Srpski analitičar pomaže Zvezdi: Fradiju je korner pola gola, Zvezda da koristi prostore u zoni šuta

Vreme čitanja: 5min | čet. 06.10.22. | 10:08

Kako zaustaviti Traorea i kako izbeći zamku mađarskog presinga? O svemu tome pričao je analitičar Debrecina Dejan Fijala

Dve utakmice praznih šaka uticale su da Crvena zvezda današnji susret sa Ferencvarošem u okviru 3. kola grupne faze Lige Evrope dočekaju uz imperativ osvajanja bodova. Duel sa šampionom Mađarske koji je na impresivan način počeo sezonu, nakon poraza od Monaka i Trabzona ne ostavlja prostor crveno-belima za kalkulacije niti grešku, te će svaki segment igre i svaki trenutak borbe biti od krucijalne važnosti za sudbinu ekipe Miloša Milojevića.

 Iz te perspektive, šampion Srbije moraće da iskoristi svaku slabost rivala, ali i neutrališe prednosti tima koji sa maksimalnim učinkom posle dva kola dočekuje naredne izazove. Olakšavajuća okolnost za stručni štab Crvene zvezde pri analizi današnjeg protivnika predstavljalo je to je što je aktuelnu nedelju sa sličnim zadacima dočekao i srpski stručni štab na čelu Debrecina.

Izabrane vesti

Tim Srđana Blagojevića pokušaće da na domaćoj sceni spotakne Ferencvaroš između dve utakmice sa Crvenom zvezdom, a deo informacija prikupljenih tokom analize Fradija kroz razgovor za Mozzart Sport podelio je Dejan Fijala, prvi saradnik stratega koji je pre Debrecina vodio Astanu, Kaspij, Inđiju, Bežaniju, Javor, IMT, Žarkovo i Srem.

"Ferencvaroš je dominantan u Mađarskoj gde se značajno odvojio u odnosu na sve timove, čak i u poređenju sa Fehervarom koji je pao u odnosu na prethodne godine. Razlika je najbolje oslikana kroz učinak i gol razliku. Do poraza od Kečkemata primili su samo jedan gol, međutim u prethodnom kolu su promešali karte kako bi sačuvali pojedine igrače i to se odrazilo na rezultat. Igraju u formaciji 4-2-3-1 i poseduju pregršt individualnog kvaliteta, posebno u ofanzivi gde su im glavni aduti stranci. Imaju dva kvalitetna zadnja vezna, prodorna krila i brojne opcije u napadu. Veoma su brzi i odlični u organizaciji napada", počeo je analizu perspektivni trener koji je put gradio kroz rad sa selekcijama Srbije, Voždovac, Metalac, Napredak i CSKA iz Sofije.

Kada se govori o segmentima igre na koje crveno-beli moraju da obrate pažnju spisak je veoma dugačak.

"Sijaset golova su postigli posle kontranapada, nakon oduzete lopte na protivničkoj sredini kao rezultat presinga. Vole da igraju u visokom bloku, naročito protiv ekipa koje grade napade od poslednje linije. Posebno su opasni po strani po kojoj igra Traore, desno krilo koje je ove sezone postiglo već 12 golova uz niz asistencija. Uz fudbalera koji je stigao iz Šerifa među glavne adute spadaju Mmae, Boli, Nguen, Basi i Markinjos. Sve su to ofanzivci koji se rotiraju, a upravo činjenica da imaju po dva kvalitetna igrača na svakoj poziciji je jedan od kvaliteta Fradija. Pobede nad Monakom i Trabzonom govore o kvalitetu ekipe. Igre u Evropi daju najbolju sliku jer u šampionatu umeju da se opuste, malo i potcene rivala, dok na međunarodnoj sceni pružaju maksimum".

“DOBRO JE ŠTO NE IGRA ČIVIĆ”

Značajan peh za goste predstavljaće izostanak reprezentativca Bosne i Hercegovine Eldara Ćivića.

"Ferencvaroš ima odličan prekid, postigli su iz tog segmenta igre čak 16 golova, od kojih devet posle kornera. Iz tog ugla, veliki je peh za mađarski klub što je Ćivić još pod suspenzijom zbog crvenog kartona protiv Trabzona. Levi bek Ferencvaroša zadužen je za prekide, a koliko je važan u tom segmentu za klub govori šest asistencija".

Ofanzivni pristup Mađara, sa druge strane ostavlja prostor za kaznu, te je Fijala ukazao na segmente koje šampion Srbije može da iskoristi kao svoje adute.

"Zvezda bi mogla da iskoristi lopte iza zadnje linije, tu je prilika da Ferencvaroš bude ugrožen, da bude kažnjen visoki blok. Takođe lopte po sredini mogu da budu prostor za kaznu, preko centralnih bekova, ali i udarci sa distance. Često se događa da ostave prostor u zoni šuta te bi Zvezda mogla da iskoristi otvorene udarce, posebno jer ima igrače koji su već postizali golove na taj način i ne libe se da zaprete".

Tri dana posle gostovanja u Beogradu Ferencvaroš će na svom terenu ugostiti Debrecin te su srpski stratezi praktično udruženi u misiji zaustavljanja zeleno-belih.

"Bilo bi dobro da Zvezda pobedi, da očuva neizvesnost i smanji razliku pred drugi duel. Takav rasplet odgovarao bi i nama, Ferencvaroš bi utakmicu u prvenstvu dočekao mislima u Evropi, te bismo i mi imali više šanse da ga uzdrmamo, uzmemo dragocen plen i istovremeno olakšamo crveno-belima naredno gostovanje. U situaciji smo da uspesima jedni drugima pomognemo. Lično nisam komunicirao sa stručnim štabom Zvezde, ali je Milojević razgovarao sa Blagojevićem. Poznaju se sa PRO licence gde su bili ista grupa, tema je naravno Fradi. Mi smo se u tom momentu još pripremali za Honved, ali sam siguran da je šef našeg stručnog štaba imao korisne savete za kolege iz Zvezde", kazao je Fijala.

"USLOVI U DEBRECINU KAKVE NEMAJU NI ZVEZDA I PARTIZAN"

Tandem srpskih fudbalskih radnika 1. oktobra je debitovao na klupi Debrecina,a tim koji predvodi Srđan Blagojević pred domaćom publikom savladao je Honved sa 4:3. Promena na klupi očigledno je uticala na buđenje tima, a Fijala je sumirao prve utiske iz mađarskog kluba.

"Došli smo u Debrecin pre 15 dana, nakon epizode u Astani koja je okončana posle smene uprave. Imali smo veoma dobar rezultat u Kazahstanu, bili dva boda iza lidera, a samo tri dana nakon što smo dogovorili rastanak usledio je poziv iz Mađarske, nismo stigli ni da odemo do kuće. Iznenađen sam uslovima koje klub ima. Novi stadion i klupski objekti su impresivni, ni Zvezda i Partizan ne mogu da se porede po tome. Debrecin je klub bogate tradicije, sa sedam titula, ali u aktuelnom trenutku nije u vrhu mađarskog fudbala. Zadatak nam je da stabilizujemo ekipu, da uspostavimo balans. Igrački kadar nije loš, momci su prihvatili principe i zadatke neočekivano brzo i u dobroj meri što se odmah odrazilo na igru i rezultat protiv Honveda. Vodili smo 4:0 u malom derbiju, usledio je pad i sa tri primljena gola smo bespotrebno vratili neizvesnost. Ipak, dobro smo krenuli i nadam se da ćemo uspeti da ostvarimo zacrtani cilj. Prvi koraci obećavaju", rekao je Fijala.


tagovi

FerencvarošSrđan BlagojevićMiloš Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara