Stadion Šerifa (©YouTube)
Stadion Šerifa (©YouTube)

Šerif – legija stranaca koja je promenila ceo tim usred sezone i srušila sve rekorde Moldavije

Vreme čitanja: 5min | pon. 19.07.21. | 14:50

Moldavci su ubedljivi favoriti protiv Jermena

Crvena zvezda je imala sreće na žrebu ovog leta. Da bi makar imala Ligu Evrope u džepu, Zvezda mora da eliminiše prvaka Kazahstana i potom šampiona Moldavije ili Jermenije. S obzirom na ostale potencijalne rivale, treba biti realan i priznati da su crveno-beli dobro prošli.

Što naravno ne znači da je bilo šta gotovo. Zvezdu prvo čeka dvomeč sa Kairatom u kojem je favorit, pa tek onda treba razmišljati o Moldavcima ili Jermenima.

Izabrane vesti

Oba potencijalna rivala su legije stranaca i uglavnom se ne oslanjaju na domaće snage što ih čini potencijalno još opasnijim. Šerif je favorit u u mečevima sa Alakšertom.

Reč je o večitom vladaru moldavskog fudbala. Osvojili su 19 titula prvaka države u 30 sezona otkako je Moldavija stekla nezavisnost. U poslednjih 10 sezona su čak devet puta bili prvaci države. Samo je Milsami 2015. uspeo da ih svrgne sa trona.

Prošle sezone su protutnjali kroz prvenstvo osvojivši 99 bodova, čak 16 više od drugoplasiranog Petrokuba. Postigli su 116 golova što je rekord moldavskog fudbala. I primili samo sedam golova na 36 utakmica što je takođe nacionalni rekord. Ukupno 40 različitih fudbalera od kojih su čak 33 stranci je igralo za Šerif u prošloj sezoni. U strelce se upisalo 24 različita fudbalera. Većinu golova (93) su postigli iz "otvorene igre", dok su 10 postigli iz penala, šest posle kornera, pet posle slobodnih udaraca i dva direktno iz slobodnjaka.

Trenutno u ekipi imaju samo šestoricu klasičnih domaćih igrača, dok je tu još nekoliko stranaca sa moldavskim pasošem. Od pomenute šestorice, dvojica su rezervni golmani. Tu su još moldavski reprezentativci Kojokaru i Belousov koji ulaze sa klupe i mladići Gliga i Holodov koji retko dobijaju šansu da se nađu i na klupi. Praktično, Šerif nema nijednog moldavskog fudbalera koji se može nazvati nosiocem igre ili standardnim prvotimcem.

Ali je zato tu gomila stranaca sa svih krajeva sveta.

Na golu je Grk Jorgos Atanasijadis koji je ovog leta došao iz atinskog AEK-a. Prošle sezone je u grčkom prvenstvu branio na dvadesetak mečeva za žuto-crne. Šerif je lutao sa golmanom od prošle zime kada ih je napustio Hrvat Mikulić. Doveden je naš Dušan Marković iz Rada koji se u drugom delu sezone menjao na golu sa reprezentativcem Čeleadnikom. Očligledno nisu uspeli da se nametnu i doveden je Atanasijadis.

Inače je Šerif prilično promenio tim usred prošle sezone. Hrvatskog trenera Zorana Zekića je na polusezoni zamenio ukrajinski stručnjak Jurij Vernidub koji je trenersko ime stvorio u Zoriji iz Luganska. Čak osam godina je bio trener Zorije i ispisao najlepše klupske stranice pošto ih je doveo do Lige Evrope.

Osim trenera i gore pomenute promene na golu, Šerif je zimus ostao i bez još nekih bitnih igrača iz prvog dela sezone. Praktično je na polusezoni promenio celu odbranu. Otišla su troijica štopera koji su do tada izneli prvi deo sezone. Kapiten Vjačeslav Posmak je otišao u Tursku, a Nigerijac Fejt Obilor i Senegalac Usman Ndijae su se preselili u Kazahstan. Standardni desni bek Peteleu je otišao u Rumuniju, a od defanzivnih startera je ostao samo brazislki levi bek Kristijano.

Doveden je novi štoperski tandem. Iz Kolumbije je došao Danilo Arboleda, iz Boaviste peruanac Gustavo Dulanto, a iz Osijeka Stjepan Radeljić. Oni danas čine defanzivni bedem moldavskog prvaka. Mladi Brazilac Fernando Kostanca je stigao iz Botafoga da zameni Petelua na desnom boku.

Velike promene u poslednjoj liniji se nisu osetile jer je Šerif primio samo tri gola u drugom delu sezone.

Kolumbijski zadnji vezni Vilijam Para se takođe zimus vratio u domovinu, a zamenio ga je Angolac Čarls Petro. U veznom redu su ključne uloge imali Bosanac Rifet Kapić koji je ovog leta napustio klub i Luksemburžanin Sebastijen Til koji je zimus došao i izborio se za ulogu startera. U ofanzivnom delu veznog reda je najbitniji igrač bio Grk Dimitrios Kolovos kojem je ovog leta istekla pozajmica i vratio se u Panatiniakos.

Najveći izazov ovog leta je bio kako zameniti Kolovosa i Kapića. Rešenje su bili zimska pojačanja Kjabo koji je došao iz Afrike i Dago koji je stigao iz rezervnog tima Osijeka. Danas su oni starteri u veznom redu sa Tilom pa se može reći da je Šerif promenio skoro ceo tim prošle zime. Trojica u odbrani plus trojica startera u veznom redu su došli zimus u klub.

Najveći kvalitet Šerifa je u napadu. Adama Traore je takođe zimus stigao iz Meca i imao strašan uticaj po dolasku. Upisao je 10 golova i sedam asistencija na 18 mečeva. Najčešće igra po levom krilu dok je na drugom krilu Brazilac sa moldavskim pasošem Luvanor koji je ovog leta stigao iz Al Vahde i odmah pokazao da će biti pojačanje.

U dvomeču prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, Šerif je sa ukupnih 5:0 isprašio albansku Teutu. Luvanor i Traore su dali po dva gola, a jedan je postigao kolumbijski centarfor Frank Kastanjeda. On je ubedljivo najopasniji napadač moldavskog tima. Prošle sezone je dao čak 33 gola na 42 meča u svim takmičenjima.

Taj napadački triling LuvanorTraoreKastanjeda je najveći kvalitet Šerifa. Sa klupe šansu dobijaju slovenački napadač Lovro Bizjak i Gvinejac Momo Jansan.

Šerif je sezonu u Moldaviji počeo sa dva neočekivana poraza. Prvo su izgubili u Superkupu na penale od Sfintula, a potom i u prvom kolu prvenstva od Balcija kada je trener kalkulisao sa sastavom tima zbog mečeva protiv Teute u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Protiv Albanaca je Šerif opravdao ulogu favorita i očekuje da to isto uradi i protiv Alaškerta u narednoj rundi.

Jermeni su autsajder ali imaju pravo na tanku nadu. Iako im okosnicu tima čine stranci, Među njima su i trojica Srba. Na golu je bivši čuvar mreže Radnika i Slobode iz Užica, Ognjen Čančarević, ispred njega štoper Mihailo Jovanović, a u napadu je Branko Mihajlović. Član Alaškerta je i Banjalučanin Aleksandar Glišić, kao i doskorašnji napadač IMT-a Beko Fofana. Alaškert je u prvom kolu na jedvite jade posle produžetaka eliminisao Konahs iz Velsa i pokazao slabost.

Najrealnija opcija je da Crvenu zvezdu posle Kairata čeka meč sa Šerifom koji je približnog kvaliteta kao Kazahstanci.

Četiri puta je Šerif u klupskoj istoriji igrao grupnu fazu Lige Evrope pošto je pre toga desetak godina bezuspešno pokušavao da prođe drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. U sva četiri učešća u Ligi Evrope su ostavili pristojan utisak iako nisu uspeli da se dokopaju nokaut faze takmičenja.

Poslednji put su učestvovali 2017. godine kada su bili na na ivici da prođu grupu ali u poslednjem kolu nisu uspeli da osvoje bod protiv Kopenhagena. U poslednjeh desetak godina su skupili neke vredne evropske skalpove pošto su izbacivali Dinamo Zagreb, Slaviju... Pamti im se pobeda nad Vojvodinom u plej-ofu 2013. kada su Lale imale sjajnu generaciju koju je sa klupe predvodio Marko Nikolić.

U međuvremenu u Tiraspolju je izgrađen i odličan trening centar, tako da su igračima Šerifa obezbeđeni odlični uslovi za rad. Kako sve to izgleda možete da vidite na priloženom snimku.



tagovi

Šerifkvalifikacije za Ligu šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara