(©Star sport)
(©Star sport)

Superligaški TV maraton: Odluka posle samo dva koraka? Pobednici su treći i četvrti

Vreme čitanja: 4min | pet. 29.05.20. | 09:03

Fudbalsko prvenstvo Srbije nastavlja se posle dva i po meseca pauze. Posle skraćenja sezone samo četiri tima imaju takmičarski motiv

Crvena zvezda je stari/novi šampion, iako Partizan teoretski može da je pretekne, ali samo u nekom paralelnom univerzumu u kome može da se desi da crveno-beli u četiri prvenstvena kola ne osvoje ni dva boda. Po istoj logici Partizan će u Evropu, jer osam bodova prednosti nad četvroplasiranim TSC-om neće izgubiti, iako nema nimalo naivan kalendar. Što će reći da se posle skraćenja sezone i ukidanja plej-ofa zbog dvoipomesečne pauze izazvane pandemijom virusa kovid-19 prvenstvo igra kako bismo videli ko će iz kvarteta Vojvodina, TSC, Čukarički, Radnički uzeti dva poslednja evropska mesta.

Voša, Čuka i Radnički imaće i drugu šansu kroz Kup, ali večiti im se tu neće skloniti s puta, pa se niko neće unapred odreći prvenstva.

Izabrane vesti

Svi ostali na teren će istrčati samo da bi se rastrčali posle mesec i po u karantinu, istinski zabrinuti samo za zdravstveno stanje igrače, jer videli smo na primeru Nemačke da su i one teške učestale usled skraćenih priprema.

Ispadanja neće biti, jer sledeće sezone gledaćemo 20 timova u Superligi, iako je svima jasno da nemamo ni 10 solidnih, kamoli super. Politika nezameranja je ipak i ovog puta odnela pobedu i Mačva, Rad i Inđija mogu da odahnu. Na šta će sve to da liči u takvim okolnostima ne smemo ni da zamislimo, pa je možda i bolje da se fokusiramo samo na one koji zaista imaju za šta da igraju.

Teoretski, moglo bi da se desi da Voša svoje mesto u Evropi obezbedi već na prvom koraju pod uslovom da u derbiju 27. kola i nesumnjivo najbitnijoj utakmici vikenda savlada Čukarički hendikepiran povredama ponajboljeg igrača Marka Docića, te Asmira Kajevića. Bez Docića nije Čuka isti tim i to je prednost koju Voša ne bi smela da ispusti pošto je i sam predsednik Vojislav Gajić na zvaničnom potpisivanju novog ugovora sa Nenadom Lalatovićem istakao da je cilj novosadske Stare dame da pokuša da se na jesen domogne grupne faze Lige Evrope.

Radnički svakako ne može da stigne Novosađane, Čukin jedini saveznik bila bi matematika, još ako TSC ne bi uspeo da u nedelju savlada Javor Voša verovatno ne bi morala da brine ni o ishodu u Kupu, jer joj slede gostovanja u Ivanjici i Inđiji pre no što bi u poslednjem kolu odmerili snage sa Partizanom na kraju šampionata.


TSC će biti pod pritiskom u prva dva kola, jer ga nakon Mladosti i Proletera, istina u Novom Sadu, čekaju mnogo teži izazovi u sudarima sa Crvenom zvezdom u Senti i Radničkim na Čairu. Jasno je da bi Topolski sportski klub želeo da izbegne scenario po kome bi se za Evropu borio u Nišu. Ako bi savladao Mladost i Proleter, a Čuka danas izgubila od Voše, TSC bi bio siguran obavio svoje, pošto ima i bolji skor u dva susreta sa Brđanima (1:0 kod kuće i 1:2 na strani).

Suštinski to znači da bi u sasvim realnom scenariju prvenstvo moglo da bude završeno već u ta tri meča i nije zato čudo što su se mnogi pitali da li je ovakav format finiša imao smisla?

Radnički je uostalom javno isticao da ako se već proceni da prvenstvo može da se nastavi onda mora da se igra i plej-of. Vršilac dužnosti predsednika niškog kluba Dragan Marković zapretio je čak da će u slučaju da se plej-of ne igra Radnički u ova četiri kola igrati sa drugim timom, odnosno omladincima.

"Na taj način ćemo pokazati nezadovoljstvo i neslaganje s takvom odlukom", rekao je Marković.

U međuvremenu su, bar za sada, u Nišu odustali od te ideje, ali stav Radničkog je u ovakvim okolnostima donekle i razumljiv, iako imaju najlakši raspored, mada i najgoru startnu poziciju. Objektivno, Kup je jedina nada Radničkog.

A ostali? Liga razbibriga. Samo da ne bude povreda. I čudnih rezultata.

SUPERLIGA, 27. KOLO

Petak

15.00: (2,75) Inđija (3,10) Spartak (2,70)

17.00: (1,72) Vojvodina (3,50) Čukarički (5,40)

19.30: (18,0) Rad (7,75) Crvena zvezda (1,15)

Subota

15.00: (2,30) Radnik (3,15) Proleter NS (3,30)

17.00: (1,15) Partizan (7,75) Mladost Lučani (18,0)

19.30: (2,95) Napredak (3,30) Radnički (2,45)

Nedelja

17.00: (1,30) TSC (5,20) Javor Matis (11,0)

19.30: (2,70) Mačva (2,95) Voždovac (2,90)

*** kvote su podložne promenama

BORBA ZA EVROPU

28. kolo:

Javor - Vojvodina

Čukarički - Inđija

Radnički Niš - Rad

Proleter - TSC

29. kolo:

TSC - Crvena zvezda

Radnik - Radnički

Partizan - Čukarički

Inđija - Vojvodina

30. kolo:

Vojvodina - Partizan

Čukarički - Mačva

Radnički Niš - TSC



tagovi

Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara