Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Trka za titulu na ivici noža: Al Hilal se vratio iz mrtvih, Al Itihad ispustio 16 bodova

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.06.22. | 13:01

Saudijska Arabija 1: Pretposlednje kolo u šampionatu obiluje velikim uzbuđenjem

Još u februaru, kada je Al Itihad bio 16 bodova ispred Al Hilala, čak ni najoptimističniji navijači tima iz Rijada i njihove najpesimističnije kolege u Džedi ne bi mogle da zamisle da će doći do prave trke za titulu.

Ne samo da je taj scenario postao stvarnost, već je i trofej prvaka Saudijske Arabije u velikoj meri u dvorištu branioca titule. Ako Al Hilal uzme šest bodova protiv Al Fateha večeras, a zatim Al Fajsalija sledećeg ponedeljka, onda će završiti prvi bez obzira na to kako je Al Itihad prošao protiv Al Etifaka i Al Batina.

Izabrane vesti

Situacija bi mogla i ranije da se razmrsi. Ako Al Hilal trijumfuje u pretposlednjoj utakmici, a Tigrovi izgube od Al Etifaka, onda će Azijski Galaktikosi u četvrtak 18. put biti nacionalni šampioni. Obe ekipe imaju po 61 bod iz 28 utakmica, ali ako završe izjednačeno gol-razlika neće doći u obzir jer pravila lige kažu da se rezultati u međusobnim dvobojima najpre uzimaju u obzir ukoliko su timovi bodovno poravnati. Plavi su ove sezone u oba navrata porazili Kraljeve Azije, najpre 2:1 u martu, a zatim ponovo u maju u Džedi 3:1.

Ova dva rezultata su uveliko uticala da se otpisani Al Hilal vrati u trku za lovorike, ali prekretnica se desila u februaru. Iskusni Ramon Dijaz je preuzeo komandnu palicu od Leonarda Žardima i iako navijači možda nisu bili oduševljeni povratkom Argentinca, tim je krenuo u prilično izuzetan niz od 11 pobeda u narednih 12 ligaških utakmica. S obzirom na to da je Al Itihad uzeo samo sedam bodova iz poslednjih šest duela, nije teško shvatiti zašto je velikan iz Rijada došao u situaciju da otme pehar iz ruku najvećeg rivala.

20.00: (7,50) Al Fateh (4,80) Al Hilal (1,35)

Al Hilal zaslužuje mnogo pohvala. Uprkos ogromnim obavezama na FIFA Svetskom klupskom prvenstvu i u Ligi šampiona, Plavi su sada na pol poziciji. Smatralo se da će Al Itihad imati prednost sa samo 16 utakmica koje će odigrati u ovoj godini u odnosu na 27 rivala, ali to se nije pokazalo.

Obe ekipe su imale pauzu od poslednje prvenstvene akcije krajem maja, i trebalo bi da budu u punoj snazi, osim dugotrajnih povreda koje Al Hilal ima u vidu napadača Saleha Al Šehrija i veziste Abdulelaha Al Malkija. Plejmejker Mateus Pereira, kapiten Salman Al Faraj i defanzivni vođa Jang Hjun-su spremni su da se bore protiv Al Fateha.

Na papiru, Al Hilalov sudar u 29. kolu je lak. Al Fateh je šesti i ne može da završi bolje plasiran, kao i da značajnije padne na tabeli. Nema za šta da igra, iako je trener Jorgos Donis obećao da će njegovi momci dati sve od sebe.

"Ovo je važna utakmica za nas. Igrači će biti motivisani, a mi ćemo izaći i dati sve od sebe. Igraćemo onako kako priliči imenu Al Fateha. Al Hilal je dobar tim sa velikim zvezdama, ali ih se ne plašim. Trenirao sam na velikim utakmicama protiv Barselone i zvezda kao što su Nejmar, Suarez i Mesi, tako da se ne plašim Al Hilala", rekao je Donis.

Al Itihadovi protivnik Al Etifak je možda niže plasirna na tabeli od Al Fateha, ali se očajnički bori da izbegne ispadanje. Od imenovanja Francuza Patrisa Karterona za trenera u martu, rezultati su se poboljšali jer je sastav iz Damama osvojio 11 poena iz sedam utakmica. Kako stvari stoje, Al Etifak je samo bod iznad zone ispadanja i pobeda bi mu omogućila da mnogo lakše diše pred završnu rundu.

"Naporno smo radili da se pripremimo za ovu utakmicu. Znamo da neće biti lako, ali smo spremni za izazov", rekao je trener Karteron.

20.00: (4,10) Al Etifak (3,50) Al Itihad (1,82)

Kozmin Kontra, šef struke Al Itihada, obradovaće se vestima da su vezni igrač Andre Felipe i defanzivac Muhanad Al Šankiti dostupni i da bi brazilska zvezda Igor Koronado trebalo da bude spreman za igru pošto je propustio trening ranije ove nedelje.

Tim iz Džede je poslednji put osvojio titulu davne 2009. godine i od tada je bio blizu, ali ne ovako blizu. Imati dvocifrenu prednost u poslednjim nedeljama sezone i prokockati je bilo bi veoma neprijatno, ali i deprimirujuće za Al Itihad. Tigrovi su sami krivi, osvojili su samo bod iz poslednje tri ligaške utakmice. Počelo je nerešenim rezultatom 4:4 sa Al Fatehom, posle čega su poraženi sa 3:1 u Saudijskom Klasiku od Al Hilala, a naposletku se desio poraz od Al Taija 1:0. Ipak, uprkos pričama da je Al Hilal sada favorit, ova sezona je pokazala da se nikad ne zna. Ima još vremena za još preokreta i svašta može da se dogodi.

Ovo je bila sjajna nedelja za fudbal u Saudijskoj Arabiji. Reprezentacija se kvalifikovala na Svetsko prvenstvo, U23 tim je šampion Azije... Sada je trka za titulu šampiona na ivici noža.

SAUDIJSKA ARABIJA 1 - 29. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Četvrtak

20.00: (2,30) Abha (3,00) Al Fejha (3,20)

20.00: (2,00) Al Ahli (3,20) Al Raed (3,70)

20.00: (1,65) Al Batin (3,60) Damak (5,10)

20.00: (4,10) Al Etifak (3,50) Al Itihad (1,82)

20.00: (1,48) Al Fajsali (3,90) Al Tae (6,75)

20.00: (7,50) Al Fateh (4,80) Al Hilal (1,35)

20.00: (9,50) Al Hazm (6,25) Al Nasr (1,23)

20.00: (2,65) Al Tavon (3,05) Al Šabab (2,65)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Saudijska Arabija 1Al ItihadAl HilalAzija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara