Selektor najavio promenu sistema: Igraćemo sa četvoricom u odbrani, da vidimo na šta će da liči

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.03.24. | 12:49

Selektor uporedio Gajića sa Aspilikuetom i otkrio da je Mladenović naknadno pozvan posle povrede Terzića

Duel od nacionalnog značaja. Tako su Rusi definisali meč sa Srbijom. Po karakteru prijateljski, po svemu što prati dolazak Orlova u najveću državu planete onaj koji prevazilazi okvire sporta, kamoli prijateljstva, jer su dva naroda spojena vekovnim vezama i tako valja tretirati duel na stadionu Dinama.

Domaćin sedmicama najvljuje spektakl, kome će prisustvovati poznate ličnosti iz kultrunog i javnog života, dok naša reprezentacija oseća ponos što će biti prva iole ozbiljna s kojom će tim Valerija Karpina odmeriti snage otkako je, zbog rata u Ukrajini, isključena iz međunarodnih tokova.

Izabrane vesti

Zato će slike sa VEB arene biti praćene u raznim krajevima sveta i izabranici Dragana Stojkovića će se postarati da je učine prijemčivom.

Mnogo je bolje da sad igramo prijateljske utakmice, nego da smo, ne daj Bože, u baražu, da lupamo glavu. Idemo najpre u Moskvu da ostvavimo dobar utisak i da pokušamo da pobedimo. Utakmice su važne na planu samopouzdanja i igre, možda i sistema“, najavio je Piksi da bismo državni tim mogli da gledamo u drugačijim izdanjima u odnosu na kvalifikacije, protiv Rusije u četvrtak i 25. marta u Larnaki sa Kiprom.

Taj detalj se najviše odnosi na mogućnost da Srbija zaigra u drugačijem rasporedu, naročito u odbrani.

Ljudi vole da komentarišu sa strane, dok sede u stolici, možemo li sa tri, četiri ili sa pet pozadi. Imaju pravo, ne ljutim se, samo želim da od igrača izvučem maksimum. Stvaranje simbioze u timu zavisi od kvaliteta. Ne postoji idelani sistem ili garancija da ćete biti pobednik. To je samo raspored igrača na terenu, koji se modifikuje tokom utakmice. Ne možete da se držite samo jednog detalja. Svi pametuju previše, mi možemo sve, a ne možemo ništa“.

Na tom talasu će selektor udovoljiti onima koji mu već dve godine traže nešto da promeni.

Evo, sa četvoricom ćemo da igramo. Probaćemo i videćemo na šta će da liči. Bitno je da igrači prihvate principe igre. Hoće li to biti 4-3-3 ili 4-2-3-1, to su već podsistemi. Čisto da podsetim one koji „znaju sve“ o sistemima, jer se gledaju tri linije, a ne četiri. Malo da ih edukujem, da ne greše previše u tim stvarima“.

Selektor je nagovestio da će desnog beka na stadionu Dinama igrati Milan Gajić, a levog Filip Mladenović.

Zato mi je žao što nema Mihaila Ristića i Alekse Terzića, ali čim smo dobili informaciju iz Salcburga po pitanju povrede Terzića pozvali smo Mladenovića. Što se tiče Gajića - nije slučajno pozvan, želim da proverim njegove kvalitete u koje sam se već uverio gledajući rusko prvenstvo, gde igra levo, ali sad će desno. Ako se sećate, Sesar Aspilikueta je u Čelsiju igrao po obe strane, zavisno od potrebe. Sve je stvar inteligencije i shvatanja obaveza na terenu. Realno je da Gajić bude na svojoj pozicji, na desnoj strani“.

Ovo je prvo okupljanje Orlova posle meča sa Bugarskom u Leskovcu kad je izboren plasman na EURO, a poslednje „druženje“ u takmičarskoj sezoni, jer će po njenom završetku uslediti finalni deo priprema za turnir u Nemačkoj. A tamo, za razliku od Mundijala u Dohi, idemo bez velikih očekivanja.

Bolje da budemo malo mirniji, staloženij. Euforija nikad nikom dobro ne donosi, ali je pred Prvenstvo sveta bila s pravom, jer smo zaludeli celu Srbiju načina na koji smo se kvalifikovali. Dobili smo veliki tim kakav je Portugal, što je pitanje kad ćemo uraditi u narednih 50 godina“.

Kad se očekivao uzlet, baš na bazi tog rezultata u Lisabonu desilo se razočaranje na Mundijalu, pa i ne baš sjajne igre u kvalifikacijama za EP, što je naciju stavilo pred dilemu šta da očekuje u Nemačkoj.

Nisam bio zadovoljan igrom, ali rezultatom jesam. Prioritet je bio da odemo na EP. Paradoks je da igra koja vas ne oduševi donese rezultat. Imate i obrnut primer, jer ne može niko da kaže da je Mađarska bila bolja od nas, a dobila nas je dvaput. Saaglasan sam da je semafor merilo, ali želim bolji utisak. Momci su svesni toga i radićemo na promeni ideje, obaveza u igri. Dve martovske utakmice i još dve na leto su prilika da procenat individualnih grešaka svedemo na minimum“.

Piksi zahteve strpljenje i razumevanje za momke koje predvodi.

Podrška je bitna, ako neko stalno vređa onda to nije dobro. Igrači dolaze dobrovoljno da igraju za reprezentaciju, umorni posle klupskih obaveza. Moramo da poštujemo njihovu trku i uklizvanje. Ti momci su nas doveli među 16 najboljih timova Evrope, govorim o Ligi nacija. Na EURO je grupa teška, tamo ne postoje laki protivnici. Valjda to svi znamo... Ili ne znamo. U narednom periodu ćemo biti kao papagaji i ponavljaćemo da je teško, ali moramo da bude takmičarski raspoloženi. Samo da zdravstveni bilten bude na našoj strani. U Kataru sam iskusio koliko je to bolno. Sad bih voleo da ekipa bude spremna“, zaključio je Dragan Stojković, selektor reprezentacije.


 


 


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeMilan Gajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara