Geret Sautgejt (Reuters)
Geret Sautgejt (Reuters)

Sautgejt bi mogao da ispiše istoriju, Englezi mu nude ugovor do 2026. godine

Vreme čitanja: 2min | sub. 10.02.24. | 02:01

Ukoliko prihvati, dugogodišni selektor Gordog Albiona zaokružiće čitavu deceniju na klupi

Kockala se svojevremeno Engleska sa Geretom Sautgejtom i septembra 2016. godine mu otvorila vrata A reprezentacije nakon što je tri godine predvodio U21 selekciju. Nije bio veliko ime, nije predstavljao garanciju uspeha, ali kada se danas podvlači crta, jasno je da je reč o čoveku koji je Gordom Albionu doneo najviše radosti još od sredine devedesetih godina prošlog veka.

Odveo je Sautgejt Engleze do polufinala Svetskog prvenstva u Rusiji (nije osvojio medalju), igrao je finale Eura 2021. godine (i izgubio ga od Italije), a nakon što je u Kataru zaustavljen u četvrtfinalu razmišljao je o napuštanju klupe Tri lava i nije bio daleko od odlaska. Međutim, FA, odnosno Fudbalska asocijacija Engleske ubedila ga je da ostane, a sada želi i da mu produži ugovor koji zvanično ističe poslednjeg dana 2024. godine. Ideja u krovnoj organzaciji engleskog fudbala je da to bude do 2026. godine, javlja Dejli Mejl.

Izabrane vesti

Sautgejt je prošli put parafirao produžetak saradnje nakon poraza u finalu Eura, a uoči nove kontinentalne smotre, savez želi ponovo da mu da do znanja kako veruje da je kadar da donese medalju Albionu. Engleska kao što znamo, predstojeći Euro počinje u Gelzenkirhenu duelom protiv reprezentacije Srbije, a u grupi su još Danska i Slovenija.

Ako Sautgejt još jednom pristane na produžetak, mogao bi da ispiše istoriju kada je reč o reprezentativnim menadžerima. Postao bi tek treći koji će zaokružiti deceniju kao kormilar državnog tima. To je prvi učinio Valter Vinterbotom od 1946. do 1962. godine, a potom njegov naslednik Alf Remzi koji je predvodio Engleze od 1963. do 1974. godine donevši im za sada jedinu titulu prvaka sveta.

Od sredine sedamdesetih najduži staž do danas imao je Bobi Robson, a Sautgejt će ga, kako stvari stoje nadmašiti.

Pre 21. veka, selektori Engleske bili su isključivo Britanci, a monotoniju su od 2000. razbili Šveđanin Sven Goran Eriksen i Fabio Kapelo. Trenutno FA ne vidi naslednika Gereta Sautgejta budući da selektor U21 reprezentacije Li Karsli nema iskustva na najvišem nivou, a da je Edi Hau posvećen Njukaslu. Stiv Kuper koji je 2017. godine postao prvak sveta sa u17 reprezentacijom Engleske, nakon decembarskog otkaza u Notingem Forestu, ipak preferira novi angažman u klupskom fudbalu.


tagovi

Garet Sautgejtreprezentacija Engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara