(©Reuters)
(©Reuters)

Srbin neće po lepom pamtiti prvi nastup na golu Čelsija: Everton bi se borio za Evropu da nije onih -10

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.12.23. | 17:10

Fulam "petardirao" Vest Hem sa Krejven Kotidža

Da im nije oduzeto 10 bodova zbog finansijskih malverzacija, fudbaleri Evertona nalazili bi se u borbi za evropsku vizu i daleko ispred današnjeg rivala Čelsija. Ovako, Karamele su na tek 17. mestu, prvom iznad zone ispadanja i sa šet bodova manje od londonskih plavaca koje su na svom Gudison Parku savladali sa 2:0 u meču 16. kolu Premijer lige.

Iako su imali inicijativu veći deo meča, gosti se pognutih glava vraćaju iz Liverpula. Svoje šanse nisu koristili, dok su Evertonu bili dovoljni kontranapad u 54. minutu koji je realizovao Abdulaje Dukure i šut mladog Luisa Dobina u drugom minutu nadoknade. Nažalost, kod drugog pogotka gol Čelsija čuvao je debitant Đorđe Petrović. Nekoliko minuta ranije zamenio je povređenog Roberta Sančeza, a u situaciji kada je savladan nije mogao mnogo bolje da reaguje. Uspeo je da boksuje loptu nakon centaršuta iz kornera, ali je usledio snažan udarac Evertonovog napadača sa ivice kaznenog.

Izabrane vesti

Bila je ovo treća uzastopna pobeda izabranika Šona Dajša, i to bez primljenog gola, koji su taman počeli da pobeđuju kada ih je sasekla kazna. Nije to poremetilo samopouzdanje ekipe, deluje da su se u Liverpulu zainatili da što boljim rezultatima pokažu da nisu igrači ti koji su krivi za nečiste radnje. Da nije bilo oduzimanja 10 bodova sada bi delili sedmo mesto sa Njukaslom i Brajtonom.


Čelsi je od onih sjajnih 4:1 protiv Totenhema u gostima i 4:4 sa Mančester Sitijem ponovo krenuo silaznom putanjom. U poslednje četiri utakmice savladan je samo Brajton 3:2, dok su Poketinovi fudbaleri poraženi od Njukasla, Mančester Junajteda i sada Evertona. Trenutno su na 12. mestu u grupi timova sa 19 bodova (tu su još Brentford, Vulverhempton i Bornmut).

Na Gudisonu su Plavci imali posed lopte čak 72 odsto, ali je od 16 šuteva svega četiri puta lopta išla u okvir gola. Premalo je to da bi se savladao tim kakav je Everton. Na drugoj strani, domaćini su bili konkretni. Kontru započetu pred svojim kaznenim prostorom iskoristio je Abdulaje Dukure odličnim udarcem. Prethodno je Dvajt Meknil dugo vukao loptu i proigrao Dominika Kalvert-Luvina kojem je Sančez uspeo da "uđe u šut". Kod drugog pogotka nakon nezagrejani Petrović nije mogao mnogo bolje da interveniše. Postao je prvi Srbin koji je zaigrao za Čelsi od Nemanje Matića, a ukupno šesti. Pamtiće današnji dan po debiju, ali ne i rezultatu.

Španski golman van igre je morao zbog povrede kolena, a pre njega je, još u 27. minutu, Poketino ostao i bez Risa Džejmsa koji ponovo ima problem sa zadnjom ložom. Ovo mu je bio tek deveti nastup ove sezone...

U malom londonskom derbiju Fulam je bio izuzetno ubedljiv protiv Vest Hema - 5:0! Domaćini su pitanje pobednika rešili već u prvom poluvremenu golovima Himeneza u 22, Vilijana u 31. i Adarabioja u 40. minutu, ali nisu se zaustavili na tome. Sa još dva gola po povratku sa odmora, Vilson u 60. i Vinisijus u 89, stigli su do najubedljivije pobede u okršajima ovih tima još od 1968. godine kada je Vest Hem slavio 7:2. Ovo je, takođe, druga uzastopna "petarda" ekipe koju vodu Marko Silva. Pre četiri dana sa 5:0 je savladan i Notingem Forst.

Fulam je trenutno 10. na tabeli, dok su Čekićari prvim porazom u Premijer ligi nakon četiri utakmice ostali na devetom mestu.

PREMIJER LIGA – 16. KOLO

Subota

Kristal Palas - Liverpul 1:2 (0:0)

/Mateta 57pen - Salah 76, Eliot 90+1/

Brajton - Barnli 1:1(0:1)

/Adingra 77 - Odober 45/

Mančester Junajted - Bornmut 0:3 (0:1)

/Solanke 5, Biling 68, Senesi 73/

Šefild Junajted - Brentford 1:0 (1:0)

/Mekejt 45+1/

Vulverhempton - Notingem Forest 1:1 (1:1)

/Kunja 32 - Tofolo 14/

Aston Vila - Arsenal 1:0 (1:0)

/Mekgin 7/

Nedelja

Everton - Čelsi 2:0 (0:0)

/Dukure 54, Dobin 90+2/

Fulam - Vest Hem 5:0 (3:0)

/Himenez 22, Vilijan 31, Adarabiojo 40, Vilson 60, Vinisijus 89/

Luton - Mančester Siti 1:2 (1:0)

/Adebajo 45+2 - Silva 62, Griliš 65/

17.30: (2,25) Totenhem (3,60) Njukasl (3,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ČelsiEvertonVest HemFulamPremijer liga

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara