Slavlje fudbalera Fulama (Reuters)
Slavlje fudbalera Fulama (Reuters)

Sve je počelo od Mitrovog majstorskog trzaja: Fulam okrenuo Lids i mogao bi da smeni još jednog trenera (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.10.22. | 16:54

Istovremeno, Lester trećom pobedom u poslednjih pet utakmica, uz golčinu Jurija Tilemansa, pobegao iz zone ispadanja i najavio veliki povratak

Ne zaustavlja se Aleksandar Mitrović, ne staje ni Fulam. Gostovali su fudbaleri londonskog kluba na Eland roudu, primili rani gol, a onda, na krilima svog kolovođe i najboljeg strelce izvojevali pobedu koja im je donela skok na visoku sedmu poziciju premijerligaške tabele. Preokret je počeo od majstroskog trzaja glavom Mitrogola, da bi u završnih dvadesetak minuta, nakon što je izdržao nalete Jorkširaca, Fulam okrenuo rezultat i zapečatio trijumf kojim bi mogao da smeni još jednog trenera - 2:3.

Naime, poraz od Fulama u prethodnoj 12. rundi koštao je otkaza trenera Aston Vile Stivena Džerarda, a duel protiv Kotidžersa mogao bi da bude poslednji ili bar jedan od poslednjih za Džesija Marša. Nakon obećavajućeg početka sezone, puleni američkog stručnjaka tonu u sve dublji kanal. Današnji poraz bio im je šesti iz poslednjih osam duela tokom kojih su osvojili samo dva boda.

Izabrane vesti

Duel je prelomila sekvenca sredinom drugog dela kada su Fulam i njegov sjajni golman Bernd Leno preživeli ozbiljnu najezdu protivničkog tima, a potom krenuli u protiv udar. Osim Mitrovića u jednog od junaka velike pobede pretvorio se i Brazilac Andreas Pereira koji je osim kod prvog, poslao idealan centaršut za strelca drugog Fulamovog gola Dekordovu Rida. Bilo je to u 74. minutu, a desetak minuta kasnije, Mitrović je dao ogroman doprinos pogotku kojim je overena pobeda, iako nije bio ni strelac, ni asistent. Šmekersi je petom otvorio prostor čitavog popobdneva sjajno Harisonu Ridu, pre nego što ovaj namestio zicer Vilijanu. Pogodak Krajsensija Samervila u sudijskoj nadoknadi nije gotovo ništa promenio.

Osim izjednačujućeg gola i reakcije kod trećeg, Mitrović je predstavljao konstantnu opsanost za Iana Melijea i odbranu Lidsa. Koji minut pre nego što je posle Pereirinog kornera doneo izjednačenje, glavom je sustio loptu za Harisona Rida, samo zahvaljujući požrtvovanoj, supermenskoj intervenciji Marka Roke koji je uklizao pred gol linijom, Fulam nije ranije izjednačio. Pritom je povremeno uspevao da šmugne čuvarima i prvi dođe do lopte posle kornera. Preokret je mogao da bude viđen znatno ranije budući da Pereira malo po isteku pola sata igre nije uspeo da realizuje situaciju oči u oči sa protivničkim golmanom.

Mitrović je današnjim golom nastavio golgetersku seriju koja je porasla na tri utakmice, te devetim prvenstvenim pogotkom sustigao drugog strelca Premijer lige Harija Kejna. Erling Haland sa 17 pogodaka će kako stvari stoje do kraja šampionata biti nedostižan.

Izuzetno važnu pobedu ostvarili su izabranici Marka Silve, pobedu još veće težine kada se baci oko na raspored utakmica koji ih očekuje. Nakon 14. kola i domaćinstva Evertonu, očekuje ih gostovanje Mančester Sitiju na Etihadu, pre nego što Mančester junajted dođe na njihov Krejven Kotidž.

Istovremeno, niko više ne priča o Lesteru kao o kandidatu za ispadanja, odnosno o Brendanu Rodžersu kao o treneru kojeg iza ugla čeka otkaz. Lester je potpuno zaboravio na katastrofalan start sezone (samo bod iz sedam utakmica), te gostovanje Vulverhemptonu iskoristio za najubedljiviju predstavu od starta sezone. Častio je domaćina na Molinou sa četiri gola uz bombu Jurija Tilemansa koja bi mogla da konkuriše za pogodak sezone - 0:4.

Nije prvi put Tilemans demonstrirao svoje šuterske sposobnosti u Premijer ligi, ali će pogodak kojim je otvorio Vulvese u 7. minutu verovatno pamtiti kao najtraktivniji koji je postigao na Ostrvu. Odbrana domaćina je izbacila loptu iz šesnaesterca, ali to je samo u prvi mah bilo otklanjanje opasnosti... Kada protrljate oči, kao što je to učinio Tilemansov saigrač Džejms Medison nakon spektakularnog gola, jasno je da je to bila poslastica za Belgijanca.

Gostovanje na Molinou predstavljalo je igralište za sve najopasnije igrače Lestera. Nakon Tilemansa Harvi Barns, je karakterističan napad po levom krilu i dupli pas sa Duzberi-Holom pretvorio u novi pogodak, Medison nakon kratke suspenzije zbog kartona, sjajnom solo akcijom i golom po ko zna koji put pokušao da skrene pažnju Gereta Sautgejta i pokaže mu da zaslužuje da se nađe na spisku Engleske za Katar, a Džejmi Vardi je prvencem ove sezone uradio nešto što nikome pre njega u istoriji Premijer lige nije pošlo za rukom. Postao je prvi fudbaler koji je, nakon što je napunio 30 godina, postigao 100 golova u engleskoj eliti.

Lisice su pobegle iz zone ispadanja i ovako ubedljivo izdanje je došlo u idealnom trenutku jer ih pre Svetskog prvenstva i pauze očekuju dueli sa Mančester Sitijem, Evertonom i Vest Hemom.

PREMIJER LIGA – 13. KOLO

Subota

Notingem Forest - Liverpul 1:0 (0:0)

/Avoniji 55/

Everton - Kristal Palas 3:0 (1:0)

/Kalvert Luin 11, Gordon 63, Meknil 84/

Mančester Siti - Brajton 3:1 (2:0)

/Haland 22, 43pen, De Brujne 75 - Trosar 53/

Čelsi - Mančester junajted 1:1 (0:0)

/Žoržinjo 87pen - Kazemiro 90+4/

Nedelja

Aston Vila - Brentford 4:0 (3:0)

/Bejli 2, Ings 7, 14, Votkins 59/

Lids - Fulam 2:3 (1:1)

/Rodrigo 20, Samervil 90+1 - Mitrović 26, Rid 74, Vilijan 84/

Sautempton - Arsenal 1:1 (0:1)

/Armstrong 65 - Džaka 11/

Vulverhempton - Lester 0:4 (0:2)

/Tilemans 8, Barns 19, Medison 66, Vardi 80/

17.30: (2,10) Totenhem (3,45) Njukasl (3,50)

Ponedeljak

21.00: (1,55) Vest Hem (3,90) Bornmut (6,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Aleksandar MitrovićFulam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara