Transfer godine: Juve pobedio svu konkurenciju za De Lihta!

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.06.19. | 20:44

Paratići u Holandiji lomi Ajaks

Juventus je u konačnom napadu na Matijsa de Lihta. I u ovim časovima verovatno završava transfer najtraženijeg igrača Evrope.

Posle višemesečne potere gomile najbogatijih evropskih klubova za holandskim štoperom iz Ajaksa, izgleda da je Juventus prvi istrčao tu trku.

Izabrane vesti

Juventusov sportski direktor Fabio Paratići se u društvu igračevog agenta Mina Rakole u ovim trenucima nalazi u Amsterdamu gde sa Ajaksom pokušava da sklopi i poslednje delove komplikovane slagalice oko transfera De Lihta.

Juventus je sinoć uspeo da postigne dogovor sa igračem. Juve je na početku nudio 7.000.000 evra po sezoni, De Liht je je tražio 12.000.000, pa su pronašli solomonsko rešenje. Juventus će De Lihtu plaćati fiksnih 8.000.000 evra po sezoni i dodatnih 4.000.000 ervra kroz bonuse koji su specifični i vrlo lako ostvarivi. Na taj način bi i De Liht mogao da dogura do tražene sume. Čak i bez bonusa će biti drugi najplaćeniji igrač u Juventusovoj svlačionici, posle Ronalda. Takođe, Juventus je prihvatio i De Lihtov uslov sa otkupnom klauzulom vrednom 150.000.000 evra. Mada je malo verovatno da će neko u skorijoj budućnosti aktivirati toliku klauzulu za štopera.

Sada Paratići i Rajola pokušavaju da sklope posao sa Ajaksom. Pre nego što je počela cela priča, Ajaks je odredio sumu od 75.000.000 evra i nije želeo da pravi licitaciju. Saopštili su Rajoli da donese ponudu sa pomenutom sumom i da može da vodi igrača. Nisu želeli da dodatno komplikuju situaciju iako su možda mogli da traže i više od nekih klubova.

A bilo ih je zainteresovanih. Moćnih i bogatih. Od prošog do ovog leta, makar u jednom trenutku su skoro svi veliki klubovi bili zainteresovani za De Lihta. Liverpul, Bajern, Mančester Siti i Atletiko su bili u igri, ali nisu hteli da idu do kraja. Real Madrid je samo posmatrao i odlučio da ni on ozbiljno ne uđe u priču. Možda i zbog Rajole sa kojim Florentino Perez ne želi da sarađuje. De Liht je odbio Mančester Junajted jer nije video prostor za napredak, pa su u finalnoj trci ostali Barselona, Pari Sen Žermen i Juventus.

Na početku su se Juventusu davale najmanje šanse. Ali slično je bilo i pre godinu dana kada su hteli da dovedu Kristijana Ronalda... 

Barselona je mesecima bila favorit za kupovinu Holanđanin i imala je njegove simpatije. Mamila ga je pričama o stilu igre, povezanosti Ajaksa i Barse, Krojfovoj doktrini, obećanom ulogom naslednika Pikea i šansom da opet zaigra sa prijateljem i siagračem iz Ajaksa, Frenkijem de Jongom. Ali, Barsa nije želela ili nije mogla da dublje zavuče ruku u džep za De Lihta. Njena ponuda igraču i Ajaksu je bila najslabija i prethodnih nedelja su se njene šanse sunovratile.

Ozbiljnu igru jer igrao PSŽ. Bili su spremni da ispune Ajaksov zahtev, ali i da ponude igraču najbolje uslove. Čak se spekulisalo o astronomskih 15.000.000 evra po sezoni. Prethodnih dana su kontakti intenzivirani, povratak Leonarda u klub je samo dodatno zagrejao stvari jer Brazilac ima sjajne odnose sa Rajolom, ali onda je došao zahtev preko kojeg Naser Al Kelaifi nije želeo da prođe.

Arapin na čelu francuskog kluba nije pristao na otkupnu klauzulu u De Lihtovom ugovoru. U francuskom fudbalu su takve klauzule i zabranjene, a Al Kelaifiju se pogotovo nije svidelo što De Liht pred venčanje već priča o predbračnum ugovoru.

I ostao je Juve.

Bjankoneri su od početka imali najvećeg saveznika u celoj priči – Mina Rajolu. Dugo godina je Rajola omiljeni agent Anjelijevih. Otkako je dovođenjem Nedveda ušao u Juve, Rajola je stekao ogroman uticaj u Torinu, a Juventus je uvek nekako nalazio načina da mu isplati masne provizije mimo pravila samo da im završi ono što im treba.

Rajola je ubedio Holanđanina da pristane na manji ugovor od traženog, a sada u Holandiji u društvu Paratićija pokušava da ubedi Ajaks u popust. To je poslednja kockica koja nedostaje Juventusu. Deo transfera bi mogao da bude drugi Rajolin klijent – Mojze Ken. Juve je spreman da ga ubaci u trampu, ali još se ne zna na koliko novca ceni maldog napadača. Takođe, Bjankoneri pokušavaju da u priču ubace i bonuse i smanje fiksni deo obeštećenja.

Ipak, kada su dobili „da“ od De Lihta, mnogo lakše će dobiti „da“ i od Ajaksa. Zahvaljujući Rajoli...

De Liht neće biti najskuplji transfer ovog leta, ali nabitniji verovatno jeste. Nijedan igrač nije bio želja toliko broja bogatih i moćnih kao Ajaksov kapiten. 

(FOTO: reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara