@OfficialASRoma
@OfficialASRoma

Specijalni prelazni rok Vučice: Nije presudan kvalitet već snaga karaktera

Vreme čitanja: 6min | uto. 26.07.22. | 19:17

Rimljani i te kako vode računa o tome da igrač pored samog fudbalskog dara i znanja poseduje i šampionsku crtu, čime bi se došlo do iskoraka na putu ka konačnom cilju, a to je napad na najvažnije trofeje u predstojećim godinama

Rim više nije isti, Roma više nije ista. Vučicu je ovog leta pojačao istinski šampion Paulo Dibala, igrač koji je upravo u Italiji postao simbol dominacije jednog kluba i bio jedan od glavnih protagonista vladavine Stare dame. Sa završetkom te trofejne serije nekako se završila i Dibalina glavna uloga u Staroj dami. A na kraju, posle odluke Masimilijana Alegrija, za Argentinca nije više bilo mesta u Torinu. Ipak, u Rimu su Dibalu dočekali kao veliku zvezdu, svesni koliko im donosi po pitanju, ne samo kvaliteta, već i ugleda kluba koji je ozbiljno narušen od strane prethodne uprave bukvalnim proteranjem lidera kao što su Frančesko Toti, Danijele de Rosi, Radža Najngolan, Alesandro Florenci...

Svima je takođe jasno da je Romi neophodno da sklopi još nekoliko kockica na putu ka stvaranju ozbiljnog tima, spremnog za napad na trofej. Veliki korak bi svakako bio eventualni dolazak Žoržinja Vajnalduma, koji bi manevar Rimljana učinio jednim od najjačih u ligi, ali Murinjovom timu je potreban kvalitativni iskorak i u defanzivi, gde se aktivno traže pojačanja, te dovođenje još jednog dobrog napadača, koji bi bio adekvatna konkurencija ili alternativa Tamiju Abrahamu.

Izabrane vesti

Što se tiče igrača koji su tu, najveće pojačanje bi trebalo da predstavlja oporavljeni Leonardo Spinacola, a na kompletnu atmosferu bi do usijanja mogao da dovede eventualni ostanak Nikola Zaniola u klubu. Mladom vezisti ugovor ističe za dve godine i ovo leto je ključno kada je u pitanju njegova budućnost. U Romi su mu zamerali što u javnosti nakada nije govorio o svojoj želji da ostane u klubu, mada se čini da je dolaskom Dibale sada značajno bliži ostanku.

Kada je u pitanju angažovanje Paula Dibale, kroz medije se provlačila priča o tome da Juventus nije želeo da ispoštuje njegove finansijske zahteve i da je zbog toga u Torinu pušteno da mu istekne ugovor. Ipak, sam Dibala je na svom predstavljanju za medije demantovao takve navode.

"Imali smo dogovor i sve spremno za potpisivanje u oktobru, ali tada je klub tražio da se sačeka. U martu su nam rekli da nisam deo njihovih planova za budućnost. Dakle, to nije bilo finansijsko pitanje kao što su mnogi pričali. Klub je zajedno sa trenerom doneo drugačiju odluku. Tako je krenulo, rekao sam im da, ukoliko je to njihova odluka, nemam problema sa tim", rekao je Dibala.

Trofej Lige konferencije sam po sebi nije bio toliko vredan koliko je vredna cela atmosfera koja je Romu izdigla iznad površine. U klubu, zajedno sa Žozeom Murinjom, bili su svesni da je ovo bio pravi trenutak za veliki iskorak. Za taj iskorak je bilo potrebno dovesti prave igrače, one koji znaju kako se nosi dres velikog kluba i što je najvažnije osvajaju trofeji. Pored Dibale, to je slučaj i sa srpskim asom Nemanjom Matićem, koji možda više nije u zenitu karijere, ali bi njegovo prisustvo u timu moglo da bude dragoceno za Romu. O tome koliko mu je stalo do timskog uspeha, Matić je pokazao i sa odlukom da se odrekne svog broja 21 i bez problema ga preda Argentincu.

Dibala je od strane Frančeska Totija dobio dirketnu dozvolu da preuzme njegovu desetku, verovalo se da će to učiniti, ali ipak nije. Za sada. Izabrao je svoj stari broj za koji je ozbiljno vezan, dok je sa druge strane zaobišao težinu dresa čuvenog Princa Rima.

"Svi znamo je poslednji igrač koji je nosio taj broj. Sa moje strane postoji veliko poštovanje prema njemu, takođe, to je veoma važan broj za navijače. Za mene je 21 takođe veoma važan, nosio sam ga u reprezentaciji i kada sam počeo da osvajam trofeje sa Juventusom. Nadam se da će to biti broj koji nosim dok počinjem da pobeđujem sa Romom. Niko ne zna šta bi budućnost mogla da nosi, ali trenutno sam veoma srećan što ću nositi broj 21".

Rominim navijačima ne treba mnogo vremena da počnu da pričaju o "skudetu" kojeg nije bilo od sada već davne 2001. godine. Ipak, svima je verovatno prilično jasno da bi i ulazak među četiri najbolja tima u Italiji značio povratak Vučice na veliku scenu, ali i ozbiljno približivanje onome o čemu sanja ona najmlađa generacija Rominih navijača.

"Mislim da je još uvek rano govoriti o tiuli. Ovde je želja svih, Roma je osvojila veliki trofej, nešto na čemu će se graditi veći ciljevi u budućnosti. Milim da je klub dosta porastao poslednjih godina, posebno sa nekim igračima koji su tu zajedno sa trenerom. Postoje neki veliki ciljevi kojima treba težiti. Svi žele pobede i verujem da to mora da bude naš cilj, da pobeđujemo meč za mečom, Zatim, dalje na putu, videćemo gde smo i kako radimo da bismo se fokusirali na različite ciljeve. Ali što se titule tiče, mislim da trenutno postoje timovi koji su malo ispred nas. Ipak, mi ćemo spustiti glave i raditi naporno, morno i fokusirano, ići iz utakmice u utakmocu".

Pored generalnog direktora Tijaga Pinta, koji na fantastičan način vodi prelazni rok i odradio je mnoge važne poslove za trošak od svega 7.000.000 evra, ključni faktor predstavlja i Žoze Murinjo. Portugalac predstavlja dragocen mamac za svakog ozbiljnog igrača, a to je bio slučaj i kada je Dibala u pitanju.

"Prvo pitanje koje sam ima za trenera bilo je šta želimo da osvojimo? Ja volim da pobeđujem, on voli da pobeđuje i ovde ima dosta igrača koji su osvajali velike trofeje u karijeri. Dok smo nastavili da pričamo, trener i klub su me zaista upoznali sa nekim od faktora, a to su profesionalizam, entuzijazam i energija koji postoje među igračima i svima koji rade u klubu. Znanje koje trener ima, samopouzdanje i uverenje koje igrači imaju veoma su važni da nastavimo da napredujemo i sledimo ciljeve koje imamo. Trudiću se da uvek dajem sve od sebe i prenesem ovo iskustvo koje sam stekao tokom karijere. Želim da pobeđujem, svi žele pobede, to mora da bude primaran cilj. Imam određene karakteristike na koje sam se oslanjao čitave karijere i trudiću se da radim ono što trener želi od mene. Ali igraću na način koji pomaže timu", dodao je Dibala.

Roma ovog leta nije radila samo na jačanju kvaliteta unutar ekipe, već pre svega na jačanju karaktera. U tom smuslu su dovedeni Matić i Dibala, koji zajedno imaju osam šampionskih titula u karijeri, a trofej prvaka Francuske u svojuim rukama ima čak i Zeki Čelik, koji je bio prvak sa Lilom. Ipak, Turčin je pre svega tu da pojača kvalitet rome na desnom defanzivnom boku. Mile Svilar je stigao kao alternativa Ruju Patrisiju, a čak i on ima titulu sa Benfikom iz 2019. godine. Za čitav prelazni rok plaćeno je obeštećenje samo za Čelika, a izdataka ne bi trebalo da bude ni za eventualni angažman Vajnalduma. Deluje da je dolaskom Dana Fridkina na čelo kluba, Roma konačno dobila odgovornu i sposobnu upravu da klub vrati u sam vrh italijanskog fubala. Takođe, Tijago Pinto u ovom trenutku pokazuje da je jedan od najsposobnijih mladih direktora u Evropi. Iako ima 37 godina, još od 2017. godine je radio sličan posao u Benfiki, a sada ozbiljno upravlja tržišnom politikom i u Rimu. To potvrđuje i izjava Dibale.

"Od trenutka kada je moj ugovor sa Juventusom istekao moji agenti su razgovarali samnogo timova. Imam dobar odnos sa Moratom (direktor Intera), mnogi klubovi su nudili ugovore, a u jednom trenutku je Tijago Pinto došao u Torino i mnogo stvari se promenilo", rekao je Argentinac.

U Rimu su se ozbiljno potrudili da od dolaska Dibale u Rim naprave pravu feštu, pa će nakon današnje konferencije, od 21 čas biti održana njegova zvanična prezentacija navijačima Svetskom izložbenom kvartu u Večnom gradu.


tagovi

Žoze MurinjoPaulo DibalaTijago PintoNemanja MatićŽoržinjo VajnaldumMile SvilarZeki ČelikLetnji prelazni rok 2022

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara