© AFP
© AFP

UEFA popušta: Tri nove mere Finansijskog fer-pleja

Vreme čitanja: 2min | čet. 14.05.20. | 17:36

Klubovima će biti lakše

Ima razumevanja UEFA za položaj klubova usled krize koja je pogodila ceo svet, sport, samim tim i najpopularniji i najrasprostranjeniji, fudbal. Rešila je Evropska kuća fudbala da relaksira mere koje se tiču Finansijskog fer-pleja kako bi klubovima dala šansu lakše savladaju period u kome će muku mučiti sa prilivom sredstava.

Nije još zvanično, međutim, uticajni Radio Monte Karlo javlja da su u Nionu blizu odluke koja bi značajno olakšala klubovima period posle pandemije i u tom cilju spremne su tri mere.

Izabrane vesti

Prva bi značila da bi Kontrolno telo UEFA, zaduženo za finansije, češljalo poslovne knjige klubova u protekla 24 meseca, a ne 12 kao što je dosad bio slučaj. Na taj način bi se dala šansa klubovima da srede račune na dvostruko duži period, a ne samo za poslednju godinu, što je mnogima bila omča oko vrata i zbog čega su se nalazili na tapetu Disciplinske komisije.

Osim toga, UEFA je dosad dozvoljavala deficit od najviše 30.000.000 evra kad se uporede prihodi od transfera i novac izdvojen za potpise novih igrača. Po novim merama, dozvoljen minus biće duplo veći, što znači da će klubovi moći da prijave gubitke od najviše 60.000.000 evra i za za period od poslednje dve godine i da bez problema prođu monitoring i dobiju licencu za učeše u Ligi šampiona ili Ligi Evrope.

Na kraju, prva faza monitoringa, koja se dosad vezilava uglavnom za jesenje mesece i od nje su zavisile eventualne sankcije ako nešto u poslovnim knjigama nije bilo u redu, uopšte neće biti ni održana 2020. godine. Prvo sledeće češljanje bilo bi prolongirano za jesen 2021 i odnosilo bi se na rad klubova u poslednja 24 meseca.

Vredi još napomenuti da je ovo samo predlog, kao i da će ukoliko bude usvojen biti samo privremenog karaktera.

(FOTO: AFP)


tagovi

Liga šampionaLiga EvropeUEFAfinansijski fer-plej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara