©Reuters
©Reuters

Španci bez premca u pravljenju igrača za prvi tim, ali Barsa nije što je nekad bila

Vreme čitanja: 2min | čet. 23.11.23. | 20:06

Vojvodina prva u Srbiji, Partizan drugi, Zvezda peta...

Parametri po kojima se može sagledati uspešnopst fudbalskih školi su brojni, a jedan od njih bez dileme je broj igrača u prvom timu, odnosno procenat minuta koji za seniorsku selekciju imaju izdanci iz omladinskog pogona.

Upravo ovim segmentom bavio se Međunarodni centar za sportske studije (CIES), koji je u analizi obuhvatio 60 liga širom sveta i stigao do zanimljivih podataka.

Izabrane vesti

Čuvena organizacija iz Švajcarske uporedila je procenat minuta koji su dobili igrači ponikli u klubovima za koje igraju, kao i broj izdanaka škole u prvom timu, a u konkurenciji ekipa 60 iz liga prvo mesto pripalo je Dinamu iz Kijeva. U ukrajinskom klubu igrači iz škole su odigrali čak 82,9% minuta na 11 utakmica i po tom segmentu su daleko ispred svih ostalih ekipa. Prvi pratilac Dinama je Minsk uz 71,5%, dok je treće mesto pripalo Atletik Bilbau koji je na 68,9%.

Baskijci su ujedno tim sa najvećim procentom minuta igrača iz sopstvene škole u konkurenciji klubova iz pet najboljih evropskih liga. Prvi pratilac člana Primere je Olimpik Lion (45,6%), koji je odvojio španski trio, pa slede Real Sosijedad (45,4%) i Real Madrid (36,3%).

Kada se govori o Kraljevskom klubu neizbežno je poređenje sa vbarselonom koja je po pomenutom segmentu značajno iza velikog rivala i sa 29,1% je deveti klub u ligama petice. Iako đaci Katalonske škole imaju manje minuta u prvom timu zanimljivo je da šampion Španije i Real imaju isti broj prvotimaca poniklih u sopstvenim školama - po osam. Ipak, činjenica je da Barselonina čuvena La Masija nije u poziciji da se ponosno pohvali aktuelnim brojkama.

Kada se govori o broju prvotimaca, a ne o njihovim minutima, onda se izdvajaju južnoamerički klubovi, te je na vrhu Himnasija la Plata iz Argentine (30 igrača), iza koje su kolumbijski Envigado (26) i Miljonarios (22).

Na superligaškoj sceni, ispred konkureneta je Vojvodina uz 29,9%, a prati je Partizan sa 27,5%. Iza Novosađana i crno-belih slede Čukarički (23,9%), Spartak (22,1%) i Crvena zvezda (20,5%), dok su na dnu liste Javor, Železničar i TSC koji u 14 prvenstvenih izazova nisu imali nijednog igrača iz sopstvenih akademija.

Crvena zvezda, koja je u Mozzart Bet Superligi peta po procentu minuta svoje dece, u konkurenciji članova Lige šampiona zauzima 12. mesto. Na najsjajnijoj evropskoj pozornici najkonkretniju šansu svojoj deci pruža Šahtjor (55,8%) za kojim idu Real Sosijedad, Real Madrid i Salcburg. dok je na dnu liste Lajpcig kao jedini klub koji nema igrača iz svojih omladinskih redova.


tagovi

BarselonaReal MadridFK VojvodinaFK Crvena zvezdaFK PartizanCIESAtletik Bilbao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara