Srbin među 20 najboljih strelaca sveta u 2020. godini i deli mesto sa Mesijem

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.11.20. | 17:09

Prvi je Levandovski, slede Lukaku, Haland, Kristijano Ronaldo…

Da li znate ko je najbolji strelac među srpski fudbalerima u 2020. godini na svetu? Računaju se golovi u nacionalnim prvenstvima, nacionalnom kupu, međunarodnim takmičenjima i reprezentativnim utakmicama.

Nismo ni mi znali, ali zato postoji organizacija koja se zove Međunarodna federacija za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS). Oni se bave takvim detaljima i napravili su rang listu najboljih strelaca na svetu u ovoj godini do 31. oktobra.

Izabrane vesti

Na listi od 25. najefikasniji igrača se nalazi i ime srpskog ofanzivca Dragana Ćerana iz uzbekistankog Pahtakora. On deli 20. mesto na listi sa još četvoricom igrača. Svi su postigli po 20 golova. Ćeran je 18 golova postigao u uzbekistanskom šampionatu, a još dva je dodao u Ligi šampiona Azije. Iako nije reč o klasičnom napadaču jer najčešće igra na poziciji “desetke” i pride deli i asistencije (osam ove sezone).

On na listi najboljih strelaca sveta u 2020. godini deli 20. mesto zajedno sa Lionelom Mesijem (Barselona), Andre Pjer Žinjakom (Tigres, Meksiko), Kajom Havercom (Leverkuzen/Čelsi), Jusufom El Arabijem (Olimpijakos) i Klemintom Olsenom (NSI, Farska Ostrva).

Srpski napadač je trenutno prvi strelac uzbekistanske lige sa 19 golova (podsetimo IFFHS je pravio listu zaključno sa 31. oktobrom, a Ćeran je posle toga dao još jedan gol), a njegov Pahtakor se četiri kola pre kraja nalazi nadomak odbrane titule sa 10 bodova prednosti.

Inače, prvo mesto na listi drži Robert Levandovski sa 37 golova, drugo mesto dele Romelu Lukaku, Erling Haland i Kristijano Ronaldo sa po 30 golova. Slede marokanska gol mašina Abdelrazek Hamdala iz saudijskog Al Nasra i Rauno Sapinen iz estonske Flore sa po 28 golova, Marsel Ernandez iz kostarikanskog Kartahinesa sa 27 golova, Žan Pjer Nsame iz Jang Bojsa sa 26… Na listi su među 20 i poznata imena poput Kilijana Mbapea, Bafetimbija Gomisa, Ćira Imobilea, Aleksandra Serlota, Patsona Dake… Svi su dali više od 20 golova u 2020. godini.

Posle Ćerana, najefikasniji srpski reprezentativac u 2020. godini je Dušan Tadić sa 12 golova u dresu Ajaksa i reprezentacije.


tagovi

Dragan ĆeranPahtakor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara