Klemens Tenis i Vladimir Putin (©Reuters)
Klemens Tenis i Vladimir Putin (©Reuters)

Šalkeova sudbina na kocki: Duguju 200.000.000, odrekli se sponzora koji im je doneo 400.000.000 evra?!

Vreme čitanja: 2min | pon. 28.02.22. | 11:37

Teško je poverovati da se ne radi o političkom pritisku...

Ne blista Šalke ove sezone u Cvajti i veliko je pitanje da li će u jakoj konkurenciji Verdera i Hamburgera moći do direktne promocije. Pritom, dug od preko 200.000.000 evra konstantno ometa normalno funkcionisanje kluba. A da sve bude još gore po jedan od najpopularnijih nemačkih timova, upravo je doneta odluka da najveći sponzor Gasprom mora da napusti klub. Nakon 15 godina veoma uspešne saradnje Nemci su odlučili da skinu sva obeležja ruske kompanije i raskinu saradnju, a razlog je vojna intervencija koju je Vladimir Putin pokrenuo u Ukrajini.

O kakvom se finansijskom udarcu za klub radi najbolje govori podatak koliko je prema poslednjem sporazumu Šalke dobijao od Gasproma. Radi se o sumi od čak 30.000.000 evra na godišnjem nivou, koja je, doduše, nakon ispadanja iz Bundeslige bila značajno umanjena, ali bi isto tako bila vraćena na maksimalu čim bude izboren povratak u elitu.

Izabrane vesti

Gasprom je u Gelzenkirhen došao zahvaljujući dobrim odnosima nekadašnjeg prvog čoveka tog kluba Klemensa Tenisa i Vladimira Putina. U trenutku kada je prvi ugovor potpisan, a bilo je to 2007. godine, Šalke je oborio rekord kada su u pitanju sponzorstva u nemačkom sportu, pošto je inkasirao više nego Bajern od Dojče telekoma.

Za sve ove godine ruska kompanija uz razne bonuse u klub upumpala blizu 400.000.000 evra.

Biće zanimljivo videti kakva sudbina čeka Šalke nakon ovakve odluke. U svakom slučaju, teško je poverovati da se ne radi o političkom pritisku...



tagovi

BundesligaGasprom

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara