Partizanovi Afrikanci na Banjici nastavili golgeterski niz
Partizanovi Afrikanci na Banjici nastavili golgeterski niz

Suma i Sadik bolji od Đurđevića i Leonarda

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.12.19. | 17:57

Može li da padne klupski rekord Partizana?

Dok je sveta i veka pričaće se o Partizanovoj duploj kruni, maja 2017. Ostaće zapisano za sva vremena kako je otpisan tim Marka Nikolića u nezaboravnom jurišu prestigao Crvenu zvezdu i kasnije je savladao u finalu Kupa Srbije. Nije mali broj Grobara spremni da tu sezonu ocene nadražom u novijoj istoriji kluba, uzdižući na pijadestal Uroša Đurđevića i Leonarda da Silvu Sozu, međutim, u aktuelnoj generaciji sazreva bolji tandem kad je golgeterski učinak u pitanju.

Letos oformljeno partnerstvo Sejdube Sume i Umara Sadika preti da nadmaši klupski rekord po zbirnom broju golova dvojice igrača postavljen pre dve i po godine spretnošću nekadašnjeg mladog reprezentativca Srbije i brazilskog krila. Njih dvojica su zajedno brojali do 55, Afrikanci su trenutno na „koti 25“, a kako imaju zagarantovanih još najmanje 20 utakmica (18 u prvenstvu, po jednu u Ligi Evrope i četvrtfinale kupa) potera može da počne.

Izabrane vesti

S tim da su Sadik i Suma u nečemu već nadmašili Leonarda i Đurđevića. U pitanju je broj egzekucija kad se obračuna učinak zakljčno sa današnjim datumom. Nigerijac je u nedeljnom okršaju na Banjici prvi put otkako je zadužio dres crno-belih poentirao glavom i poboljašo saldo na 14 golova, dok je Gvinejac obezbedio pobedu timu Sava Miloševića 11. preciznim hicem ove sezone. Kad se podvuče margina na 8. decembar – datum utakmice sa Radom – i uporedi sa ostvarenjem napadačkog tandema u istom peridu pre tri sezone jasno je da su sadašnji aduti Partizana ubojiti, pošto je Uroš Đurđević na pomenutoj granici imao osam, a Leonardo 11 golova.

Optička varka je da je sadašnji tandem u prednosti zbog toga što je igrao Evropu (11 utakmica više), za razliku od pređašnjeg, osuđenog samo na ligaške i kup mečeve. Sadik je samo u prvenstvu dao 11, a Suma osam golova, što je opet dovoljno da u zamišljenoj trci nadmaše Đurđevića i Leonarda na učinku do početka decembra (šest plus deset). Na ruku članovima sadašnje generacije ide i broj asistencija: Umar ih je ostvario čak 11, po čemu mu nema ravnog u ekipi, dok je Gvinejac na devet, dok je tandem Đu-Le, kako su ga na Topčiderskom brdu krstili, ostvario zbirno tek tri dodavanja završena loptom u tuđoj mreži. To se delom može objasniti i podsećanjem da su Đurđević i Leonardio vodili pravi mali lični rat, javna je tajna da jedan drugog nisu podnosili, da su imali naglašen ego, trkali se na listi strelaca, a od te retko viđene gladi za golovima i pobedama na kraju je najviše profitirao Partizan, jer se prvi zaustavio na 28, a drugi na 27 pogodaka, a oba pehara završila muzeju na stadionu u Humskoj.

Đurđević i Leonardo su bili Partizanovi jurišnici na duplu krunu 2017.

Šanse da se tako nešto ponovi ove sezone, da crno-beli stignu prednost večitog rivala, bez obzira što ih čekaju još dva derbija, praktično ne postoje. Zato je će od ovog sjajnog učinka Afrikanaca najmanju korist imati klub, pošto kako stvari stoje ni treću uzastopnu sezonu neće osvojiti titulu. Ćar će biti individualna: Umar Sadik će biti otkupljen od Rome i vezaće budućnost za Beograd, dok će Sejduba Suma obezbediti novi ugovor. Za razliku od Leonarda i Đurđevića, za koje je urbana legenda da je bilo perioda kad nisu govorili, Afrikanci kao snažan resusr koriste činjenicu da dolaze sa istog kontinenta, dele slične stavove po pitanju kulture, običaja, često se mogu videti zajedno van terena, a da i na njemu funkcionišu sasvim zadovoljavajuće svedoči podatak da je Sadik namesito Sumi dva, a Sejduba Umaru tri gola. Primera radi, za celu jesen 2016. između tandema Leonardo – Đurđević „pala“ je samo jedna jedina asistencija, tako što je Srbin u Surdulici namestio gol Brazilcu.

Samo, njihova prednost je bila što su drugačijeg karaktera, temperamentniji, „grizli“ su na terenu, davali impuls celoj ekipi, disali za vrat Crvenoj zvezdi i, uz „pomoćno osoblje“, doveli Partizan do uspeha. Suma i Sadik jesu dosta toga promenili na bolje u igri Parnog valjka, ali zabrinjavajuće deluje saznanje da je za njih, pa i ceo klub, sezona maltene gotova, usled eliminacije iz Lige Evrope i dvocifrenog bodovnog zaostatka u Superligi u odnosu na Crvenu zvezdu.

Fudbal se igra za golove. Još bitnije: za trofeje.

(FOTO: Star sprot, MN Press)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara