Marcel Sabicer
Marcel Sabicer

Sabiceru baš prijaju Azeri: Ušao i odveo Austriju na treći uzastopni EURO (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | pon. 16.10.23. | 20:10

Fudbaler Borusije Dortmund iznudio, a onda i realizovao penal za definitivan plasman svoje selekcije na Evropsko prvenstvo

U prvoj utakmici večerašnjeg programa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo dobili smo osmog učesnika turnira koji će se narednog leta održati u Nemačkoj. Posle domaćina i Belgije, Francuske, Portugalije, Španije, Škotske i Turske, to je - Austrija. Selekcija koju s klupe vodi Nemac Ralf Rangnik savladala je Azerbejdžan 1:0 u gostima i overila treći uzastopni plasman na EURO.

Sve do 2008. godine kada su zajedno sa Švajcarskom organizovali takmičenje najboljih kontinentalnih reprezentacija, Austrijanci su mogli samo da maštaju o igranju na Evropskom prvenstvu. A onda su se plasirali na četiri od poslednjih pet turnira (nije ih bilo u Poljskoj i Ukrajini 2012).

Izabrane vesti

Najveći uspeh dosad im je prolaz grupne faze na poslednjem takmičenju, kada su bili iza Holandije, ali ispred Ukrajine i Makedonije, da bi ih potom u šesnaestini finala eliminisala Italija (2:1, posle produžetaka).

Na EURO 2024 Austriju je odveo Ralf Rangnik, koji je nakon neuspešne epizode u Mančester Junajtedu preuzeo tim predvođen Davidom Alabom, Markom Arnautovićem, Marcelom Sabicerom, Sašom Kalajdžićem, Konradom Lajmerom, Kristofom Baumgartnerom... Jedini veliki rez koji je Nemac napravio bilo je "precrtavanje" Aleksandra Dragovića iz tima. Bez posebnog, barem ne javnog povoda, Rangnik je samo prestao da zove štopera Crvene zvezde u nacionalni tim...

Pobeda u Bakuu bila je peta za Austriju u aktuelnim kvalifikacijama, pa kolo pre kraja Grupe F, u kojoj su još Belgija, Švedska i Estonija, imaju nedostižnih 16 bodova, koliko i Belgija. Treća je Švedska sa šest, Azerbejdžan ima četiri, a Estonija jedan.

Iako bez povređenih Alabe, Arnautovića i Traunera, Austrijanci su današnje gostovanje odradili bez većih napora. Azerbejdžan je izdržao prvo poluvreme, ali je odmah na startu drugog dela utakmice Rangnik u igru uveo Marcela Sabicera, dvostrukog strelca u prethodnom okršaju ovih selekcija, kada je bilo 4:1 u Lincu, koji je samo nekoliko sekundi kasnije iz slobodnjaka iznudio penal zbog igranja rukom jednog od igrača domaćeg tima u "živom zidu", a onda i precizno šutirao sa bele tačke.

Bilo je to dovoljno gostima da overe plasman na Evropsko prvenstvo narednog leta u Nemačkoj.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 8. KOLO

GRUPA F

Azerbejdžan - Austrija 0:1 (0:0)

/Sabicer pen 48/

20.45: (1,70) Belgija (3,90) Švedska (5,60)



tagovi

kvalifikacije za EPreprezentacija AustrijeMarsel ZabicerRalf Rangnik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara