©Starsport
©Starsport

Radoman istakao greške u korist večitih: Sudije idu linijom manjeg otpora, nemaju hrabrosti da izdrže pritisak

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.09.23. | 12:47

Nekadašnji arbitar bogatog iskustva o penalima dosuđenim u korist Partizana i Crvene zvezde tokom vikenda

Vikend za nama obeležile su nove muke večitih rivala - Crvena zvezda je na drugom uzastopnom gostovanju ostala praznih šaka (1:2), dok je Partizan još jednom bio u situaciji da juri dva gola zaostatka (3:2). Na oba susreta glavni pretendenti na titulu golove su postizali iz penala (izuzev pogotka Zahida), a sudijske odluke da pokažu na belu tačku bile su povod za burne reakcije protivnika.

Nezadovoljan činjenicom da je Miloš Milanović duel Nemanje Tošića i Šerifa Endijaea okarakterisao kao faul beka Čukaričkog za najstrožu kaznu Igor Matić, strateg Brđana dobio je crveni karton, dok je zbog reakcije na penal koji je u 90. minutu susreta u Humskoj dosudio Dejan Trifković isključen Mihajlo Oreščanin.

Izabrane vesti

Polemika o jedanaestercima na Banovom brdu i u Humskoj nastavila se i po završetku utkamica, a odluke arbitara na pomenutim susretima za Mozzart Sport prokomentarisao je Miroslav Radoman, nekadašnji fudbalski sudija sa bogatim međunarodnim iskustvom.

"Od situacije u 38. minutu na utakmici Partizan - Radnik, kada je na intervenciju VAR sobe poništen pogodak domaćina, glavni sudija je govorom tela pokazivao nesigurnost i nizao greške. Arbitar je smatrao da nije posojao prekršaj Severine nad Hajdarevićem, ali je VAR sudija imao drugačiji kriterijum i pogodak je poništen. Iz moje perspektive nije bilo prekršaja, a iako glavni sudija ne snosi odgovornost za krajnju odluku, ipak je delovalo da je od tog momenta bio pod pritiskom. Očigledno je podsvesno znao kome je poništen gol i gledao je da to kompenzuje dosudivši penale posle duela sa slabim intenzitetom", rekao je Radoman.

----------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

----------

Dueli Milićevića i Oreščanina sa Saldanjom, bili su povod da Dejan Trifković dosudi dva jedanaesterca za domaćina od kojih je drugi izazvao posebnu polemiku.

"Na sudiji je da proceni da li je kontakt postojao i ko ga je izazvao, odnosno da li je prvo intervenisao odbrambeni igrač ili napadač. Odluka kod prvog kaznenog udarca je u sivoj zoni, dok je drugi samo šlag na tortu i poslednja u nizu mnogih grešaka koje je napravio od 38. minuta. Potpuno nepotrebna. Po govoru tela se videla nesigurnost u odluke i očigledno je da sudija nije bio dorastao pritisku. Kod kaznenog udarca u sudijskoj nadoknadi ni arbitri nisu znali šta analiziraju. Pet minuta se gledao snimak, razmatrale su se dve situacije istovremeno što je neshvatljivo, ukoliko je postojala dilema oko ofsajda igra je morala da bude zaustavljena ranije. Sudija je pogrešio pri odluci da dosudi kazneni udarac".

Neizbežan je bio osvrt i na dešavanja sa utakmice dan ranije, odnosno na jedanaesterac koji je Miloš Milanović dosudio za Crvenu zvezdu na Banovom brdu.

"Penal protiv Čukaričkog je takođe za duboku analizu. Kriterijum prekršaja očigledno nije bio isti kao u drugim situacijama. Očigledno je strah srbitara od mogućih grešaka razlog da sude linijom manjeg otpora. Sudije nemaju hrabrosti da izdrže osnovni psihički pritisak, posebno ako je na jednoj strani veliki klub poput Partizana i Crvene zvezde. Gledaju da im se ne zamere i smatraju da je manja greška ukoliko donesu odluku u korist većeg tima", rekao je Radoman.



tagovi

FK Crvena zvezdaFK PartizanMozzart Bet SuperligaRade ĐurovićMiroslav Radoman

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara