©Starsport
©Starsport

Samo Bugari dominantniji od Zvezde u čitavom svetu

Vreme čitanja: 2min | sre. 27.09.23. | 13:17

Ali se u prvenstvu ne računaju tačni pasovi, već bodovi...

Pogled na fudbal iz prizme fudbalske statistike neretko je deformisan i ne potpuno tačan. Situacija da broj kreiranih šansi, procenat poseda lopte i tačnih pasova ne bude srazmeran rezultatu nije retkost, iako su određeni parametri ipak uglavnom realan pokazatelj odnosa snaga na terenu.

Iz pomenutog razloga, čak i u situaciji očigledne rezultatske krize i pada u formi, iz oka statistike, Crvena zvezda je trenutno treći najdominantniji tim u ligama širom planete. Zapravo, prema analizi CIES-a, a na osnovu podataka Viskauta, šampion Srbije je treći na listi najdominantnijih klubova iz 69 liga na svetu.

Izabrane vesti

Klubovi na pomenutoj listi rangirani su na osnovu četiri segmenta: šutevi ka golu, šutevi iz šesnaesterca, dodavanja i dodavanja na trećini rivala, a prvo mesto pripada Levskom. Klub iz Sofije je uz rejting 3,31 ispred niza fudbalskih giganata, a u stopu ga prati rival iz šampionata Bugarske Ludogorec (3,26). Odmah naših istočnih kompija nalazi se Crvena zvezda uz indeks 2,99. Tim sa Topčiderskog brda statistički je iza sebe ostavio brojne dominantne klubove u svojim šampionatima, pa su u deset najboljih na osnovu ovih parametara još Olimpijakos, Fajenord, Bajern Minhen, Bešiktaš, Napoli, Pari Sen Žermen i PSV.


Crveno-beli se posebno izdvajaju po broju dodavanja, segmentu u kojem je jedino Pari Sen Žermen ispred Beograđana, međutim da se fudbal ne igra za kreirane šanse i broj dodavanja, govori tabela Mozzart Bet Superlige na kojoj Zvezda zaostaje četiri boda u odnosu na Partizan i TSC. Upravo večiti rival drugi je među superligašima po pomenutim parametrima, ali uz značajni zaostatak i indeks 2,01, dok slede Čukarički (1,85), TSC (178)...

Gledajući samo klubove iz pet njakvalitetnijih liga poredak nije doneo iznenađenja, pa je Bajern predvodnik niza giganata, a slede Napoli, Pari Sen Žermen, Mančester Siti i Barselona. Istovremeno u venevropskim krugovima izdvajaju se dva tima iz Saudijske Arabije Al Hilal (2,29) i Al Nasr (2,13), između kojih je ekvadorski Independijente del Vale (2,27).



tagovi

FK Crvena zvezdaCIES

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara