Tačno 15 odsto manje Srba igra fudbal preko granice (©Reuters)
Tačno 15 odsto manje Srba igra fudbal preko granice (©Reuters)

Stao fudbalski izvoz: Sve manje Srba u inostranstvu, pretekli nas Englezi, Nemci, Hrvati…

Vreme čitanja: 2min | pon. 09.05.22. | 11:14

Uskoro će i Holanđani… A da li je to dobro ili loše? Svako će tumačiti drugačije

Svaka medalja ima dve strane, pa i svaka statistika može da se gleda dvojako. Nema rasprave samo oko podataka, a oni kažu da je fudbalski izvoz u Srbiji u velikom padu. Da li je to dobro ili loše, o tome možemo da raspravljamo, ali prema istraživanju Fudbalske opservatorije Instituta za studije u sportu (CIES) Srbija trenutno ima 379 igrača na privremenom radu u inostranstvu.

Možda još ponekog, jer CIES analizira 135 uglavnom najjačih liga. To ipak ne menja sliku o primetnom trendu: u odnosu na 2017. godinu pad od 15 odsto. Naime, pre pet godina imali smo 69 fudbalera više u pečalbi i u Evropi su samo Francuzi bili ispred nas. I dalje su, samo sa još većom razlikom, a razlika je u tome što su nas pretekli i Englezi, Nemci, Kolumbijci, Španci, pa i Hrvati.

Izabrane vesti

O razlozima je teško pričati, ali sigurno ima i onih koji ne treba da nas brinu. Može biti da se sve više fudbalera odlučilo za ostanak u Srbiji, jer neka druga tržišta – ne govorimo o onim najvećima – nisu tako unosna i primamljiva kao nekad. Pride, igrači iz velikih fudbalskih zemalja ranije su se ređe odlučivali za odlazak preko granice, ali vidimo da su Englezi, Nemci, pa i Španci sve spremniji da iskuse i neke druge kulture. Recimo, slučaj Nemaca se obralaže činjenicom da se sve više njihovih fudbalera turskog porekla odlučuje za povratak u zemlju svojih korena.

Očigledno je i da su menadžeri prepoznali Kolumbiju kao zanimljivo tržište pa i njihovih fudbalera ima sve više. Najviše ih je ipak iz Brazila: čak 1.219 njihovih igrača u inostranstvu. Slede Francuzi (978), pa Argentinci (815), daleko iza su Englezi (525), Nemci (441), Kolumbijci (425), Španci (409), Hrvati (400) i Srbi (379).

Iza nas sa 367 fudbalera u inostranstvu Holanđani – u najjačem naletu. Broj njihovih fudbalera u drugim zemljama se za poslednjih pet godina povećao za čak 137 imena. Procentualno gledano, samo je Venecuela (86%) zabeležila veći skok od Holanđana (60%).

S tim da je ovde važno napomenuti: velika je razlika u zemljama u koje pečalbari idu. Naši fudbaleri ranije nisu previše birali, a ova analiza nije se time bavila, već samo ukupnim brojem.

Kako bilo, nijedna zemlja nije zabeležila takav pad kao Srbija, ne kada govorimo o ukupnom broju. Iza nas su Rumuni sa 46 igrača manje u poređenju sa 2017. godinom. Ali ako govorimo o procentima, Rumunima je to pad od 38 odsto, Južna Koreja beleži procenat od 43 odsto, Zimbabve 23, Kamerun 21… Mi smo na pomentih 15 odsto.

Koga zanima, sve rezultate istraživanja može da pročita OVDE.


tagovi

CIES

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara