Spisak Švajcarske sa četiri golmana! Zomer putuje u Katar, glavne zvezde Džaka i Šaćiri

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.11.22. | 11:31

Selektor rivala Srbije u grupnoj fazi Murat Jakin objavio svojih 26 ratnika za Svetsko prvenstvo, na spisku i jedan debitant

Selektor Švajcarske Murat Jakin objavio je konačni spisak putnika na Mundijal u Kataru. Strepeli su Švajcarci zbog povrede prvog golmana i jedne od zvezda tima Jana Zomera, ali će sjajni čuvar mreže Borusije Menhengladbah ipak otputovati na planetarnu smotru iako poslednjih nedelja nije branio u Bundesligi.

Odlučio je Jakin da u Katar povede čak četvoricu golmana, a ispod te odluke krije se rovitost Zomera, ali i Jonasa Omlana, prvog golmana Monpeljea. Koliko Švajcarci imaju problema sa golmanima uoči mundijala, govori i detalj da je sinoć od strane Lorijana potvrđeno da je otpao i Jan Mvogo, inače treći čuvar mreže. Međutim, daleko od toga da će im i u ovakvim okolnostima manjkati kvaliteta budući da među stativama imaju i Gregora Kobela, prvog golmana Borusije Dortmund, odnosno Filipa Kena, momka koji standardno brani za Salcburg.

Izabrane vesti

Kao i pre četiri godine u Rusiji ponovo su glavne zvezde popularnih crveno-krstaša Granti Džaka i Đerdan Šaćiri. Za razliku od mundijala u Rusiji gde je Šaćiri nastupio kao novopečeni fudbaler Liverpula, ovoga puta desno krilo iz Gnjilana nije pri centru fudablske mape budući da od februara meseca nastupa za Čikago Fajer u MLS-u. Ali pravi lider reprezentacije biće Džaka, dželat Orlova sa prošlog mundijala, kojeg je ove sezone Mikel Arteta potpuno preporodio u Arsenalu.

Biće ovo treće Svetsko prvenstvo na kojem Švajcarska igraa sa gotovo istom okosnicom tima. Šaćiri, Džaka, Rodrigez, Šer, Zomer, Seferović igraju već godinama zajedno, imaju gomilu velikih utakmica u nogama i ta uigranost i kompaktnost su najveća snaga švajcarskog tima.

Fabijan Šar recimo igra fudbal karijere i zajedno sa Svenom Botmanom komanduje odbranom Njukasla, trenutno najboljom u Premijer ligi. Manuel Akanđi igra redovno kod Pepa Gvardiole, Rikardo Rodrigez je stadndardan u Torinu, Seferović džoker u Galatasaraju. Biće to i u reprezentaciji budući da je mesto u špicu rezervisano za Brila Emboloa, napadača Monaka koji je sa bele tačke srušio Crvenu zvezdu u Beogradu i koji je među boljim strelcima francuske Lige 1. Tu je i supertalentovani Noa Okafor, momak koji je ove sezone eksplodirao sa Salcburgom u Ligi šampiona, a pozvan je i debitant, odnosno centralni vezista iz Jang Bojsa Fabijan Rider.

Sa očekivanog spiska ispala su dva desna beka. Kevin Mbabu je platio ceh činjenici da je poprilično skrajnut u Fulamu, Džordan Lotomba koji je bio povređen pred Partizan neće ići u Katar iako je pre tri dana odigrao 86. minuta u pobedi Orlova nad Brestom.

Jakin na prvenstvo Sveta vodi tim čije dve trećine, preciznije 17 od 26 igrača čine članovi klubova iz najboljih pet liga Evrope.

Kompletan spisak

GOLMANI

Jan Zomer (Borusija M), Jonas Omlan (Monpelje), Gregor Kobel (Borusija Dortmund), Filip Ken (Salcburg)

ODBRANA

Silvan Vidmer (Majnc), Fabijan Šer (Njukasl), Manuel Akandži (Mančester Siti), Niko Elvedi (Borusija M.), Eraj Džomert (Valensija), Rikardo Rodrigez (Torino)

VEZNI RED

Granit Džaka (Arsenal), Remo Frojler (Notingem F.), Denis Zakarija (Čelsi), Đibril Sou (Ajntraht F.), Renato Stefen (Lugano), Fabijan Frej (Bazel), Mikel Ebišer (Bolonja), Džerdan Šaćiri (Čikago), Ardon Jašari (Lucern), Edmilson Fernandez (Majnc), Fabijan Rider (Jang Bojs)

NAPADAČI

Haris Seferović (Galatasaraj), Bril Embolo (Monako), Ruben Vargas (Augsburg), Noa Okafor (Salcburg), Kristijan Fasnaht (Jang Bojs)


tagovi

reprezentacija ŠvajcarskeKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara