(©MN Press)
(©MN Press)

Sećanja Euhenija Prijeta: Krenuli smo u Beograd po Jokanovića dok su protivvazdušne rakete letele preko nas

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.02.23. | 20:59

Nekadašnji prvi čovek Ovijeda pričao i o Spasiću, Prosinečkom...

Nekada je Ovijedo bio ozbiljna marka u španskom fudbalu. Redovan prvoligaš, uvek tvrd tim, koji istina nije dolazio do trofeja, ali je znao da iznedri brojne dobre igrača.

Prošli su kroz njega i brojni srpski fudbaleri: Slaviša Jokanović, Albert Nađ, Đorđe Tomić, Milovan Đorić, Ratomir Dujković, bili su tu i Robert Prosinečki, Nenad Gračan... Sve u svemu, bio je „meka“ za Jugoslovene.

Izabrane vesti

A, nekadašnji prvi čovek kluba Euhenijo Prijeto ni ne krije da je voleo fudbal nekadašnje velike Juge i igrače sa tog podneblja. U intervjuu za španski Sport Jotdown prisećao se brojnih događaja tokom funkcionerske karijere, pa samim tim i kako je dovodio fudbalere sa ovih prostora u Ovijedo.

Najteži posao, koji je završio pred arbitražom FIFA, bilo je dovođenje Slaviše Jokanovića, jer je umalo otišao iz Partizana kao slobodan igrač.

„Jokanovića sam video još dok je bio u Vojvodini, potpuno slučajno na utakmici sa Rijekom. Išli smo da gledamo štopera Rijeke, a videli smo Jokanovića i Mihajlovića. Pričali smo o njima sa Ivicom Brzićem, tada trenerom u Vojvodini, koji nam je rekao da nisu na prodaju. Posle godinu dana jedan je završio u Partizanu, drugi u Zvezdi. Da nisu potpisali za njih, poslali bi ih u vojsku. Ali, nismo prestali da pratimo Slavišu. Dve godine kasnije Partizan je igrao u Kupu UEFA protiv Real Sosijedada i Sportinga iz Hihona. Pitao sam Hoakina Alonsa iz Hihona šta misli o Jokanoviću, rekoa mi je da je fantastičan igrač. Onda smo uz pomoć Antića i činjenice da su zbog početka rata i sankcija igračima ugovori poništeni, uspeli da ga dovedemo“, pričao je Prijeto.

Samo što tu nije kraj priče, jer je Partizan odveo Ovijedo pred sud FIFA.

„Pregovori sa Partizanom su bili teški, završili smo na FIFA. Sećam sam se da je i Blater bio na tom saslušanju i dogovorili smo se da platimo obeštećenje Partizanu. Rečeno nam je i da igrač mora da se vrati u Beograd. Posle toga smo Selso Gonzales (vlasnik kluba, prim.aut.) i ja otišli 1993. godine po Jokanovića. Tada je bilo gotovo nemoguće ući u Srbiju, jedino je nekoliko diplomatskih kombija išlo iz Budimpešte za Beograd. Uspeli smo da nekako ugovorimo prevoz, a onda se automobil pokvario u poslednji čas. U Mađarskoj gotovo niko ne govori španski, pa nam je na kraju u pomoć uskočio čovek koji je znao naš jezik jer je živeo godinama na Kubi. Rekao nam je da će on da nas odveze za Srbiju“.

Prisetio se Prijeto tih detalja kada su prešli mađarsko-srpsku granicu.

„Bilo je jako opasno, zamislite da nam neko zaustavi automobil nasred puta, nikad ne znaš ko je to, neka vojska, policija... Sećam se da malo pošto smo prešli granicu rekao sam: „Jeste li videli kako je sevnula munja“, a oni su skočili na mene: „Kakva munja, to je protivavionska raketa“!

Pričao je Prijeto i kako je „prevatio“ Real Madrid sa Predragom Spasićem.

„Nama su prikačili u jednom trenutku kako želimo da dovedemo Spasića. I odmah se pojavio Real Madrid i doveo ga. Real je uvek gledao igrače za koje smo mi zainteresovani i trudio se da nam ih otme. Tada je i Spasić na Svetskom prvenstvu u Italiji odlično čuvao Hulija Salinasa. Ali, mi nismo hteli Spasića nego Nikolu Jerkana. Morali smo da radimo brzo, jer su tada i Italijani počeli sve više da obraćaju pažnju na mlađe igrače iz Jugoslavije“.

A, dres Ovijeda nosio je u jednom periodu i Robert Prosinečki, što je u tom momentu bilo veliko iznenađenje na fudbalskom nebu.

„Imao sam jako dobar odnos sa Lorencom Sansom (predsednik Reala, prim.aut). Istina je da je Lorenco bio predsednik koji je najviše toga znao o fudbalerima i bio je sposoban da pronađe i prepozna talentovanog momka. Sećam se da je hteo Anrija i Trezegea da dovede kada su još bili klinci. On je prepoznao da se Prosinečki neće uklopiti u Real i zato nam ga je poslao. Tražio je u prvih mah 100.000.000 pezeta za jednogodišnju pozajmicu, što je bila nestvarna suma. Dogovorili smo se na 30.000.000 i da Real dođe da odigra prijateljsku utakmicu s nama. Robert je došao i bio srećan kod nas. Odigrao je toliko dobro i fudbalski je oživeo da ga je posle toga uzela Barselona“, ispričao je Euhenio Prijeto, nekadašnji prvi operativac Ovijeda.


tagovi

FK PartizanSlaviša JokanovićOvijedoRobert Prosinečki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara