Robert Levandovski
Robert Levandovski

Tužan kraj treće zlatne generacije Poljaka: Klanovi pojeli i Levandovskog, šta ste radili na pripremama, da li su mladi igrači zaista toliko dobri?

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.06.18. | 09:36

Adam Navalka pod žestkom paljbom

Obično je tako posle neuspeha. Svuda na svetu. Samo što mi Sloveni nekako ne umemo da prihvatimo poraz. Bar ne na fudbalskom terenu. Tako je u Srbiji, a tako je i u Poljskoj, pa posle eliminacije sa Svetskog prvenstva već u drugom kolu Grupe H i inferiorne uloge u debaklu od Kolumbije (0:3) pljušte kritike sa svih strana, a na površinu isplivavaju sve tajne iz svlačionice.

U tabloidima ih je bilo još ranije, ali javnost je odbijala da prihvati. Da je ekipa imala rezultat verovatno se o tome nikada ne bi ni pričalo. Sada je međutim – tema broj jedan. Šta su radili igrači na pripremama i da li je istina da su pili i orgijali više nego Meksikanci? Više ne pita samo žuta štampa. Sada i neki od najuglednijih novinara u Poljskoj komentarišu. Štoper Legije Mihal Pazdan nije doprineo suzbijanju glasina odgovorom na pitanje odmah posle meča.
Sada, nema smisla pričati o tome. Možda će jednog dana doći vreme”, rekao je 30-godišnji štoper Legije.

Izabrane vesti

Najveći problem je ipak očigledno nejedinstvo u timu što je podgrejalo priče o navodnim sukobima kapitena Roberta Levandovskog i iskusnog Jakuba Blaščikovskog. Navodno, ovaj drugi je toliko uticajan u svlačionici da je u saradnji sa Lukašom Fabijanskim i Gžegožom Krihovjakom okrenuo ekipu protiv najboljeg igrača? Šuška se da je Levandovski bio mnogo motivisaniji od saigrača, da ga je silno nerviralo što oni na pripremama obaveze ne shvataju najbolje… Ali navodno je bio u manjini. “Neradnici” su pobedili.

Naravno, treba sve ovo uzeti sa rezervom. Levandovski je ubedljivo najveća fudbalska zvezda u Poljskoj. Blažčikovski je verovatno završio reprezentativnu karijeru. Levi će i novinari  još neko vreme gledati kroz prste. Kubi neće. Ne više. Nije doduše ni Levandovski sasvim nevin. On je navodno u reprezentaciju ugurao Slavomira Peška, nekadašnjeg saigrača iz Lha, iako je uvreženo mišljenje da on sa svoje 33 godine ne može da zadovolji prohteve na ovom nivou. Ali, Leva je bar hteo. Hteli su verovatno i drugi, samo ne toliko. Istina, nema potvrde da su odnosi toliko loši. Ali ima jakih signala. Pomenuta grupa predvođena Blažčikovskim je takođe bila protiv “nasilnog” uvođenja talentovanih mladih igrača u startnu postavu. 

Protiv Kolumbije selektor Adam Navalka je ipak popustio pred pritiskom javnosti. Nekoliko mlađih igrača je dobilo priliku. Nisu se proslavili. Kamil Glik je to ovako opisao.
Kolumbija nas je iznenadila? Kako je to moguće? Kako, pored ovako hvaljene omladine?”, sarkastično se zapitao iskusni štoper, mada ni on ne bi smeo previše da se razmeće pošto zbog povrede nije bio sasvim spreman za Mundijal.

Kruže price da se povredio baš tokom žurke na dan održane dan uoči objavljivanja spiska.

Kako bilo, jasna kritika i na račun Navalke, koji je zbog Berešinskog, Goralskog, Kovnackog i Bednareka na klupi ostavio Blaščikovskog, Grosickog, Arkadijuša Milika… Nije baš ni da su ovi stariji nešto prikazali u Rusiji, ali ni to ne opradava selektora. Levi bek Maćej Ribus još jedan je od onih koji su kritikovali Navalku. Ne tako direktno doduše.
Mi smo vežbali dve varijante taktike i nismo znali šta treba da radimo”, rekao je Ribus.

A Kolumbijci?
Stalno su pravili višak. Hames Rodrigez iz Kvadrado, uskakali su bekovi. Na trenutke su bili toliko brzi da nismo mogli ni da ih dotaknemo, a ne sačuvamo”, dodaje.

Treća zlatna generacija Poljaka. Tako su je zvali. Neslavno je ugušena. Mnogi od onih koji su Poljsku vratili na veliku scenu više neće biti tu. Otići će i Adam Navalka. Obrukao se u Rusiji, ali to ne potire sve ono što je uradio za poljski fudbal otkako je 2013. preuzeo selektorsku funkciju. Blistali su u kvalifikacijama. Nosevima parali oblake.

Teško su pali.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Rusija2018Reprezentacija Poljske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara