UEFA (©Reuters)
UEFA (©Reuters)

UEFA usvojila novi Finansijski fer-plej: Klubovi će moći da troše najviše 70 odsto od prihoda

Vreme čitanja: 2min | čet. 07.04.22. | 17:13

Dozvoljeni minus do 60.000.000 evra

Menja UEFA štošta poslednjih dana, od najavljene promene sistema takmičenja u evropskim kupovima, do novog izgleda Finansijskog fer-pleja, pošto ovaj dosadašnji nije doneo bog zna kakve rezultate.

UEFA je današnjoj sednici usvojila nova pravila Finansijskog fer-pleja koja će zaživeti od juna. A, ovako na prvu loptu čini se da je ponovo napravljena usloga najbogatijima, jer će oni i dalje moći besomučno da troše, samo uz malo pojačanu kontrolu.

Izabrane vesti

Prema novim odredbama, klubovi će od juna ove godine moći da na plate igrače, transfere i komisije agentima najviše da potroše do 90 odsto od prihodovanog novca. Sledeće godine će taj procenat biti smanjen na 80 odsto, da bi od leta 2024. klubovi na raspolaganju mogli da imaju 70 odsto od para koje prihoduju u godini dana. I plan je da taj odnos, 70 odsto, ostane na snazi do daljeg.

Dakle, klubovima je dat dvogodišnji period da se polako pripreme na nove uslove takmičenja. Takoreći, uveden je svojevrsni „seleri kap“, nešto slično onom što odavno ima u NBA ligi. Samo da vidimo kako će to da zaživi.

Takođe, dozvoljeni minus za klubove je podignut sa 30.000.000 evra na 60.000.000 evra, što će takođe da zaživi u junu 2024. godine.

Kaznena politika prema klubovima će biti pooštrena, pa će opcije biti od oduzimanja bodova, izbacivanja iz evropskih kupova, čak i do izbacivanja iz domaćih liga u dva stepena niži rang takmičenja.

UEFA je Finansijski fer-plej uvela 2010. godine, a predsednik evropske kuće fudbala Aleksandar Čeferin je konstatovao da je on poslužio svrsi. Ali i da je vreme da se unapredi.


tagovi

UEFAfinansijski fer-plejAleksandar Čeferin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara