Dragan Mićić (©MN Press)
Dragan Mićić (©MN Press)

Sećanje Dragana Mićića na Nefči - Zvezda '99: Olako smo ih shvatili i dopustili da vode 2:0

Vreme čitanja: 3min | čet. 19.01.23. | 08:53

U susret današnjoj proveri crveno-belih protiv ekipe iz Bakua (15.00, TV Arena Sport)

Uspešno su fudbaleri Crvene zvezde započeli s proverama za drugi deo sezone. Lehija iz Gdanjska na pripremama u Turskoj pobeđena je 3:1, a novu prijateljsku utakmicu crveno-beli igraće danas od 15 časova po našem vremenu (17.00 po lokalnom, prenos na TV Arena Sport) protiv Nefčija iz Bakua.

Biće to prilika da Miloš Milojević ponovo dobije uvid u trenutno stanje tima i isproba određene taktičke zamisli, a možda i najavljeno uparivanje Aleksandra Kataija u špicu sa Aleksandrom Pešićem, ukoliko je popularni Šilja, koji je propustio meč sa Poljacima, spreman da zaigra.

Izabrane vesti

Nije Nefči rival protiv kog se stiče jasna slika mogućnosti ekipe, više je sparing partner, mada je umeo u prošlosti da namuči Crvenu zvezdu.

Bilo je to 1999. godine u kvalifikacijama za UEFA kup, kada su domaćini vodili u Bakuu 2:0 do dvadesetak minuta pred kraj, ali su crveno-beli preokrenuli brzinskim golovima Branka Boškovića (69), Mihajla Pjanovića (70) i Miodraga Pantelića (73). Toliko brzim da domaćini nisu stigli da promene rezultat na semaforu, pa je i posle trećeg gola Zvezde neko vreme pisalo da je 2:1 za Nefči.

Pokazuje to i na kom nivou je tada bio azerbejdžanski fudbal, odnosno koliki bi debakl bio da je Crvena zvezda poražena na gostovanju u Bakuu. Stvari su, ipak, postavljene na svoje mesto, a u Beogradu je "overen" prolaz još jednim pogotkom Miodraga Pantelića za pobedu 1:0.

U razgovoru za Mozzart Sport dvomeča sa Nefčijem prisetio se čuveni napadač Crvene zvezde, Dragan Mićić.

"Bili su autsajderi i olako smo ušli u utakmicu. Imali smo nekoliko dobrih šansi, ali ih nismo iskoristili, a oni su nam iz tri šuta dali dva gola. Igrali su na kontre i uspeli dve da realizuju, dok je jednom Kocić odlično intervenisao. Srećom, na vreme smo se konsolidovali i s tri brza gola preokrenuli, mada posle utakmice niko nije bio zadovoljan. Očekivala se ubedljivija pobeda i veća zaliha za revanš, tako da atmosfera u avionu u povratku i nije bila baš vesela", seća se Mićić.

Uspeli su crveno-beli preko Nefčija da se plasiraju u UEFA kup, ali su zaustavljeni već na prvoj prepreci. Eliminisao ih je Monpelje, koji je 1:0 iz Sofije, gde je Crvena zvezda morala da igra kao domaćin zbog NATO bombardovanja Srbije (u to vreme još SR Jugoslavije), sačuvao remijem 2:2 u Francuskoj.

Imali su crveno-beli problem s rezultatima na početku sezone 1999/2000, što je dovelo do rastanka sa trenerom Miloljubom Ostojićem između dve utakmice s Francuzima. Zamenio ga je Slavoljub Muslin i popravio situaciju, osvojivši na kraju sezone prvu od svoje tri titule sa Crvenom zvezdom.

"Nismo imali sreće protiv Monpeljea, posebno jer nismo mogli da igramo pred punim tribinama našeg stadiona. Nije bilo lako igrati u takvim okolnostima, ali situacija se kasnije popravila u prvenstvu i postali smo šampioni".

Od gostovanja Crvene zvezde 1999. godine Baku se kao grad značajno razvio. Dobio je i moderan stadion na kom je 2019. igrano finale Lige Evrope, međutim, Nefči i dalje kaska za beogradskim klubom, koji se poslednjih godina vratio na evropsku mapu i postao redovan učesnik grupnih faza UEFA takmičenja. Uspeva Zvezda i da prezimi u Evropi, dok se Azerbejdžanci i dalje grče u kvalifikacijama. Uz izlet u Ligu Evrope 2012, kada im je rival u grupi bio Partizan.

"Nije fudbal tada bio razvijen tamo i bili su velika nepoznanica za nas, što je i uticalo da budemo previše opušteni pred utakmicu. Sećan se da je stadion bio skroman, samo jedna tribina je bila popunjena. Grad isto ništa posebno, ali vidim da se u međuvremenu izgradilo i sada je potpuno drugačija slika. I tada je Crvena zvezda bila preozbiljan klub za Nefči, a kamoli danas", zaključuje Mićić.

*****

Crvena zvezda je protiv Nefčija u Bakuu igrala u sledećem sastavu, poređanom u formaciju 4-4-2: Aleksandar Kocić - Stevo Glogovac, Ivan Dudić, Goran Bunjevčević, Milivoje Vitakić - Dejan Ilić (46. Branko Bošković), Ivan Vukomanović (46. Milenko Aćimović), Jovan Gojković (57. Dragan Mićić) - Miodrag Pantelić, Mihajlo Pjanović. Trener: Miloljub Ostojić.



tagovi

FK Crvena zvezdaDragan MićićNefči

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara