Marsel Zabicer (AFP)
Marsel Zabicer (AFP)

To nije zid, to je cunami u žutom! Simeone i Atletiko plutaju Dortmundom (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.04.24. | 22:56

Borusija posle 11 godina u polufinalu Lige šampiona

Žuti zid. Kosina sa 25.000 ljudi, tribina sa najvernijom publikom na planeti. Mnogo ih je puta Borusija razočarala, gorku pilulu im poslužila pre nešto manje od godinu dana kada je umesto fešte na Vestfalenu, posle remija sa Majncom izgubila već viđenu titulu Bundeslige, te posejala neshvatljivu tugu Dortmundom. Ali Žuti zid nastavlja da dolazi, nastavlja da veruje, zbog noći kao što je ova. Noći rolekostera, noći preokreta, noći iskosnskog fudbala. Zid nije bio samo zid već cunami u kojem su se Čolo Simeone i njegovi puleni večeras udavili - 4:2 (prvi meč - 2:1 za Atletiko).

Jorgandžije šansu nisu iskoristile pre nedelju dana u Madridu gde su mirne duše mogle da zatvore četvrtfinalni dvomeč rezultatom 3:0 (Kobel skinuo zicer Linu), a nisu je uhvatile ni večeras kada su do sredine drugog dela igre istopile Borusijinih 2:0 i zahvaljujući autogoulu Matsa Humelsa i pogotku Koree došli do 2:2, a ukupnih 4:3. Umesto da momentum iskoriste kako bi pregazili domaćina, dozvolili su spektakularnom Marselu Zabiceru i Niklasu Filkrugu da Borusiju pošalju u prvo polufinale Lige šampiona posle 11 godina, pravo na Pari Sen Žermen... Prvo od sezone 2012/13 kada su nesrećni Milioneri izgubili finale od Bajerna.

Izabrane vesti

Malo je reći - herojsko izdanje Zabicera na Zignal Iduna parku, partija zbog koje Simeone i Rohiblankosi plutaju Dortmundom. Počela je razočaravajuće, neralizovanim zicerom iz trećeg minuta (udarac osujetio Sezar Aspilikueta), ali je reprezentativac Austrije i Bajernov otpadak u početnoj greški video motivaciju, nasuprot faktoru gašenja. Nakon što je genijalnom asistencijom Mats Humels kumovao vodećem golu Julijana Branta, Zabicer je pet minuta kasnije, u 39. poslužio Jana Matsena za prednost 2:0 sa kojom je Borusija otišla na odmor.

Povratak Atletika u drugom delu ponovo nije izazvao malodušnost kod Zabicera, nije bio kočnica, već poziv na all-in, na sve ili ništa, na gas do daske! Idealka levicom na glavu Filkruga i pokazna vežba prvog špica Nemačke na temu prefinjenog trzaja glavom oživeli su Dortmund u 71. minutu, da bi Zabicer nepuna tri minuta kasnije izazvao tektonske poremećaje u Dortmundu koji su pokrenuli džinovski talas - sa obe strane. Hrlili su Milioneri ka Akselu Vitselu, Stefanu Saviću, Janu Oblaku i drugovima, dok je - subjektivni osećaj - tribina pretila da im se obruši na leđa. I ponovo je magična levica veziste koji se bolje i češće (nije se dalo videti iz priloženog) služi desnom nogom, potpisala smrtnu presudu madridskom timu. Uz opservaciju da je golman Oblakovog kalibra, bez obzira na sužen vidik, morao bolje da reaguje.

Ostalo je Atletiku preko 20 minuta da u mutnoj vodi kakva ostaje nakon što cunami grune, pokuša da upeca gol i produžetke. Malo je reći da nije prišao golu Gregora Kobela. Ako je Simeone trostrukom izmenom s početka drugog poluvremena (Korea, Barios, Rikelme), probudio usnulu vojsku, okrenuvši utakmicu za 180 stepeni, četa mu je nakon blickriga Dortmunda izgledala kao izduvani balon. Ni Antoan Grizman koji je bio neposredni ili posredni faktor u svim golovima svog tima u dvomeču, nije pronašao magičnog praha po džepovima. Stoga ni Oblakove spektakularne intervencije iz 81. i 86. minuta kada je zaustavljao Filkruga i Zabicera nisu dobile junački karakter.

Da ne ostane nezabeleženo, dva zicera za Atletiko promašili su Alvaro Morata već u petom minutu, odnosno rezervista Korea u 57. Objektivno, manju cenu je imao promašaj Argentinca koji je nekoliko minuta kasnije pogodio za 2:2, dok možemo samo da se pitamo šta bilo kada bi bilo da je Atletiko rano poveo u Nemačkoj. Ali Morata je bocnuo loptu preko Kobela, istovremeno i pored stative.

Poslednjih godina, četvrtfinale je barijera Atletiko Madrida u Ligi šampiona. Kao i 2020. i 2022, Jorgandžije su i večeras naišle na neprelazne barikade na putu do polufinala u koje su se plasirali 2014, 2016. i 2017. godine. Onako prvoloptaški, možda i dokaz da Atletiku više prijala Simeoneova fudbalska dekadencija, odnosno netaknuti ratnički pristup i igra na gol manje... Naravno i pravilo gola u gostima. Čolov Atletiko ove sezone igra deleko lepršavije od onoga na šta nas je navikao, a titula u Španiji je daleko, a polufinale i finale Lige šampiona, nedosanjani san.

Ako je za utehu, ekipa sa Metropolitana se eliminacijom Barselone plasirala na Svetsko klupsko prvenstvo 2025. godine, a učešće na planetarnoj smotri trebalo bi da nafiluje klupski budžet sa oko 50.000.000 evra.

Borusija Dortmund - Atletiko Madrid 4:2 (2:0), prvi meč 1:2

/Brant 34, Matsen 39, Filkrug 71, Sabicer 74 - Humels 49ag, Korea 64/

Stadion: Signal Iduna Park

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

Žuti kartoni: Rjerson (Borusija), Aspilikueta, Ermoso (Atletiko Madrid)

DORTMUND (4-2-3-1): Kobel - Rjerson, Humels, Šloterbek, Matsen - Zabicer, Džan - Adejemi (od 66. Bajno Gitens), Brant (od 90. Rojs), Sančo (od 86. Ozkan) - Fiklrug

ATL. MADRID (5-3-2): Oblak - Molina (od 46. Barios), Vitsel, Himenez, Ermoso, Aspilikueta (od 46. Rikelme) - Ljorente, Koke, De Pol (od 84. Nigez) - Morata (od 46. Korea), Grizman




tagovi

Borusija DortmundAtletiko Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara