Švajcarci na steroidima putuju u Katar, krivac je najpotcenjeniji golman na svetu! Španci kao Srbija u Portugalu

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.09.22. | 22:53

Sajdžije slavile protiv Čeha (2:1), Morata odveo Crvenu furniju na fajnal-for

Čekaće Srbija u stanju euforije Mundijal u Kataru, ali će takmičenje u Aziji jedva čekati i u redovima Švajcarske. Pričalo se i pisalo da je jedna sjajna generacija prošla zenit na prošlogodišnjem prvenstvu Evrope, ali ta konstatacija kao da je ražestila pojedine igrače Murata Jakina.

Neće se, sigurni smo, Švajcarci zadovoljiti učešćem u grupnoj fazi, jer su još jednom dokazali da su mnogo nezgodna ekipa. Tačno znaju kada da spuste, a kada da dignu ritam.

Izabrane vesti

U poslednja tri meseca Švajcarska je slavila protiv Portugala kao domaćin, tukla Španiju na gostujućem terenu i zlatni period zaokružila večerašnjim trijumfom protiv Češke - 2:1.

Videlo se još jednom koliko su Švajcarci izbalansiran tim. Bez zvezda, ali bez slabe tačke. I normalno je što će se pričati o Embolu kao glavnoj napadačkoj opciji, vrlo dobroj saradnji Granita Džake i Frojlera, ali imaju Švajcarci još jednog ozbiljnog pojedinca.

Pokazao je i večeras u Sent Galenu Jan Zomer da je možda trenutno najpocenjeniji golman na svetu. Držao je Švajcarce na nogama i kada im se igra raspadala. Kao sredinom drugog poluvremena kada je ceo meč mogao da se okrene na Češku vodenicu. Pri vođstvu domaćina od 2:1 Niko Elevedi je oborio Patrika Šika, Souček je izveo penal, ali je Jan Zomer maestralno odbranio. I nije prvi put da čuvar mreže Borusije iz Mehengladbaha pravi razliku u korist Švajcaraca. Bio mu je to peti uzastpni odbranjeni penal u reprezentativnom dresu.

Pre toga su našiv rivali u Kataru odigrali vrlo dobru utakmicu. Posebno u prvom poluvremenu. Sačekali su trenutak češkog raspadanja i došli do dva hola prednosti.

Švajcarska je povela u 29. minutu kada je Šaćiri pobegao po desnoj strani, Frojler se izvukao na drugu statativu i samo podmetnuo glavu.

Počeo je večerašnji duel Brel Embolo i pokazao klasu samo 30 sekundi kasnije. Uzeo je loptu, okrenuo se ka golu rivala i pogodio sa 16 metara.

Igrali su u transu Švajcarci, mada su Česi uspeli da se vrate u pravom trenutku. Šik je u nadoknadi prvog poluvremena naterao Jana Zomera da izvadi loptu iz mreže.

Bili su Česi ravnopravni u nastavku, čak i bolji, ali je kriznu situaciju za Švajcarce rešio Jan Zomer.

Portugal očigledno nije naučio lekciju dobijenu od Srbije u poslednjoj utakmici kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Opet se tim Fernanda Santoša odlučio da pobegne od igre, ovog puta protiv Španije. Portugalcima je bio potreban bod za prvo mesto u grupi i učešće na fajnal-foru.

Prepustili su posed velikom rivalu, i delovalo je da Portugalci znaju šta žele. Španija je imala inicijativu, ali je u prvom poluvremenu bila bezopasna. Čak nijedan udarac u okvir gola nije uputila selekcija Luisa Enrikea.

Ali videlo se u drugom poluvremenu da utakmici klizi Portugalcima iz ruku. Da nisu više tako sigurni. Na kraju su bili kažnjeni. Ovog puta u 89. minutu kada je Injaki Vilijams skočio na drugoj stativi i omogućio Alvaru Morati lak posao. Za veliko slavlje Španaca.

IGA NACIJA (A DIVIZIJA) - 6. (POSLEDNJE) KOLO

Utorak

GRUPA 2

Portugalija - Španija 0:1 (0:0)

/Morata 88/

Švajcarska - Češka 2:1 (2:1)

/Frojler 29, Embolo 30 - Šik 45/

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Džerdan ŠaćiriJan Zomer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara