©Reuters
©Reuters

Slovenci dobili Hrvate, pa posle Rusije izgubili i na Kipru (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | uto. 30.03.21. | 19:53

Sa tri boda posle isto toliko utakmica plasman u Katar deluje prilično daleko

Fudbalska reprezentacije Slovenije je napravila veliko iznenađenje na startu kvalifikacija za Mundijal. Savladala je vicešampiona sveta u Ljubljani, ali je posle trijumfa nad Hrvatskom usledio hladan tuš u susretu sa Rusijom. Imali su Slovenci dobru priliku da se vrate na pravi put u Nikoziji, ali su na Kipru ostali bez bodova (0:1).

Jalova inicijativa Slovenije tokom većeg dela susreta, Kiprani su od starta igrali sa namerom da ne prime gol, a priliku da ga postignu čekali su iz kontri. Okuražili su se u finišu prvog poluvremena, izašli visoko u presing, naterali rivala da napravi grešku iz koje su došli do pogotka, a na kraju i do prve pobede u kvalifikacijama (prethodno remizirali sa Slovačkom i izgubili od Hrvatske). Slovenci su tako prosuli ostvareno u duelu sa Hrvatskom i posle tri kola imaju bod manje od današnjeg rivala, pa put na planetarnu smotru deluje daleko.

Izabrane vesti

20.45: (4,20) Slovačka (3,40) Rusija (1,93)

Matjaž Kek je morao da napravi dve promene, umesto suspendovanog Mihe Mevelja i Andraža Šporara, koji je morao da se vrati u Portugaliju (nastupa za Bragu), u postavu je uvrstio Kenana Bajrića i Blaža Kramera. Potonji je imao i dobru priliku već na startu utakmice, ali je posle prodora po desnoj strani loše šutirao iz dobre pozicije. U nastavku nešto bolji Slovenci, ali nisu uspevali da stvore ozbiljniju priliku pred golom rivala.

Defanzivno nastrojeni Kiprani su do prve šanse došli u 28. minutu, ali je Jasmin Kurtić uspeo da izblokira Grigorisa Kastanosa. Sedam minuta kasnije dobra šansa za Zmajčeke, Kurtić je posle prodora Josipa Iličića naterao golmana domaće selekcije Neofitosa Mihaila da interveniše.

I kada se činilo da će prvo poluvreme biti okončano bez golova, greška Slovenaca na desnoj strani, hitro su Kiprani loptu doneli pred kazneni prostor, da bi napadač Apolona Janis Pitas posle sjajnog poteza još bolje šutirao, pogodio sam ugao protivničkog gola i naterao Jana Oblaka da vadi loptu iz mreže. Pravi projektil za vođstvo Kipra u 42. minutu.


U nastavku očekivano inicijativa Slovenije, ali kao i u prvih 45 minuta, jalova. Tek u 76. minutu ozbiljnija situacija za goste, ali je udarac Domena Crnigoja otišao desno od gola Kiprana. Sve je moglo da bude gotovo da je Pitas u finišu iskoristio jednu od dve velike prilike. Najpre je posle sjajnog prodora tukao pored gola, da bi ga u 87. minutu Jan Oblak sprečio da postigne drugi pogodak u situaciji jedan na jedan. Sačuvao je čuvar mreže madridskog Atletika šansu svojoj selekciji da dođe do boda, ali je Iličić i drugovi nisu iskoristili.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO, GRUPNA FAZA - 3. KOLO

GRUPA H

Utorak

Kipar - Slovenija (1:0)

/Pitas 42

20.45: (1,10) Hrvatska (10,0) Malta (23,0)

20.45: (4,20) Slovačka (3,40) Rusija (1,93)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

SlovenijaKiparKvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara