©MN Press
©MN Press

Đurović o suđenju u Humskoj: Kod nas je postala praksa da više greše VAR sudije nego one na terenu

Vreme čitanja: 2min | pon. 18.09.23. | 17:39

Bivši fudbalski arbitar o spornim detaljima sa utakmice Partizan - Radnik

Prvi put od aprila 2022. godine Partizan je pretekao Crvenu zvezdu na superligaškoj tabeli i to uspevši da protiv Radnika dođe do preokreta uprkos zaostatku od dva gola (3:2).

Peti prvenstveni trijumf obeležila su dva jedanaesterca za klub iz Humske, a odluke Dejana Trifkovića izazvale su burnu reakciju gostiju. Zbog negodovanja posle drugog dosuđenog penala Mihailo Oreščanin je zaradio crveni karton, a sumnju u ispravnost sudijskih odluka iskazao je i strateg Surduličana Zoran Ljubinković.

Izabrane vesti

Niz situacija koje su izazvale polemiku i podelile sportsku javnost bio je povod da učinak arbitara kroz razgovor za Mozzart Sport prokomentariše Rade Raka Đurović, sudijski ekspert.

"Kod poništenog pogotka Partizana u završnici prvog poluvremena igrač crno-belih je klizećim startom ispravno izbio loptu, ali je potom svesno oborio protivničkog igrača i apsolutno je bilo elemenata da se gol poništi", rekao je Đurović i osvrnuo se potom na prvi jedanaesterac za crno-bele, dosuđen posle duela Milićevića i Saldanje:

"Visprenost igrača Partizana u ovoj situaciji doprinela je da sudija donese odluku i dosudi kazneni udarac. U gol šansi je mali kontakt dovoljan da se napadač poremeti i da se neutrališe prednost koju je stekao, te je opravdano da prekršaj koji možda ne bi bio dosuđen na sredini terena bude okarakterisan kao faul u kaznenom prostoru. U ovoj situaciji je bilo elemenata za takvu odluku, posebno jer je igrač Radnika koristio ruke".

----------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

----------

Za razliku od pomenutih odluka koje je podržao, Đurović je pri osvrtu na penal u 90. minutu za domaćina imao niz zamerki na račun glavnog sudije i njegovih kolega u VAR sobi.

"Utisak je da je VAR zloupotrebio svoju ulogu. Vidljivo je da je igrač Partizana Ilić odgurnuo fudbalera Radnika i da je to bio uzrok kasnijih događaja. Ono što me je malo razljutilo, i što mi je ostavilo utisak kao da je sprovedena obmana, je što je na grafici tokom prenosa navedeno da je VAR proveravao ofsajd poziciju, a očigledno je bilo potrebno da sa analizira pomenuti duel".

Iz perspektive sudijskog eksperta, neopravdano dosuđeni penal krivica je arbitara u VAR sobi.

"Nameće se pitanje, jer nije prvi put da se to dešava ove sezone, da li je ovo kod nas novi model i praksa da sudije iz VAR sobe grese više nego arbitri na terenu? Nisu pod pritiskom, u Pazovi su, daleko od ostalih aktera utakmice, i to deluje da ima negativan efekat".



tagovi

Rade ĐurovićFK PartizanRadnikRadnik Surdulica

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara