Liverpulov tim iz 2016. (©Reuters)
Liverpulov tim iz 2016. (©Reuters)

Sećanje na Emerijevu lekciju i kafanu u Bazelu: Tamo gde se rodio nasmejani Liverpul

Vreme čitanja: 5min | sre. 27.04.22. | 11:28

Unaj Emeri i Jirgen Klop dobro se poznaju, pa Redsi neće, poput Bajerna i Juventusa, ponoviti grešku i potceniti Viljareal

Mančester Siti i Real Madrid su oduševili fudbalsku planetu i postavili domaći zadatak. Sada je red da nas zapanje Liverpul i Viljareal. S tim da očekivanja nisu sasvim ista, jer iako je Žuta podmornica već šokirala Juventus i Bajern samo retki zaista veruju da ekipa Unaja Emerija može takav podvig da ponovi i protiv Redsa.

Jirgen Klop neće ponoviti grešku koju su napravili Masimilijano Alegri i Julijan Nagelsman.

Izabrane vesti

Imali su malu prednost u dve poslednje runde. Možda su ih Juventus i Bajern potcenili. Ali to se nama neće desiti. Nema šanse. Ta mala prednost je nestala. Ali to je i dalje dobar tim. Napravljeni su za ovo takmičenje da budem 100 odsto iskren. Zaista dobro grade akcije, a i oni hoće da ispišu istoriju kao i mi. Bilo bi im to prvo finale, to je ogromna stvar za Viljareal“, upozorava Liverpulov trener.

Nisu ove kurtoazne reči. Zna Klop dobro šta sve mogu Emerijeve ekipe. U stvari, upravo je Emeri „školovao“ i ovaj Liverpul. U prvoj Klopovoj sezoni na Enfildu, tek su se Redsi uzdizali, put do Lige šampiona tražili su više nego kroz Ligu Evrope, nego kroz prvenstvo Engleske. Nije to bio ovaj sadašnji Liverpul. Nije bilo Sadija Manea ni Mohameda Salaha. Bio je to tim sa Filipeom Kutinjom, Danijelom Staridžem, Adamom Lalanom, Albertom Morenom, Dejanom Lovrenom, Simonom Minjoleom... Ali kad se već stiglo do finala proradila je onaj ostrvski nekad i neosnovani i previše izraženi optimizam... Još kad su preko puta videli Sevilju... Bili su uvereni u trijumf.

A beše to Sevilja Unaja Emerija. I beše gol Staridža za 1:0 na Sent Jakob-Parku u Bazelu. Pa jedan Kevina Gameira i dva Kokeova za konačnih 3:1 za Špance. Liverpul je morao da sačeka još godinu dana za povratak u Ligu šampiona. Ali baš na tim temeljima izgrađen je ovaj moćni Liverpul.

Ta noć se izdvaja. Sećam se da smo se posle utakmice vratili u hotelu, svi momci su bili vrlo razočarani i samo su hteli da idu u sobe. Da ne ne vide nikoga. Ali šef je bio drugačiji. Okupio nas je sve dole u baru i proveli smo celo veče zajedno. Kao da je znao da je to samo pčetak, početak nečeg posebnog. Igračima je vrlo teško da razmišljaju tako odmah posle izgubljenog finala, ali on je bio drugačiji od svih trenera koje sam video do tada. Tu noć ću uvek pamtiti“, premotava film Džordan Henderson.

Sasvim drugačiji Liverpul (©Reuters)Sasvim drugačiji Liverpul (©Reuters)

I sam Klop priznaje: ta noć u Novotel baru bila je prekretnica. Mada u tom trenutku ni sam nije bio siguran.

Rekao sam te večeri da ćemo se vratiti, iako nisam znao da li ćemo se zaista vratiti. Ali u tom trenutku sam zaista mislio da imamo šansu. I iskoristili smo je. Bilo je to veče teško za prihvatiti. Odigrali smo sjajno prvo poluvreme, trebalo je da postignemo još neki gol. Ali bila je to i 64. utakmica u neverovatno teškoj sezoni, sa mnogo povreda. Mnogi su se igrači vratili baš pred finale. Ne verujem da bi nešto bilo drugačije ni da smo pobedili“.

Iz tog tima iz Bazela na Efinildu su preživeli samo Džejms Milner, Roberto Firmino, Džordan Henderson i Divok Origi. A Liverpul je u međuvremenu izrastao u silu kakva je danas. U međuvremenu je osvojio i Ligu šampiona i taj pehar Premijer lige koji je čekao pune tri decenije. I u međuvremenu je izrastao u tim koga se svi plaše“To što su ovde gde jesu u 2022. godini dosta govori o strpljenju, veri i vođstvu potrebnom za igradnju ovakvog tima. Ovo je najbolji Liverpul koji sam ja gledao. Gledao sam ih kada su osvojili Ligu šampiona. Gledao sam ih i ove sezone, analizirao. Još su bolji nego tada... Ovo je Liverpul izgrađen po slici trenera: tim sa osmehom, radošću i energijom“, iskren je i Emeri.

Nije naravno samo do raspoloženja. Taktičan kakav jeste, pojasnio je Unaj u detalje.

Karakteriše ih to što izuzetno dobro trče, sjajni su kada traže prostor, pritiskaju veoma visoko, vrlo brzo vraćaju posed lopte. Napadaju sa intenzitetom, napadaju sa bekovima, mnogo centaršuteva. I stalno izmišljaju nove kombinacije. U centru igrači sa dobri stopalom, poput Tijaga, Fabinja, Sadio Mane sve više igra unutra. Ranije bi vam Mane brzo uletao iza leđa, teško ga je bilo zaustviti, sada igra unutra, ima više loptu u nogama, ima i pauze tom trčanju, više kombinovanja, veze sa Mohamedom Slahom. Doveli su Luisa Dijaza koji ume da dribla, koji je prisutan u igri, oji menja ritam, igra između linija“, hvali Emeri.

Dobro, ima li nešto što bi mogo da im predstavlja problem?

Može da im bude malo teže protiv odbrana koje igraju duboko, ali svima je tako. A znaju i oni da igraju duboko, da otvaraju teren, da gomilaju fudbalere unutra, to je unapređen tim“.

Kao i Klop, i Emeri zna o čemu priča. Dok je vodio Arsenal četiri puta je igrao protiv Liverpula i izvukao samo jedan remi uz tri poraza. Ali ovaj Viljareal je slavio na četiri od poslednjih pet gostovanja u evropskom fudbalu. I ne zaboravimo, izbacio Bajern i Juventus.

Unaj ima plan za svaki rezultat. Da li je 0:0, ili vodi 1:0, ili gubi 0:1, veći posed, manji posed... Čak i kada ne vode blizu su. To je impresivno, to i nama treba, plan za svaki mogući rezultat. Prvo da krenemo po rezultat, ali i da se nosimo sa tim. Treba nam velika utakmica“.

Suspendovanih nema, povređenih nema. Samo je Roberto Firmino pod zakom pitanja zbog povrede stopala zbog koje je propustio uverljive pobede nad Evertonom i Mančester junajtedom, 11. i 12. uzastopnu na Enfildu u Premijer ligi. Na poslednjih pet ni gol nisu primili.

Znamo ko je ovde favorit. Ali bilo je tako i u Torinu i u Minhenu, pa je Žuta podmornica izronila.

LIVERPUL – VILJAREAL

/21.00, TV Arena Premium 1, RTS 1/

Stadion: Enfild

Kapacitet: 53.394

Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska)

Liverpul (4-3-3): Alison – Aleksander-Arnold, Konate, Van Dajk, Robertson – Henderson, Fabinjo, Tijago Alkandara – Salah, Žota, Mane;

Viljareal (4-3-3): Rulji – Fojt, Albiol, Tores, Estupinjan – Pareho, Kapue, Kokelan – Lo Selso, Alkaser, Dandžuma.

LIGA ŠAMPIONA, PRVI MEČEVI POLUFINALA

Utorak

Mančester Siti – Real Madrid 4:3 (2:1)

/De Brujne 2, Žesus 11, Foden 53, B. Silva 74 - Benzema 33, 82p, Vinisijus 55/

Sreda

21.00: (1,40) Liverpul (4,90) Viljareal (9,00)


tagovi

Jirgen KlopUnaj EmeriDžordan HendersonLiverpulViljareal

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara