Šuuut! (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | ned. 03.03.19. | 17:46

Oružje kojeg Zvezda ne sme da se odrekne

Mnogo je antiheroja večitog derbija... Od huligana koji su napravili ružnu uvertriru, podeljenih Grobara, nedoraslih sudija koje su srljale iz greške u grešku, ponašanja pojedinih prvotimaca oba kluba, izjava nekih igrača i funkcionera, ružnog gesta Partizanovog trenera Zorana Mirkovića... Mnogo, mnogo antiheroja.

Ali, imao je derbi i svoje heroje. Na jednoj strani je to, iz perspektive partizanovaca, golobradi Strahinja Pavlović koji je pokazao talenat i spakovao u džep Ričmonda Boaćija. Imao je sreće da ne zaradi drugi žuti karton, ali je bio Partizanov veliki dobitak.

Izabrane vesti

Ako gledate iz vizure crveno-belih, apsolutni heroj derbija je Milan Pavkov. Čak i za obične ljubitelje je heroj derbija jer će se utakmica pamtiti po njegovom majstorskom golu.

Korpulentna momčina iz Begeča opet da vadi kestenje i spasava Zvezdu. Nije mu prvi put, radio je to i ranije. Vrlo uspešno.

Uspeo je u Salcburgu, u meču decenije za Crvenu zvezdu. Nije dao gol ali je njegov ulazak promenio odnos snaga na terenu. Uspeo je potom i u pobedi decenije protiv Liverpula, kada su zvezdaši strepeli zbog izostanka povređenog Boaćija, a dobili su nešto što ni u najboljem izdanju Boaćija nisu mogli da sanjaju. Ustvari, ni mnogo bolji napadači od Boaćija nisu uspeli da nadskoče i nadjačaju Liverpulovu stenu Virdžila van Dajka, kao što je to uradio Milan Pavkov.  

A uspeo je i juče. Dok se Zvezda u prvom poluvremenu oslanjala na neke natprirodne moći Marka Marina izgubljenog u šumi nogu Partizanovih pretorijanaca, plaćala je skupu cenu tuposti u napadu. Dok se čekalo da se Boaći izvuče iz ralja Partizanovih štopera ili da Veljko Simić nanjuši neku šupljinu i pobegne, prolazilo je vreme. A Partizan je vodio. Doduše, čekao se i Ben, ali on je svoje odradio i dao gol koji mu je neopravdano poništen, pa se ne može reći da je zakazao. Utisak je da je Zvezda i previše čekala i malo šutirala na gol. A golova bez šuteva ne može da bude... Pogotovo ako vam je preko puta golman kalibra Vladimira Stojkovića.

I onda je ušao Milan Pavkov.

Njegovo jednostavno shvatanje fudbala je zapravo lekovito i ima terapijske sposobnosti za Zvezdu kada je zahvati bolest tuposti i neefikasnosti. On će šutnuti loptu ka golu. I dobra je verovatnoća da će naći put do mreže. Hajde da se na vraćamo na Liverpul i ono remek delo. Da se vratimo na današnji dan pre godinu dana. I utakmicu protiv istog rivala i istog golmana. Samo što Pavkov nije nosio isti dres...

U blatu Čaira su šanse bile retkost, a Radnički i Partizan pokušavali da igraju neki fudbal i izgrade akciju za gol. I onda je Milan Pavkov rešio da šutne. Situacija je možda bila i teža nego juče iako je razdaljina bila manja. Iskosa sa leve strane je uspeo nekako iz okreta da raspali loptu iz prve i pošalje neodbranjiv hitac u suprotan ugao Vladimira Stojkovića koji nije stigao ni da se baci. Lopta nije baš liznula stativu kao juče, ali je to bio šut koji se ne brani.

Godinu kasnije je Milan Pavkov ušao u večitom derbiju kao najjače oružje sa klupe sa primarnim zadatkom da u skok igri nanese štetu Partizanu. I napravio je mnogo problema odbrani crno-belih. Pokupio je skoro svaku loptu u skoku. Uneo je paniku u poslednju liniju Partizana. Ali pre svega je šutnuo na gol. Što su njegovi sagrači sinoć često zaboravljali, kao osnovni preduslov da se postigne gol.

Prvo je skinuo loptu u skoku mladom Pavloviću, potom mu pobegao i namestio se na šut. A onda je kao protiv Liverpula sevnula bomba. Opet suprotan ugrao, ovoga puta je Stojković stigao da se baci i ulepša gol.

Kod Pavkova je fudbal prost i jednostavan. Odradiće ono što trener traži od njega, ali će pre svega tražiti šansu da uputi udarac prema golu. Što prave golgetere odvaja od radnog mesta pukog napadača. Svestan je svojih kvaliteta, ali oni nisu samo skok igra i fizička superiornost kako bi se moglo zaključiti na prvi pogled.

Da li ste sigurni da su svi ti šutevi slučajnost?

Zanimljivo je nekada pogledati igrače Zvezde na zagrevanju. Kao na primer na poluvremenu nedavno protiv Vojvodine. Lakoća sa kojom Pavkov hvata voleje i smešta ih pod prečku je očaravajuća. A i prema onome što je naš izveštač video na pripremama u Antaliji, Pavkov sa istom lakoćom blista u individualnim vežbama koje ofanzivci rade sa Milanom Kosanovićem. Dakle, kod Pavkova ništa nije slučajno... Ni ono protiv Liverpula, ni ono sinoć. Ni ono protiv Spartaka u prvom delu sezone kada je takođe dobio loptu na 20 i kusur metara i bez mnogo razmišljanja je odapeo u mrežu.

A opet ne dobija dovoljno zasluga i poštovanja koje zaslužuje u Crvenoj zvezdi. Kao što smo konstatovali posle istorijskog uspeha one večeri u Salcburgu, neke stvari kod Pavkova su fudbalskim rečnikom neobjašnjive. Čak i za ljude poput Milojevića, Mrkele i Terzića kojima je pred očima svakodnevno. Samo možemo da ponovimo Mrkeline reči posle Salcburga.
Čim on uđe nešto se dešava. Nešto kuva u protivničkoj odbrani“.

Pavkov stvarno „ima ono nešto“. Šta je to nešto, to je već za ozbiljne fudbalske umove i analize. Ali vrednovanje „tog nečega“ bi trebalo da je veće. Čak i posle Salcburga, u Zvezdi nisu bili sigurni da li da zadrže Pavkova ili da ga prodaju za sitne pare koje su tada mogli da uzmu. Na njihovu sreću, odlučili su se za ovo prvo. Ako ništa drugo, vredelo je zbog one čarobne noći protiv Liverpula...

Pavkov je uzvratio na poverenje i na drugim utakmicama. Od početka sezone je drugi strelac ekipe iza nedodirljivog Bena koji je postigao 17 pogodaka (gol na 138 minuta, ali tu su i golovi iz penala). Po ukupnoj minutaži je Pavkov tek na 14. mestu u ekipi i u proseku postiže gol na 166 minuta.

I opet taj njegov učinak ne odjekuje koliko bi trebalo. Iako je Zvezda produžetkom ugovora povukla očekivan i logičan potez dostojan ozbiljnog kluba. Ali zamislite situaciju da takav učinak imaju Ebisilio ili onaj nesrećni Kafu? I euforiju među navijačima. Opet je Pavkov nekako u seni i mora da se dokazuje više... Manje stručnom štabu, a više navijačima koji su često slabiji na učinak stranaca i množe njihove golove većim koeficijentom.

Opet je Pavkov ove zime bio blizu izlaznih vrata Marakane. Čekala se ponuda iz Kine za koju je u kancelarijama Marakane postojala velika zainteresovanost. Provejavala je i neka atmosfera među zvezdašima da zauzima mesto talentovanom Dejanu Joveljiću i da uz Boaćija neće biti dovoljno minutaže za svu trojicu. Kao glavni klupski projekat u perspektivi i igrač za kojeg se već sada vidi da ima ubitačan golgeterski instinkt, Joveljić bi svakako trebalo da dobija ozbiljniju ulogu. Uostalom, on nije dete, neki njegovi vršnjaci igraju i po jačim evropskim ligama. Ali i Pavkov ima impresivan CV u kojem je od sinoć i potez večitog derbija.

Zvezda je praktično već sada šampion Srbije, a bez obzira na izdanje u derbiju, biće i favorit za osvajanje Kupa. Ipak, glavna ambicija i cilj kluba jeste Evropa. Da li još jedan ulazak u Ligu šampiona ili „utešna nagrada“ u Ligi Evrope, još je rano da se priča i zavisiće od mnogih faktora. Ne samo od Zvezde.

Za još jedan uspeh u Evropi, napadač kalibra Milana Pavkova biće neophodan Crvenoj zvezdi. Pogotovo što ga na srpskom tržištu u vidu zamene nema ni u najavi. Ričmond Boaći je uprkos slabom izdanju u derbiju, podigao kvalitet i spremu u odnosu na jesenas. Dejan Joveljič je biser i ogroman kapital za budućnost koji bi mogao da krene stopama Luke Jovića.

Ali kada dođe leto, kada automatizmi u igri još ne budu podmazani, a ekipa se izmeni i krenu one evropske muke sa tvrdim i motivisanim protivnicima, poput neke Trnave, Zvezdi će biti potreban Milan Pavkov.

Da šutne loptu u gol.

Znaju to i navijači Zvezde. Oni sa Zapada koji su sinoć negde u finišu drugog poluvremena (već je bilo 1:1) kao po komandi zagrajali uglas: „Šuuut! Šuuut“! Milan Pavkov je u tim trenucima povukao kontru sa nekih 35 metara od gola Partizana. Ne bi je šutnuo ni Kristijano Ronaldo... Ali za navijače Zvezde je desna noga Milana Pavkova već stekla neke nadrealne moći.

Može Pavkov da bude u 20. po minutaži u timu Zvezde, ali suštinski je jedno od njenih najjačih ružja. Da li kao prvi špic, da li kao džoker ili u tandemu sa drugim centarforom, to valjda Milojević najbolje zna. Jedino što Zvezda ne sme je da se odrekne Pavkova pre kraja evropskih kvalifikacija. A ni posle njih, u zavisnosti od učinka. Jer takvih napadača nema na tržištu, bar ne dostupnih našim uslovima, i teško će naći zamenu za njega...

(FOTO: Star sport)


tagovi

Milan Pavkov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara