Foto: ©AFP, Reuters
Foto: ©AFP, Reuters

Skudeto bunker ili kako je Milan "zaključao" šampionsku trku

Vreme čitanja: 4min | uto. 24.05.22. | 18:03

Otkako je Stefano Pioli u 28. kolu rešio da upari Pjera Kalulua i Fikaja Tomorija, Rosoneri su na 11 utakmica primili dva gola, što je u ogromnoj meri uticalo na to da izdrže pritisak gradskog rivala

"Golman Italije: Najlakši posao u Evropi."

Ovako je glasio slogan Najkijeve reklame na ogromnom bilbordu u Londonu pred početak Evropskog prvenstva 1996. godine. Kraj slogana stajao je lik Paola Maldinija kao glavni razlog zbog čega je stajati među stativama gola italijanske reprezentacije najlakši posao na Starom kontinentu. Mnogo je vremena prošlo od tada, Maldini više ne komanduje na terenu, ali je fudbalsko znanje i njuh upotrebio kao sportski direktor i pronašao tandem koji će učiniti da posao golmana Milana bude najlakši – za početak - u Italiji.

Izabrane vesti

Fešta ulicama Milana traje već treći dan, Rosoneri slave svoj prvi Skudeto još od 2011. godine. Štampa na Čizmi, ali i navijači novog prvaka Italije već su opevali heroje. Paola Maldinija zbog doktorata na temu kako sa najblaže rečeno ograničenim budžetom stvoriti šampionski tim, Stefana Piolija jer je sve to uspeo da posloži, Zlatana Ibrahimovića zbog atmosfere i samopouzdanja kojim je zarazio čitavu svlačionicu, Rafaela Leaa zbog ključnih golova i asistencija u finišu šampionske trke, Olivijea Žirua pošto je svojim pogocima rešavao neke od derbija, Sandra Tonalija zbog toga što je kao delovao kao lider na terenu sa svega 22 godine…

No, u moru svih epova u doprinosu gorepomenutih, izostao je jedan o važnosti koju je odbrana imala u podvigu koji je pred početak sezone malo ko mogao da zamisli. Ona trenerska da “napad dobija utakmice, a odbrana osvaja titule“ možda nije uvek primenjiva, ali u Milanovom slučaju i te kako dobija na značaju. Nije doduše defanzivna linija Rosonera briljirala tokom čitave sezone, imali su Piolijevi štoperi, makar oni na koje se najviše oslanjao, problema sa povredama kroz gotovo čitavu sezonu. Simon Kjer je sredinom decembra završio sezonu, Fikajo Tomori i Alesio Romanjoli odsustvovali su "na smenu", dok Mateo Gabija nikako nije bio poverljiv, pa je Pjer Kalulu, po vokaciji desni bek, silom prilika dobio šansu u srcu odbrane. Otud ni ne čudi što je odbrana Milana bila jedna od ranjivijih i po učinku slabijih u vrhu tabele.

Ipak, ne Kaluluovom krivicom, Francuz je svaku svoju priliku u ulozi štopera maksimalno koristio, a kada se posle dva uzastopna kiksa (Salernitana 2:2, Udineze 1:1) Romanjoli povredio, Pioliju nije bilo druge no da ga upari sa Tomorijem. Ispostavilo se to kao najbolja moguća odluka po Milan. Od 28. kola, kada je "gospodin Normalni" postavio Kalulua i Tomorija ispred Majka Menjana, do kraja prvenstva - sve se promenilo. Rosoneri više nisu pretrpeli nijedan poraz, a na 11 prvenstvenih utakmica u tom periodu primili su samo DVA gola, protiv Lacija i Verone. Napadačka linija se mučila, neretko jedva da bi "porodila" i taj jedan gol, ali je čvrsta odbrana u sastavu pomenute trojice garantovala nulu i samim tim minimalne pobede.

Kaluluov uspeh dodatno dobija na značaju ako se zna da na početku sezone uglavnom služio kao rezervna opcija Davideu Kalabriji na desnom beku, odnosno bio peti izbor na štoperskoj poziciji. Ipak, postepeno je napredovao u hijerarhiji i sezonu završio na najvišoj lestvici, pa stoga ni ne čude reči legendarnog Alesandra Kostakurte da je baš Kalulu personifikacija Milanovog uzdizanja.

"Kalulu je jedan od Milanovih igrača koji je najviše napredovao. On je simbol jednog Milana koji se toliko uzdigao u ove dve godine. On je veliko iznenađenje. Nisam znao da može da ima ovoliku količinu samopouzdanja. Jedan 21-godišnjak sa takvim načinom čitanja igre...", rekao je nedavno popularni Bili.

O Tomoriju pak ne treba previše trošiti reči, stigao je kao "otpadak" Frenka Lamparda iz Čelsija pre godinu i po dana i od tada konstantno igra na visokom nivou (danas konačno nagrađen pozivom u reprezentaciju), te njegove partije ni ne dolaze kao iznenađenje. Ono što pak nikako ne treba zapostaviti jeste Menjanov učinak. Prošle sezone bio je jedini golman u Ligama petice više od 20 "clean sheet-ova" (zabeležio 21) i bio jedna od ključnih figura Lilove prve titule posle deset godina. Maldiniju to nije promaklo, doveo je francuskog čuvara mreže kako bi zakrpio odlazak Đanluiđija Donarume, i mada navijači nisu verovali da će moći da nadomesti golmanske kvalitete Italijana, Menjan je uspeo da nadmaši sva očekivanja. Uprkos tome što je odsustvovao dva meseca zbog povrede, Francuz je sačuvao mrežu netaknutom na 17 utakmica, više od bilo kog kolege u Seriji A, ali i više nego što je Donaruma uspeo u svakoj od prethodnih šest sezona u dresu Milana.

Pride, imao je najveći procenat odbranjenih udaraca u Ligama petice (80,6) i kako statistika kaže, doneo ekipi više od 20 bodova u trci za Skudeto, a uspeo je da upiše i asistenciju kojom je najbolje demonstrirao koliko dobro igra nogom, te je zasluženo poneo titulu najboljeg čuvara mreže. I opet, kao u Francuskoj prošle godine,bio jedna od bitnijih figura u prvoj tituli sa novim klubom posle više od decenije, dok je Lilova odbrana ove sezone primila 48 golova u prvenstvu, 25 više nego prošle!

"Skudeto bunker", opisala je nedavno milanska Gazeta Piolijevu "građevinu", odnosno odluku da podigne zid ispred svog gola oličen u Tomoriju, Kaluluu i Menjanu. Zid o koji su se redom odbijali Napoli, Empoli, Kaljari, Bolonja, Torino, Đenova, Fiorentina, Atalanta, Sasuolo. Zid postavljen toliko visoko da Inter nije mogao da pronađe način kako da ga preskoči, iako je pokušavao skoro tri meseca. Milan je zaključao šampionsku trku.


tagovi

Majk MenjanPjer KaluluFikajo Tomori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara