Hajdenhajm (3,50) Hofenhajm (2,35)

15.30: (2,45) Keln (3,50) Volfzburg (3,00)

18.30: (3,60) Menhengladbah (3,60) Leverkuzen (2,00)

Nedelja

15.30: (2,55) Majnc (3,50) Ajntraht (2,85)

17.30: (1,10) Bajern (11,0) Augzburg (18,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ŠtutgartRB LajpcigRed Bul LajpcigAleksandar NibelLois OpendaDavid RaumBendžamin HenriksSeru Girasi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara