Šeširi za Ligu šampiona: Zvezda u trećem, Arsenal i Milan se nadaju profitu, zna se tačno polovina učesnika

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.05.23. | 12:52

Čeka se rasplet u Italiji, kao i završnice nekoliko prvenstava

Još jedna utakmica do kraja ove, a već se zna tačno polovina učesnika Lige šampiona za narednu sezonu. Ostalo je da u Istanbulu 10. juna Mančester Siti i Inter odluče ko će biti novi prvak Evrope, posle čega sledi letnja pauza, a od septembra ponovo najbolji kontinentalni fudbal, pri čemu se polako popunjavaju mesta u grupnoj fazi za takmičarsku 2023/24, poslednju u ovom formatu, jer će u leta 2024. na snagu stupiti novi.

Raspletom u Austriji (RB Salcburg u direktnom duelu savladao Šturm i tako odbranio naslov) postao je poznat 16. učesnik grupne faze, uz napomenu da je prethodno i Atletiko Madrid osigurao mesto u Ligi šampiona 11. put zaredom, čime ostaje sve manje opcija za neke druge klubove.

Izabrane vesti

U ovom trenutku zna se da će u grupnoj fazi igrati: Mančester Siti kao prvak Engleske i Arsenal kao drugoplasirani; Barselona u svojstvu šampiona Španije, te Real i Atletiko iza nje; Napoli i Pari Sen Žermen kao najbolji timovi Italije i Francuske; Benfika i Porto kao portugalski dvojac; novi holandski laureat Fajenord; Nemce će predstavljati Borusija iz Dortmunda, Bajern i Lajpcig, Salcburg Austrju, Seltik Škotsku, a Crvena zvezda Srbiju.

Pozicija crveno-belih uoči žreba grupne faze trenutno je u trećem šeširu i velike su šanse da klub sa stadiona „Rajko Mitić“ na njoj ostane , čak i kad se kompletira lista učesnika. Zvezda ima klupski koeficijent 42.000, koji joj omogućava da ne strepi hoće li je prestići Kopenhagen (40.500), kao projektovano najbolji tim u četvrtom šeširu, zavisno od raspleta kivalifikacija u kojima će Danci biti među favoritima.

S druge strane, pomeranja su moguća, međutim, u delu iznad Zvezde, koji ne dotiče toliko najbolji tim Mozzart Bet Superlige.

U prvom šeširu će sigurno završiti osvajač Lige Evrope (Roma ili Sevilja), jer UEFA želi na taj način da nagradi pobednika drugog po važnosti takmičenja. Isto tako, može da se desi da Inter napreduje iz drugog šešira u kome je sad u prvi, mada je za to potrebno da na Ataturk stadionu savlada Mančester Siti u finalu Lige šampiona i onda kao novi prvak kontinenta dobije privilegiju nosioca. Na taj način bi u drugi šešir potisnuo Fajenord, trenutno poslednji klub u prvom.

Mesta u Ligi šampiona čekaju matematičku potvrdu za Mančester junajted, Njukasl, Lacio, Sosijedad, Union Berlin, Lans i Šahtjor. Svi su blizu tog zvanja, ali potrebno je da ga ozvaniče što bi moglo da se desi već u prvim utakmicama koje budu igrali. Na osnovu projekcija, kroz kvalifikacije, pod uslovom da opravdaju status favorita, pridružili bi im se zagrebački Dinamo, Glazgov Rendžers, Braga, Kopenhagen, Jang Bojs i Galatasaraj.

Najveća nepoznanica u ovom trenutku su Italijani. Kako zbog velike gužve od drugog do šestog mesta (pet timova spakovano u osam bodova), tako i neizvesnosti da li će Juventusu ostati bodovi osvojeni na terenu ili će ih im 11 (neki pišu i 12) biti oduzeto zbog optužbi oko finansijskih malverzacija. Po trenutnom plasmanu, ako ne bude „intervencije“, Juve bi išao u Ligu šampiona, zajedno sa Interom i Lacijom, međutim... Bude li kažnjen, ostao bi bez plasmana, onda bi profitirao Milan (na osnovu aktuelnog preseka), ali i Arsenal koji bi „skočio“ u drugi šešir, s obzirom da trenutno predvodi društvo u trećem.


tagovi

Liga šampionaFK Crvena zvezdaArsenalJuventusšeširižreb za ligu šampiona

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara