Protest navijača (©AFP)
Protest navijača (©AFP)

Svima je drago zbog sastanka, ali pomaka nema: UEFA ponovo rekla "ne" superligašima

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.11.22. | 18:59

Jedni u klin, drugi u ploču

Zagovornici formiranja Superlige u evropskom fudbalu ne odustaju od svoje zamisli, ali ni UEFA od protivljenja osnivanju takvog takmičenja. Na sastanku predstavnika dve strane održanom ovog utorka, čelnici evropske kuće fudbala ponovo su rekli "ne", međutim, Bernd Rajhart, izvršni direktor kompanije A22 sports menadžment koja je angažovana da promoviše Superligu, ističe da je održavanje sastanka samo po sebi pozitivan korak.

Za stolom su se s jedne strane našli najviši predstavnici UEFA, predvođeni predsednikom Aleksanderom Čeferinom, a među kojima su bili i prvi čovek Primere, Havijer Tebas, njegove kolege sa čela Serije A, Luiđi de Siervo i Lige 1, Vinsent Labrun, te izvršni direktor Bundeslige, gospođa Donata Hopfen, jedan od direktora Premijer lige, Matje Morej... Iako su najglasniji za osnivanje Superlige čelnici Reala, Barselone i Juventusa, njih ovog utorka nije bilo u Lionu, već su ih predstavljali pomenuti Rajhart i njegovi saradnici iz A22 sports menadžmenta, dok su UEFA i predstavnici najjačih nacionalnih prvenstava bili pojačani ljudima iz EKA (Evropske klupske asocijacije). Pre svih predsednikom te organizacije i prvim čovekom Pari Sen Žermena, Naserom al Kelaifijem, ali i sindikatom fudbalera FIFPRO i međunarodnim udruženjam navijača FSE.

Izabrane vesti

Posle sastanka, Evropska fudbalska organizacija oglasila se saopštenjem u kom potvrđuje da se protivi "secesionističkim projektima".

"UEFA pozdravlja zahtev za sastankom koji je uputila privatna komercijalna kompanija A22 sports menadžment, nudeći im priliku da se obrate svim autentičnim predstavnicima rukovodstva evropskog fudbala. Na čelu sa predsednikom Aleksanderom Čeferinom i visokim predstavnicima domaćih klubova, liga, igrača i navijača, zajedno ističemo protivljenje samoproglašenoj Superligi koje i danas stoji čvrsto, kao i aprila 2021. godine", suština je objave UEFA, u kojoj se podseća i na to da ta organizacija u ovom slučaju ima podršku Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i raznih nacionalnih vlada, javnih institucija i drugih.

20.45: (6,75) Kremoneze (4,30) Milan (1,55)

Ističe se, takođe, da su u UEFA bili iznenađeni tvrdnjom Bernda Rajharta da kompanija A22 ni na koji način ne predstavlja klubove, uključujući Real Madrid, Barselonu i Juventus koji i dalje otvoreno podršavaju projekat Superlige.

"UEFA i fudbalski akteri ostaju privrženi temeljima evropskog fudbala koji su zasnovani na otvorenosti, solidarnost i meritokratiji i služe širim ciljevima sportskih principa i društvenih interesa, a ne sopstvenim privilegijama i pravima", zaključuje se u saopštenju.

S druge strane, iako su ponovo naišli na izričit negativan odgovor, Rajhart i njegove kole nisu u potpunosti nezadovoljni današnjim sastankom.

"Bilo je dobro sastati se sa ljudima iz UEFA i drago nam je što su prihvatili naš poziv na otvoreni dijalog. Naš zaključak na kraju je da 'status kvo' odgovara UEFA. Po trenutnom stanju ta organizacija je dominantna u fudbalskim takmičenjima od 1955. godine i zato takvu monopolsku strukturu ispituje Sud pravde Evropske unije, čiji zaključci se očekuju na proleće 2023", poručili su iz kompanije A22.

Najavili su i da će nastaviti da se trude da reformišu fudbal.

"Sloboda izražavanja i slobodna razmena ideja su osnovna ljudska prava. Uprkos stavu koji je zauzela UEFA, A22 će nastaviti da se trudi da reformiše fudbal, negovan statvovima širokog spektra fudbalera, uključujući klubove, navijače, igrače i vlade. Naročito smo ohrabreni time što su nas kontaktirali klubovi koji žele da učestvuju u ovom dijalogu kako bismo razvili održive osnove za evropski klupski fudbal", istakao je Bernd Rajhart, koji je nedavno u intervjuu za Mozzart Sport govorio i o tome kakav bi uticaj formiranje Superlige moglo da ima na srpske klubove.

Podsetimo, kao grom iz vedra neba sredinom aprila pojavila se vest da je 12 evropskih velikana potpisalo osnivanje Superlige. Bili su to Juventus, Milan, Inter, Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Liverpul, Mančester Junajted, Arsenal, Totenhem, Čelsi i Mančester Siti, ali su se prvo engleski, a onda i još neki klubovi brzo povukli zbog velikog pritiska javnosti. Verni ideji, bar zvanično, ostali su jedino Juventus, Real i Barselona.

Pomenuta trojka ne odustaje, ali i UEFA ne popušta, mada je Čeferinov pristanak na sastanak nagoveštaj da bi u budućnosti neki dogovor mogao da bude postignut. Svakako, već od sezone 2024/2025. čeka nas novi format Lige šampiona.


tagovi

Bernd RajhartBarselonaReal MadridJuventusUEFAEvropska SuperligaAleksander Čeferin

Obaveštavaj me

Barselona
Real Madrid
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara