Sergej, jugoslovenska evolucija: Spojio je sve najbolje što su imali Srbi i Hrvati

Vreme čitanja: 2min | pet. 27.03.20. | 12:43

Jedan od najpoznatijih italijanskih novinara opisuje srpskog vezistu kao igrača koji nije opterećen prošlošću, a zadržao je najbolje osobine srpskih i hrvatskih fudbalera

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Jedan od tri italijanska sportske dnevnika, torinski Tutosport, danas je veliki prostor u štampanom izdanju poklonio srpskom reprezntativnom vezisti Sergeju Milinkoviću Saviću koji ove sezone igra sjajno za Lacio.

Izabrane vesti

Tutosport, iz pera Vitorija Feltrija, objavljuje danas portret Sergeja Milinkovića Savića u kome se naš fudbaler definiše kao “jugoslovenska evolucija”, prototip igrača sa balkanskih prostora koji nije opterećen prošlošću, kao prethodna generacija fudbalskih zvezda iz bivše Jugoslavije. I sa najboljim karakteristikama koje su krasile srpske i hrvatske fudbalere: lucidnost i nepredvidivost odnosno disciplina i konkretnost.

Sergej, jugoslovenska evolucija”, naslov je portreta srpskog fudbalera koji je “skicirao” u svojoj redovnoj rubrici “Feltrijevi portreti”, jedan od najpoznatijih italijanskih novinara Vitorio Feltri.

U tekstu Feltri ističe da je Milinković drugačiji fudbaler od svojih prethodnika sa jugoslovenskog prostora jer nije optrerećen prošlošću i ratovima: ”Za razliku od Mihajlovića i Bobana, koji su osetili rat na vlastitoj koži, igrač Lacija je rođen u Španiji i fudbal ga je osvojio pre otažbine”.

Feltri kaže i da je Milinković za Inzagija magično rešenje za sve. Kad god trener ne zna šta bi, tu je Milinković:
Milinković je igrač za sve prilike: kao polutka  zatvara sve prilaze odbrani, osvaja tzv. ničije lopte i onda se pretvara u motor napadačkih akcija Lacija”.

Feltri smatra da je definitivan ispit zrelosti Milinković položio protiv Intera na Olimpiku. Za Sergeja italijanski novinar kaže da je “jugoslovenska evolucija” jer je uspeo da spoji u sebi srpsko-balkansku maštovitost i nepredvidivost sa austrougarsko-hrvatskom disciplinom i konkretnosti.

Piše: Željko PANTELIĆ


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara