(©Reuters)
(©Reuters)

Selektor koji nikog još nije ubedio da mu je tu mesto ili Modrićev prvenac u dresu sa kockicama

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.06.23. | 09:17

Španija i Hrvatska u finalu Lige nacija (20.45)

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Španije)

Kraj intenzivne sezone se bliži, u Španiji se igraju još samo plej-of utakmice druge i nižih liga, a kao začin pred odmor, reprezentacija Luisa de la Fuentea uspela je da se plasira u finale Lige nacija. Istina je da novi selektor nije počeo najbolje i da još nije nikoga ubedio da je optimalan izbor, ali, bar je dobio na vremenu. Nova Španija, sa novim zvezdama kao što su Rodri Ernandes i Hoselu, susrešće se večeras (20.45) sa Hrvatskom kojoj mnogi prognoziraju, pa čak i žele pobedu – ako ništa, da bi Luka Modrić konačno osvojio trofej sa reprezentacijom.

Izabrane vesti

Protiv osrednje Italije, Španija je, uprkos ranom golu, počela prilično bledo, da bi malo pomalo počela da osvaja teren u drugom poluvremenu. Izmene su bile uspešne, ulazak Marka Asensija, Fabijana, i naročito Hoselua, odveli su La Rohu u finale i svi su odahnuli.

U ovoj, trećoj utakmici sa novim selektorom, se videlo da se španski tim bitno promenio u odnosu na reprezentaciju Luisa Enrikea. Rodri Ernandes je definitivno njegov lider. I mada mu neki prebacuju što nema karakter kao nekadašnji kapiteni, Gvardiolin miljenik je pokazao šta vredi, prvo u Mančester Sitiju, a sada i u nacionalnom sastavu. Uživa apsolutno poverenje De la Fuentea i jedini je uz Mikela Merina odigrao sve tri utakmice od početka do kraja. U susretu protiv Italije primetilo se da, nakon što je proglašen MVP‑em finala Lige šampiona, pokazuje i novu dozu samopouzdanja.

Neminovno, mediji se osvrću na duel koji će Španija na čelu sa Rodrijem voditi na sredini terena. Sa druge strane - Luka Modrić. Jučerašnja vest da je potpisao novi ugovor sa Realom i da nije poleteo za 200.000.000 koje mu je ponudio Al Hilal, obradovala je sve, ne samo navijače njegovog kluba. „Modrić je fudbal. Definicija fudbala.“ rezimirao je Unaj Simon i dodao da bi bilo lepo kad bi svi živeli fudbal kao on.

Generalno, hrvatska reprezentacija uživa simpatije i poštovanje Španaca. Upravo Rodri je pozvao svoje suigrače da budu maksimalno skoncentrisani i taktički disciplinovani, je, pored takmičarske kulture, Hrvatska ima izuzetan talenat na sredini terena. Tako prividno, promenom pozicija, stvara anarhiju, a onda povlači u nered i rivala.

De la Fuente smatra da će finale biti izjednačeno, iako se radi o dva tima različitih karakteristika. Ipak, voleo bi da ne ode u produžetke, kao u poslednjem susretu ova dva tima koji je završio pobedom Španije od 5:3.

„Mi treneri više volimo kontrolisane utakmice“, dodao je selektor Furije.

Još je teško odgonetnuti tim koji selektor namerava da suprotstavi Hrvatskoj. Zna se da je, dok je bio na čelu mlade reprezentacije, obično menjao i do pet-šest igrača na svakoj utakmici, a nešto slično je učinio i sada u odnosu na prethodne sazive. Ipak, izgleda da je pronašao formulu, pa je malo verovatno da će biti tektonskih pomeranja u odnosu na susret sa Italijom. Mogli bi da se odmore bekovi, mada su i Đordi Alba i posebno Hesus Navas pokazali da su granice starosti definitivno pomerene. Navas je oborio rekord kao najstariji igrač sazvan u reprezentaciju, dok će Alba imati priliku da podigne svoj prvi pehar kao kapiten.

Nepoznanica je donekle ko će početi utakmicu u špicu napada. Bez obzira na požrtvovanost i rad Alvara Morate, tvorac tri od ukupno četiri gola nove Španije je Hoselu. Prvi put pozvan u reprezentaciju sa 33 godine, napadač Espanjola je nova senzacija, a skoro je sigurno da će od sledeće sezone biti pojačanje u Realu.

Kad god sumnjaš šta da radiš, pucaj na gol“, rekao mu je De la Fuente pre ulaska u igru. Nakon samo pet minuta, uspeo je da odvede Španiju do finala. Hoselu je dočekao svoj trenutak i opravdao poverenje.

Interesantni su i španski štoperi. Najviše po tome što su Francuzi. Jer, premda je De la Fuente po vlastitim rečima veoma zadovoljan kombinacijom Robin Le Norman – Ejmerik Laport, publika još nije ubeđena u to da je bilo neophodno davati državljanstvo igračima koji to nisu zaslužili preteranom blistavošću.

Generalno, selektor smatra da njegovi fudbaleri stižu na ovaj susret u punoj snazi, fizičkoj i mentalnoj i da su izuzetno motivisani. Njegove ideje se malo pomalo usvajaju i pobeda nad Italijom je posledica drugačijeg raspoloženja u timu.

Pred meč je Luis Rubijales morao da siđe na teren i da zagrljajem pred medijima inscenira podršku Fudbalskog saveza selektoru, a kraj utakmice je De la Fuenteov stručni štab burno proslavio. Niko nije bio ubeđen da će selektor preživeti još jedan poraz. Ipak, napravio je novu kombinaciju, promenio čak osam igrača u odnosu na Glazgov i za sada nastavlja.

Dobra strana Lige nacija je što se radi o takmičenju koje vredi u slučaju pobede, ali ne predstavlja tragediju u slučaju poraza. Šta god da se dogodi u finalu, Španija verovatno neće menjati selektora.

„Na kraju ćete razumeti zašto me zovu mirnim čovekom“, poručio je Luis de la Fuente.

Piše: Ognjenka Marić


tagovi

Fudbalska reprezentacija Španijefudbalska reprezentacija hrvatskeLuka ModrićLuis de la FuenteLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara