FOTO: AFP
FOTO: AFP

Top klasa ili ne, bez Onane komšijska osveta traje i dalje (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.01.24. | 23:14

Jednom davno Kamerun je ostavio traume na nigerijskoj duši, ona mu godinama nemilosrdno uzvraća

Mnogo je propatila najmnogoljudnija afrička nacija 2000. godine. U tom trenutku aktuelni olimpijski šampion Nigerija gajila je najviše ambicije na kontinentalnom turniru na domaćem terenu i nadala se trećem trofeju. Dospela je do finalne utakmice pred više od 60.000 gledalaca u Lagosu, gde je zaustavljena u finalu od komšijskog Kameruna nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca.

Od tog trenutka dve selekcije sastajale su se četiri puta u takmičarskim utakmicama i uvek su Super orlovi izlazili kao pobednici iz verovatno najvećeg afričkog derbija. Prilično ogorčena i razočarana, čekala je Nigerija na revanše i već godinama ih nemilice sprovodi nad susedom. Izuzetak nije bio ni večerašnji duel u Abidžanu. Ponovo je selektor "Nesavladivih lavova" Rigober Song ostavio Andrea Onanu na klupi i tako čini se zapečatio sudbinu petostrukog šampiona. Nigerija je s dva pogotka Ademole Lukmana trijumfovala 2:0 i traljavim reakcijama golmana Fabrisa Ondoe izborila učešće u četvrtfinalu gde je čeka Angola.

Izabrane vesti

Nakon Kupova afričkih nacija 2004. i 2019. i kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. još jednom je zemlja od oko 215.000.000 stanovnika pokazala zašto s posebnim guštom prethodnih 20 godina dočekuje megdane protiv osam puta manjeg komšije. Koliko kod da je Ande Onana pravio gafova na terenu i van njega i dalje stoji da je u ovom momentu najbolji afrički golman, a očigledno selektor Song nije mogao da pređe preko jedne vrste arogantnosti kod čuvara mreže Mančester Junajteda i izabrao da meč počne s Fabrisom Ondoom. Odrekao se golmana jednog od najvećih svetskih klubova i postavio čoveka koji je član francuskog trećeligaša.

Previše je zahteva Onana imao kako bi se vratio iz reprezenentativne penzije, birao kada će da igra, a kada ne, tražio specijalne tretmane u ekipi i tako delovao prilično odbojno na raspoloženje saigrača prema njemu. Sve je otišlo do te mere da je i ostalim članovima kamerunskog tima postalo neprijatno da dele svlačionicu s njim i uz povrede dve velike zvezde tima Vensana Abubakara i Brajana Embeuma stvorilo nenadoknadivi hendikep.

Istina, nije ni Nigerija pokazala mnogo toga u grupnoj fazi turnira na čelu s Viktorom Osimenom, ali je upravo vedeta Napolija ključno uticala da Super orlovi slome otpor rivala u 36. minutu. Suruvo je vedeta Napolija otresla kamerunskog defanzivca u duelu, oduzela mu loptu kao "na dečijem igralištu" i asistirala Ademoli Lukmanu. Nije napadač Atalante dobro šutirao, ali je više zahvaljujući sreći nego veštini savladao Ondou, koji je zakačio loptu vrhovima prstiju, nedovoljno da spreči njen ulazak u mrežu.

Koliko je Kamerun bio bezopasan dovoljno govori podatak da nije uputio nijedan udarac u okvir gola, a da je do prvog kornera stigao tek u nadoknadi vremena. Čak je i poslovično ubitačni Karl Toko Ekambi potpuno zakazao. Mora se priznati, veliko je pitanje koliko sve to ide na dušu bivšeg golgetera Viljareala i Olimpika iz Liona, uzimajući u obzir da je pored sebe imao saigrače lišene bilo kakve kreativnosti.

Pokušali su Lavovi da se otvore u finišu utakmice, ali je iz kontra napada koji je povukao Aleks Ivobi, asistenciju upisao Kalvin Basi, a po drugi put mrežu Ondoe zatresao Lukman savladao Ondou. Za veliko slavlje i prvi plasman Nigerije u četvrtfinale posle 2019. Interesantno, i tada se za plasman među osam najboljih izborila pobedom nad Kamerunom u osmini finala.

Četvrtfinalni duel Nigerija i Angola odigraće u petak od 18.00. Biće to prvi zvanični mečevi dva tima još od kvalifikaciija za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. kada su Crne antilope izborile odlazak na Mundijal kao senzacionalni pobednik kvalifikacione grupe s Super orlovima.

KUP AFRIČKIH NACIJA – OSMINA FINALA

Subota

Angola - Namibija 3:0 (2:0)

/Želson Dala 38,42, Mabululu 66/

Nigerija - Kamerun 2:0 (1:0)

/Lukman 36, 90 /

Nedelja

18.00: (3,30) Ekvatorijalna Gvineja (3,10) Gvineja (2,35)

21.00: (2,45) Egipat (3,05) Demokratska Republika Kongo (3,15)

Ponedeljak

18.00: (2,00) Zelenortska Ostrva (3,20) Mauritanija (4,20)

21.00: (2,35) Senegal (3,10) Obala Slonovače (3,30)

Utorak

18.00: (2,30) Mali (3,10) Burkina Faso (3,40)

21.00: (1,62) Maroko (3,50) Južna Afrika (6,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija Nigerijereprezentacija KamerunaKup afričkih nacija 2024Afrički kup nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara