Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Tamo gde su najveće kolumbijske zabave igra se 300. ligaški Klasiko Valjekuakano

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.04.23. | 23:03

Amerika i Deportivo se sukobljavaju u derbiju Kalija

Na stadionu Paskal Gerero u Kaliju, Amerika i Deportivo noćas (01.20) će da se susretnu u jednom od najživopisnijih Klasika Valjekuakana, jer ovaj gradski okršaj dobija svoj jubilej i 300. odigravanje u elitnom rangu kolumbijskog fudbala.

Okupan vrućinom prašuma, ušuškan u magli planinskih vrhova Kordiljera, sa putevima koji prolaze kroz beskrajne plantaže šećerne trske, Santjago de Kali, treći je grad po broju stanovnika u Kolumbiji. Savremeni monoliti vremenom su narušili većinu kolonijalne arhitekture centralnog dela grada, ali izgleda da to ne smeta kalenjanima koji se ponose što su najveće kolumbijske zabave upravo ovde. Salsa je zvučna podloga za ovaj velelepni grad, koji se u noćnim satima pretvara u pravi karneval.

Izabrane vesti

Bogata istorija kolumbijskog fudbala ogleda se u velikim rivalstvima, od kojih je jedno od najžešćih i najvatrenijih, ali i najstarijih, ono između gradskih klubova Kalija - Deportiva i Amerike. Kao i sva velika fudbalska rivalstva i navijače ova dva kluba razdvaja više teza od same hirovite naklonosti prema svom klubu. Duboka kulturna i ekonomska podela deli generalno srednju i višu klasu Deportiva, od Amerikine radničke klase. Ove razlike karakteristične su još od pojave španskih konkvistadora za provinciju Valje del Kauka, danas departmanta Doline reke Kauke, čijim imenom se i karakteriše ovaj vanvremenski Klasik.

Da bi smo imali dimenziju i pojam onoga što svaki duel između ovih timova znači u kolumbijskom fudbalu, vredi ih prvenstveno razmotriti zajedno. Sa ukupno 25 titula nacionalnog šampiona, Klasiko Valjekuakano je najnagrađivaniji derbi u Kolumbiji, i nalazi se ispred klasika koji su zastupljeni u Bogoti i Medeljinu. U vitrinama Amerike nalazi se 15 pehara namenjenih prvaku države, što ih danas čini drugim najuspešnijim klubom zajedno sa Miljonariosom, sa samo dve titule manje od Atletiko Nasionala. S druge strane, iako u početku trofejniji klub, Deportivo se sa deset kruna nalazi na trećem mestu liste večnih šampiona.

01.20: (1,80) Amerika Kali (3,35) Deportivo Kali (4,40)

Pored brojnih nacionalnih trofeja i priznanja, u očima ostalih velikana širom Južne Amerike, ova dva kluba zauvek će ostati upamćena kao večiti gubitnici. Čak šest puta finale Kopa Libertadores održavalo se na tlu grada Kalija, u četiri slučaja protagonista je bila Amerika, a dva puta Deportivo. Na veliku žalost navijača i pristalica obe boje koje preovladavaju gradom, sva finala bila su izgubljena. Međunarodni mediji ga takođe pominju kao jedan od najvećih svetskih fudbalskih derbija.

World Soccer Magazine ga je proglasio za 35. najvažniji klasik na svetu, dok ga engleski FourFourTwo ističe kao 40. najvažniji derbi na planeti i jedini kolumbijski koji se našao na ovoj listi od 50 ukupno. Pored toga FIFA ga je istakla kao jedan od najvažnijih svetskih derbija. U svim takmičenjima Klasiko Valjekuakano odigran je ukupno 334 puta. Deportivo prednjači po broju trijumfa sa 125, naspram Amerikine 103 pobede, a 106 puta susret je završen bez pobednika.

Amerika u ovaj meč ulazi posle teške utakmice i poraza na gostovanju od Miljonariosa rezultatom 4:3. Tako prethodno izgubljen Klasik na nacionalnom nivou, može samo da opravda pobeda protiv gradskog i najvećeg rivala. Predvođeni Aleksandrom Gimaraisom, Crveni Đavoli posle odličnog starta na turniru prolaze kroz loš niz pošto su u poslednjih pet utakmica samo jednom ostvarili pobedu, pored dva remija i dva poraza. Međutim, za sada Amerika ostaje među prvih pet na tabeli, tako da bi eventualnom pobedom u noćašnjem okršaju napravila veliki korak ka obezbeđivanju mesta koje vode u polufinale runde.

Sa druge strane, Deportivo stiže posle veoma lošeg starta, i tek sada dolazi do konsolidacije u redovima. U poslednja tri meča ostvarili su pobede, čime su i oni postal jedni od konkurenata za mesta koje vode u finalnu rundu formata. Ipak, ako tim Horhea Pinta želi da se posle dve godine ponovo nađe u završnoj fazi šampionata, morao bi da pobedi u svakoj od predstojećih utakmica, jer se trenutno nalazi na 15. mestu sa 18 osvojenih bodova, samo četiri u zaostatku za Deportivo Pastom, koji zauzima osmu i poslednju poziciju koja vodi u narednu rundu. To znači da bi eventualnim porazom u noćašnjem derbiju gotovo sigurno ponovo ostao bez završnice prvenstva.

Poslednji okršaj ovih rivala odigran je pre nešto više od mesec dana, 27. marta na Palmiri. Tom prilikom viđen je remi od 1:1, koji je više odgovarao Deportivu jer od tog susreta je konačno počeo da beleži bolje rezultate. Sa druge strane, Ameriku to nije mnogo poremetilo, i dalje je jedan od glavnih konkurenata za titulu, koja joj je jedini prioritet, pošto tim sa Paskala Gerera ove sezone nije izborio učešće u kontinentalnim takmičenjima.

KOLUMBIJA 1, APERTURA – 17. KOLO

Subota

Santa Fe - Tolima 2:0 (1:0)

/Rodaljega 36, Tores 81/

Union Magdalena - Pasto 2:1 (2:0)

/Romero 7, Kamargo 45+7pen - Lopez 89pen/

Nedelja

Petrolera - Aguilas Doradas 2:1 (2:1)

/Bueno 40, 45+4pen - Salazar 44/

Independijente Medeljin - Atletiko Nasional 1:3 (0:2)

/Londonjo 65 - Duke 36, 59, Anhel 45+1/

Ekidad - Pereira U TOKU

23.10: (2,25) Junior (3,15) Miljonarios (3,15)

Ponedeljak

01.20: (1,80) Amerika Kali (3,35) Deportivo Kali (4,40)

03.30: (1,87) Bojaka Čiko (3,25) Bukaramanga (4,20)

22.00: (2,05) Envigado (3,15) Atletiko Uila (3,60)

Utorak

00.15: (2,25) Jaguares (3,05) Onse Kaldas (3,25)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1Amerika KaliDeportivo Kali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara