Stadion Želje na Grbavici (©AFP)
Stadion Želje na Grbavici (©AFP)

Šampiona čeka puna Grbavica, Marinović bi da iskoristi agoniju Sarajeva

Vreme čitanja: 7min | sub. 08.10.22. | 13:06

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Dva velika derbija danas na programu

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle jučerašnje minimalne pobede Veleža nad Igmanom, u premijernom meču 13.kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, danas će ova runda biti nastavljena jako zanimljvim utakmicama. Prednjače mečevi u Sarajevu i Zenici, a interesantni dueli očekuju se i u Trebinju i Banovićima.

Izabrane vesti

Ako se za neku utakmicu može reći da će biti istinski derbi dosadašnjeg dela šampionata, to je definitivno ova danas izemđu Željezničara i Zrinjskog. S obzirom da su u pitanju Mostarci to i ne čudi previše, ali se mora priznati da je Željo veoma pozitivno iznenadio u dosadašnjem delu prvenstva. Tim s Grbavice je trenutno na čelu tabele sa 22 boda. Teško da je to neko mogao očekivati pred start šampionata, jer je javnost upoznata sa teškom finansijskom situacijom u klubu, a samim tim i ograničenim igračkim kadrom.

Međutim, nije to sprečilo trenera Edisa Mulalića da tome što ima ugradi ratnički i pobednički DNK, te da sasvim zasluženo gledaju sa vrha tabele. Upravo je utakmica u Mostaru između ova dva rivala bila prekretnica za Željin pohod ka vrh tabele, jer je trijumfom Pod Bijelim brijegom, Željezničar prekinuo sjajan niz Zrinjskog, a isto tako posle duže vremena pobedio na gostovanju, što je, bez dileme, upumpalo veliku dozu samopouzdanja igračima. Bodovna razlika je jako mala, a Željo odavno nije bio na čelu tabele, pa je jasno da će to privući veliku pažnju javnosti.

Grbavica će sigurno biti ispunjena do poslednjeg mesta, a upravo će ogromna podrška s tribina biti Željin motiv više da pokaže zube aktuelnom šampionu.

"Drago mi je da je narod prepoznao ovo što radimo. To je dodatan plus. Moram naglasiti da nama niko aut nije poklonio. Čistih 22 boda k'o suza. I kad nije išlo, navijači su nam pružali podršku. Ovo je mali način da se mi njima sada odužimo. Čeka nas jako teška utakmica sa dobrim protivnikom, koji je prošle godine bio dominantan u svim segmentima. Protivnikom kojeg je jedan penal ili dva delio od grupe u Evropi. Pripremili smo se dobro, analizirali smo ih i nadamo se najboljem“, poručio je šef stručnog štaba Želje Edis Mulalić.

Bez obzira što su na početku sezone bili pretrpani obavezama u Evropi, te su bili primorani da utakmice u domaćem takmičenju igraju u ubitačnom ritmu, fudbaleri Zrinjskog su pokazali da im ni to ne predstavlja neki veliki problem. Suvi kvalitet u igračkom kadru kojiposeduju Plemići, uspeo je da u poslednjih mesec dana, otkako nadoknađuju utakmice, upisao čak šest pobeda i svega jedan poraz. Imaju još dve utakmice manje, ali su ipak na visokom trećem mestu sa svega jednim bodom zaostatka.

Ni današnji eventualni poraz njih ne bi puno uzdrmao, jer će ostati sasvim dovoljno bodovne zalihe da se mogu dočepati prvog mesta. Međutim, poznavajući karakter i mentalitet ekipe Sergeja Jakirovića, ići će se na pobedu. Pogotovo što je reč o derbiju kola te činjenici da se očekuje jako dobra atmosfera. Zrinjski ima svoju računicu. Ubedljivo najbolja odbrana prvenstva sa svega šest primljenih golova, stavlja ih u red favorita protiv bilo koga. A ukoliko Mostarci uspeju od starta nametnuti svoj ritam, vodenica će ići na njihov mlin.

"Očekujemo da nastavimo dobru igru, pogotovo kada bismo nastavili igrati kao u prethodna tri kola, gde smo dali osam golova. Čeka nas sigurno uzavrela atmosfera, ali imamo tu iskustva, pogotovo posle Evrope i daj Bože da svaka utakmica bude poput ove. Željo će nam pokušati parirati u svim segmentima i sigurno da će hteti nametnuti još jači tempo, ali mi zaista možemo igrati puno minuta na tom nivou, tako da nam to odgovara. Željezničar je dosta uigran, ima kostur ekipe, više ideja, tako da moramo biti oprezni i pokušati nametnuti svoj ritam“, istakao je trener Zrinjskog Jakirović.

U poslednjih pet susreta ovih ekipa, čak četiri su pripala Zrinjskom, dok je Željezničar slavio u prvom delu prvenstva.

SARAJEVO – BORAC (17.00)

Kada je dolazio u Sarajevo ovog leta, trener Feđa Dudić nije mogao ni da nasluti koliko ga težak posao čeka. Iako je sve krenulo kao iz bajke, kola su krenula nizbrdo, a evo ni posle 12 kola stručni štab ne može ih zaustavi. Istina, nije to toliko katastrofalno, ali šesto mesto definitivno nije ono čemu su se nadali u bordo taboru. Doduše, nije to prednost koja se ne može nadoknaditi, ali ukoliko stvari ne krenu nabolje, pitanje je koliko će Uprava stajati iza Feđe Dudića. Jer, forma je katastrofalna. U poslednjih devet mečeva, Sarajevo je upisao svega jednu pobedu protiv Leotara, četiri remija i četiri poraza. Premalo za ekipu koja pretenduje za sami vrh tabele. Istina je da u nekim duelima nimali sreće, ali bilo kako bilo bodovni saldo mora biti veći. Iz toga razloga, vremena za popravak stvari je sve manje.

Moraće stručni štab i igrači naći recept za to odmah danas. U goste stiže ekipa koja znakako iskoristiti greške i loš dan. Pritisak je definitivno veliki u Sarajevu, što je i potvrdio iskusni napadač Mersudin Ahmetović.

"Dugo sam u Sarajevu, ali nikada nisam bio u ovakvoj situaciji da dugi vremenski period nismo pobedili. Veliki je pritisak na mlađe igrače. Oni daju maksimum na treningu i utakmicama. Ja se nadam da ćemo to ispraviti i krenuti sa pozitivnim rezultatima. Borac je dosta napredovao i to se vidi. Vinko Marinović je doneo pozitivnu energiju i iz kola u kolo igraju sve bolje“ , istakao je Ahmetović.

Da Borac izgleda potpuno drugačije otkako je Vinko Marinović zamenio Nenada Lalatovića, pokazuju rezultati, ali i igra. Sigurno je da ima pomaka što se oseti na tabeli, pa je Borac trenutno na četvrtom mestu sa dva boda manje od lidera. U pet utakmica sa novim trenerom, upisali su tri pobede i po jedan remi i poraz. Solidna forma kojom se potvrđuje da stvari idu na bolje. Pogotovo što iskusni stručnjak zna igrati na rezultat i pobeđivati u utakmicama sa jačim protivnicima, što pokazuju trijumfi nad Zrinjskim i Tuzla Sitijem. Ako se uz to doda da je Sarajevo u rezultatskoj krizi, Borčeve šanse rastu, ali je sigurno da uzbuđenja neće manjkati

U Sarajevu je uvek prisutan pritisak i to je normalno. Očekujem da će odmah krenuti ofanzivno te moramo biti oprezni na otvaranju utakmice i da ne dozvolimo rani gol. Kako meč bude odmicao pritisak na rivala će rasti i to ćemo pokušati iskoristiti“, istakao je Vinko Marinović kojem će ovo ujedno biti okršaj s ekipom na čijoj je klupi sedio i osvojio šampionsku titulu.

LEOTAR – SLOGA (15.00)

Leotar je u situaciji da prava na kiks više nema. Svega osam bodova na kontu ih sasvim zasluženo stavlja na poslednju poziciju gde će, bez obzira na ishod, i ostati i nakon ovog kola. Samo što bi se eventualnom pobedom priključili ostalim konkurentima i mnogo lakše sa psihološkog aspekta ušli u nastavak sezone. Da se nisu pomirili sa ulogom fenjeraša potvrdili su dovođenjem Marka Maksimovića za trenera, mladog i perspektivnog stručnjaka koji je Borac predvodio do šampionske titule. Za njim su stigla i dva proverena premijerligaška imena, Haris Handž i Dejan Uzelac. Biće potrebno sigurno vremena da se oni uklope u tim, ali se bodovi što pre moraju osvajati. Danas je idealna prilika da se tim iz Trebinja vrati u život.

Sloga je prvenstvo otvorila fantastično, ali je vremenom to iščezlo pa su sada na svega dva boda od opasne zone. Ipak, u ovom trenutku niko ih ne vidi kao ekipu koja bi mogla da ispadne iz elitnog ranga, jer su svojim igrama pokazali da mogu igrati i sa najboljim ekipama u BiH, kada su savladali Zrinjski sa 1:0. To je bila jedna od najvećih pobeda Sloge u istoriji i motiv da se u nastavak sezone uđe još odlučnije. Sloga garantuje mnogo pogodaka i na jednoj i na drugoj strani. Tome smo svedočili u prethodnom periodu, ali je domaćin jako tvrda ekipa pabiti zanimljivo videti epilog svega.

SLOBODA – ŠIROKI BRIJEG (15.00)

Još jedan meč koji je bitan i za jedne i za druge igra se u Banovićima. Sloboda je u situaciji u kojoj su joj bitni bodovi za opstanak, jer su trenutno na deobi pretposlednjeg mesta. U poslednjih pet mečeva Tuzlaci ne znaju za pobedu. Upisali su dva poraza i tri remija, pa se nalaze u neugodnoj situaciji jer će ih svaki naredni kiks poslati u opasnu zonu. Pogotovo što u goste stiže ekipa koja se sa Željezničarom nalazi na prvom mestu, i ekipa koja je pokazala da ove godine ima visoke ambicije.

Nema tu nekih preteranih imena, ali je trener Ivica Barbarić skockao ekipu po svom ukusu, koja pogotovo dobro igra na strani. Svakako, očekuje se tvrda utakmica bez mnogo golova, jer upravo to karakteriše ove dve ekipe.

--------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

--------------

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 13. KOLO

Petak

Igman - Velež 0:1 (0:0)

/Zajmović 86/

Subota

15.00: (2,10) Leotar (3,25) Sloga Doboj (3,35)

15.00: (2,70) Sloboda (2,85) Široki Brijeg (2,80)

17.00: (1,87) Sarajevo (3,30) Borac Banjaluka (4,10)

17.00: (3,15) Željezničar (3,15) Zrinjski (2,25)

Nedelja

15.00: (4,00) Posušje (3,45) Tuzla Siti (1,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

FK SarajevoSarajevoFK ŽeljezničarŽeljezničarPremijer liga BiHBiH 1Bosna i HercegovinaZrinjski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara