Crvena zvezda krenula po evropsku jesen (©MN Press)
Crvena zvezda krenula po evropsku jesen (©MN Press)

Samo ne Lion: Zašto je Zvezda projektovana za nosioca u trećem kolu kvalifikacija i šta joj treba da bude to i u plej-ofu

Vreme čitanja: 2min | sre. 19.08.20. | 11:38

Da razjasnimo...

Dinamo Brest je savladao Astanu sa 6:3 i Crvenoj zvezdi pročistio put do statusa nosioca u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Izvestili smo vas već o tome, ali sudeći po komentarima čini nam se da mnogi nisu pažljivo čitali tekst i najbolje razumeli kako je to moguće. A u njemu jasno piše - sve zavisi od lionskog Olimpika.

Naime, ako bi Lion osvojio Ligu šampiona crveno-beli ne bi bili nosioci u trećem kolu kvalifikacija. Barem ne dok ne ispadne još jedan tim sa boljim koeficijentom od šampiona Srbije.

Izabrane vesti

Međutim, ovde moramo da istaknemo da se sve projektovane kalkulacije prave na osnovu – projekcija. Odnosno pretpostavka da će favorizovani timovi proći dalje. A Lionov uspon na evropski tron spada u domen teorije, u MOZZART kladionicama je, primera radi, kvota na prolaz Bajerna u finale 1,11, Francuza čak 6,50. Da uopšte ne pominjemo Pari Sen Žermen, koji je ove sezone savladao Lion u Kupu Francuske, Liga kupu i oba ligaška duela.

Dakle, ako ćemo da budemo ozbiljni, pretpostavićemo da Lion neće biti šampion Evrope, a ako Lion ne bude šampion Evrope, to znači da Francuska ostaje sa tri predstavnika u grupnoj fazi nove sezone u Ligi šampiona (PSŽ, Olimpik Marselj, Ren). To dalje znači da Ajaks ide automatski u grupnu fazu, a da Olimpijakos i Slavija iz Praga, koji bi u suprotnom krenuli iz trećeg kola kvalifikacija, idu direktno u plej-of.

Takav epilog bi značio da je Zvezda posle ispadanja Astane svrstana u krug nosilaca u trećem kolu, uz preduslov, naravno, da u drugoj rundi eliminiše pobednika duela Dinama iz Tbilisija i Tirane u Gruziji. U drugom kolu Zvezda će biti gost ko god da prođe.

Ako iznenađenja ne bude, Zvezda bi dakle u trećem kolu bila među nosiocima i po trenutnom stanju mogla da za rivala izvuče Karabag, Legiju, Makabi iz Tel Aviva, Molde i Sarajevo. Ako naravno i svi oni prežive drugo kolo kvalifikacija. Da nije nosilac, čekala bi rivala iz kruga Seltik, Dinamo, Ludogorec, Jang Bojs. Svakako je mnogo lakše kad si nosilac.

CRVENA ZVEZDA U GRUPI LIGE ŠAMPIONA - KVOTA 3,50

U četvrtoj rundi, potencijalni rivali Crvene zvezde – opet, ako svi favoriti prođu dalje – biće Salcburg, Olimpijakos, Seltik i Dinamo iz Zagreba.

Status nosioca u plej-ofu? To je već dosta nerealno, jer Salcburg, Olimpijakos i Slavija bi iz te runde i krenuli u pohod na evropsku jesen, a kako su svi bolje plasirani od Zvezde, na raspolaganju bi ostalo samo jedno mesto u grupi nosilaca. Što dalje znači da bi Zvezda mogla da bude među njima samo ako bi ispali i Seltik i Ludogorec i Dinamo Zagreb i Jang Bojs, a to bi već bilo previše.

Čak i kad se prva tri kola kvalifikacija igraju na jednu utakmicu zbog čega ovog leta i očekujemo dosta iznenađenja.



Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara