Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Stojiljkovićev Farense spreman za derbi portugalskog juga

Vreme čitanja: 2min | pon. 04.01.21. | 13:35

Lavovi iz Fara gostuju Portimonenseu, Santa Klara i Benfika danas nastavljaju borbu koju je prekinulo snažno nevreme na Azorskim ostrvima

Obično dueli fenjeraša nisu naročito atraktivni i zanimljivi, ali u 12. kolu Primeire sastaju se Portimonense i Farense, u derbiju portugalskog juga. Distanca od Portimaa do Faroa iznosi nekih sedamdesetak kilometara, udaljenost na tabeli samo bod u korist gostujućeg sastava koji bi u slučaju trijumfa mogao da napusti zonu ispadanja.

Portimonense ove sezone proživljava agoniju u protivničkoj trećini, kao i u šesnaestercu, i trenutno radi na dovođenju nekadašnjeg napadača Crvene zvezde i osvajača Libertadoresa sa Atletiko Nasionalom, 36-godišnjeg Ernana Barkosa. Dok ne uspeju da ga ubede, moraće da se koriste postojećim snagama, a poprilično deprimirajuće za domaćina deluje podatak da najbolji strelac ekipe Fabricio ima samo dva gola na kontu.

Izabrane vesti

Gledajući napadački aspekt Farense je nešto bolji sa 12 pogodaka iz 11 utakmica – prednjači Škot Rajan Gauld sa četiri pogotka, dok je nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Nikola Stojiljković samo jednom uspeo da zatrese mrežu rival (Boavista) iako je osam puta bio starter i u dva navrata ulazio sa klupe. Ozbiljan plus za ekipu Serža Vijeire biće povratak oporavljenih Alvarinja, Đalme i Sezara sa kojima će Lavovi iz Faroa dobiti na napadačkoj raznovrsnosti i dodatno opteretiti defanzivu Portimonensea.

“U prvih 11 utakmica moji fudbaleri su pokazali fantastičan stav i karakter na terenu. Derbiju će pristupiti sa još više energije i koncentracije zbog težine koju ova utakmica nosi i zbog onoga što navijači osećaju svaki put kada je rival Portimonense. Igraćemo još ambicioznije, brže, i sa više samopouzdanja”, rekao je trener gostujućeg sastava.

Skoro pet godina rivali sa juga Portugalije nisu ukrstili koplja u takmičarskom derbiju Algarve. Poslednja dva puta, 2015. i 2016. Portimonense je beležio po tri boda, pre toga su odigrali nerešeno, a još ranije Farense je vezao dve pobede. Nema sumnje da će prvi okršaj Portimonensea i Farensea u Primeiri imati posebnu težinu za obe ekipe. I ko god da pobedi napraviće značajan korak ka osnovnom cilju zacrtanom pred start sezone, a to je opstanak u eliti. A oba tima moraju da budu maksimalno oprezna jer večerašnji duel vredi šest bodova.

Na kraju napomena da je razlog zbog kojeg Santa Klara i Benfika nisu juče okončale duel, već će ga nastaviti danas, snažno nevreme koje je zahvatilo ostrvo San Migel u azorskom arhipelagu.

PRIMEIRA - 12. KOLO

Subota

Sporting - Braga 2:0 (0:0)

/Gonsalveš 54, Mateus Nunjes 78/

Nedelja

Tondela - Famalikao 1:0 (0:0)

/Gonzales 52/

Maritimo - Boavista 0:0

Fereira - Rio Ave 2:0

/Takne 24, 56/

Porto - Moreirense 3:0 (1:0)

/Oliveira 22p, Martinez 88, Evanilson 90/

Ponedeljak

18.00: (8,50) Santa Klara (4,80) Benfika (1,37)

18.00: (2,15) Žil Visente (3,05) Belenense (3,90)

22.15: (2,30) Portimonense (3,10) Farense (3,35)



tagovi

Nikola StojiljkovićPortugalPortugal 1PortimonenseFarense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara