SRBIJA – TIM ZA LITVANIJU: Piksi naređuje napad, ali misli i na Crnu Goru

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.03.23. | 19:55

Selektor najavio iznenađenja u sastavu

Prva utakmica posle Mundijala. Prva utakmica u novim kvalifikacijama. I šansa da se autoritativnom pobedom makar malo obrišu rane iz Katara i uhvati dobar vetar na putu ka Nemačkoj 2024. godine.

Bilo je promena na Piksijevom spisku u odnosu na Svetsko prvenstvo. Nema nekoliko igrača (Stefan Mitrović, Nemanja Maksimović, Darko Lazović, Marko Dmitrović, Srđan Babić), dok je uskočilo u tabor Orlova nekoliko novih lica (Dragan Rosić, Lazar Samardžić, Nemanja Stojić).

Izabrane vesti

Dobra okolnost po Srbiju je što kvalifikacije otvara protiv najslabijeg tima u grupi. Litvanija je dva puta bila gost u Beogradu u poslednjih pet godina i oba puta je ispraćena istim rezultatom – 4:1. U prevodu, ako Stojković misli da nešto testira, proverava, ovo mu je prava prilika, jer ekipa sa Baltika zaista ne bi smela da ode sa Marakane sa bilo čim drugo osim rutinskim porazom.

Uostalom, selektor je i najavio da će iznenađenja u sastavu za meč sutra veče biti.

„Ja šta god da uradim, u medijima izađe „Piksi iznenadio, Piksi šokirao“ (smeh). Gledam da uradim najbolje što mogu i izvučem maksimum iz ovih momaka. Sigurno je da će opet biti naslovi o iznenađenju u sastavu reprezentacije. Imamo još jednu utakmicu u roku od tri dana, pa treba biti mudar, napraviti strategiju kako treba“, rekao je Stojković na poslednjoj konferenciji za novinare.

Što znači da će da naredi napad od starta, sa dva špica, ali će gledati i da sačuva bar deo snaga za mnogo teži i izazovniji meč u ponedeljak sa Crnom Gorom u Podgorici.

Na golu, ipak, ne bi trebalo da ima dileme. Vanja Milinković-Savić je bio najistaknutija figura u srpskom timu na prvenstvu sveta i tu je zacementirao svoje mesto među stativama.

Šansu na desnoj strani odbramenog trija mogao bi da dobije povratnik u redove Orlova Erhan Mašović. Igra sjajno za Bohum u Bundesligi ove sezone, postigao je četiri gola od nove godine na ovamo, dva u poslednja dva kola. Ulogu centralnog defanzivca trebalo bi da ponese Nemanja Gudelj. Dvojica igrača koja su uglavnom pokrivala to mesto, Miloš Veljković i Stefan Mitrović, nisu na sadašnjem spisku, te je logično da se igrač Sevilje, koji tu poziciju pokriva i u klubu, oproba i u sastavu reprezentacije Srbije. Na levoj strani Strahinja Pavlović praktično da nema alternativu.

Na desnom boku se ustalio Andrija Živković, pogotovo što na spisku nema Darka Lazovića, a Nemanja Radonjić uglavnom uskače kada se juri rezultat. Na levoj strani je Filip Kostić, trenutno verovatno najbolji igrač Juventusa. U sredini terena za uloge dvojice vezista najbliži su Saša Lukić i Ivan Ilić, koji su u paru, recimo, odigrali sjajan meč u Norveškoj protiv Osla. Sergej Milinković-Savić će biti potrebniji u Podgorici.

Dilema je da li će Lazar Samardžić od starta dobiti šansu ili će Piksi sačekati da na semaforu bude povoljan rezultat pa da onda pošalje na teren umesto kapitena Dušana Tadića, koji čeka 95. nastup u dresu najdražih boja.

Očekuje se da Stojković na teren pošalje dvojicu špiceva, jedan od njih da bude Dušan Vlahović, kojem „gori stomak“ od gladi za golovima, a priliku za debi bi mogao da dobije Dejan Joveljić, koji je oduševio selektora partijom u Los Anđelesu protiv SAD, gde je odskakao kvalitetom na terenu. Aleksandar Mitrović da sačuva svoj arsenal za Podgoricu.

Dakle, tim Srbije koji bi mogao da izađe na teren protiv Litvanije čine: VMS – Mašović, Gudelj, Pavlović – Živković, Ilić, Lukić, Kostić – Tadić – Vlahović, Joveljić.


tagovi

Dragan Stojković Piksi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara