Nagelsman, Henes i Salihamidžić (©Reuters)
Nagelsman, Henes i Salihamidžić (©Reuters)

Uticaj sive eminencije sve slabiji, Braco na izlaznim vratima u Bajernu

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.05.22. | 18:11

Pred njim su ključni meseci, od prelazog roka mnogo zavisi...

Bajern već godinama unazad važi za najstabilniji klub Evrope. Od finansijskog aspekta, preko međuljudskih odnosa u bordu direktora (što se za svlačionicu baš i ne može reći, setite se se samo perioda dok je Karlo Ančeloti vodio ekipu, ili okršaja na relaciji Salihamidžić-Flik), do transfer-politike koja uglavnom ne prati moderne trendove što podrazumevaju nemilosrdno rasipanje novca. Međutim dođe do trzavica i u takvom, naoko savršenom sirstemu.

Tako se poslednjih dana u klubu ne razmatra samo pitanje sudbine Roberta Levandovskog, nego i sportskog direktora Hasana Salihamidžića. Kako navodi Sport1 na sednici Nadzornog odbora u ponedeljak niko se od šefova nije izjasnio prtiv Braca. Naprotiv, oni dalje stoje uz njega. Ali naredna nedelja bi ipak mogla da bude ključna za njegov dalji angažman u Minhenu.

Izabrane vesti

O čemu se radi?

Salihamidžiću aktuelni ugovor ističe na leto 2023. godine, a u klupskoj vrhuški je sve više zagovornika ideje da s otvaranjem pregovora o novom ne treba žuriti.

Nije tajna, pre godinu dana, tokom otvorenog sukoba sa tadašnjim trenerom Hansijem Flikom, pozicija Hasana Salihamidžića bila je jedno vreme upitna, da bi na kraju prevagnuo uticaj Ulija Henesa. Uli skoro pune tri godine nema izvršnu vlast u klubu, ali njegovo delovanje iz se i te tako oseća, doduše iz senke. Upravo preko sportskog direktora.

"Hasan je oduvek znao da sam uz njega, posebno u sukobu sa Flikom", kazao je otvoreno bivši predsednik početkom godine. "Neki ljudi u klubu su hteli da ga se otarase".

Henes je i dalje maltene na svakoj utaklmici Bajerna, redovno se može videti u Zeber štrase, no Sport1 navodi da taj uticaj polako počinje da slabi. Tako je Bracov rad sve češće pod lupom u internim krugovima:

"Njegova budućnost se sve češće dovodi u pitanje. Čak može da se kaže kako je neizvesna. Ugovor mu ističe tek kroz godinu dana, međutim mogući je čak i raniji odlazak. Jer osim Ulija Henesa, Salihamidžić nema naročitih navijača u klubu", piše dobar poznavalac prilika u minhenskom velikanu Keri Hau.

Javno, podršku sportskom direktoru pruža i novi generalni direktor Oliver Kan ("Pokažite mi bilo kod čoveka na svetu koji ne greši prilikom odabira igrača. Nažalost, takav ne postoji"), što neće biti od presudnog značaja ukoliko Braco tokom leta "domaći zadatak" ne uradi bez greške.

A taj "domaći" biće dosta složen, navodi dalje Sport1...

Prvo i osnovno, za iduću sezonu moraće da formira roster kompatibilan sa idejama Julijana Nagelsmana. Time mu je uprava indirektno stavila do znanja da odgovornost za neuspeh u Ligi šampiona praktično deli sa trenerom, te da još jednu eliminaciju u tako ranoj fazi ne bi "preživeo".

Salihamidžiću ide naruku što i dalje ima vrlo dobar odnos sa mladim stručnjakom ("U svakodnevnom su kontaktu, konsultuju se o budućnosti tima"), ali pitanje je da li će tako i ostati. Nagelsman se često žali na "dubinu" ekipe i smatra da angažovanje Rajana Gravenberha i Nusaira Mazrauia neće biti dovoljno.

Takođe, on insistira na dovođenju igrača jakog u duelima, vezistu za "specijalne operacije", po njegovom mišljenju neophodnog kad na red dođu evropske utakmice jakog intenziteta, sa moćnim protivnicima. I to nije sve. Nagelsman se nada adekvatnoj zameni za Niklasa Zilea, po mogućnostvu štoperu što poznaje jezik.

I sve to možda i ne bi bio preveliki problem za Salihamdidžića da pored Nagelsmanovih zahteva ne treba da ispuni i one s vrha. Naime, na česte odlaske igrača bez obeštećenja bord direktora ne gleda blagonaklono. Tako bi još koji minus u tom smislu mogao skupo da ga košta. A pred njim su pregovori sa Gnabrijem, Nojerom, možda i Tolisoom.

Pritom, iznad svega nad glavom mu visi nerešeni slučaj Levandovski.

Uzimajući sve to u obzir, utisak je, Braco Salihamdžić nikad nije bio u težoj situaciji.

Ono što je sigurno, ukoliko se desi da ode, podosta je onih - da ne kažemo većina - što za njim neće žaliti.

Podsetimo, Salihamidžić je na funkciji sportskog direktora od 2016. godine, kada se iz zdravstvenih razloga povukao Matijas Zamer. Pre dve godine potpisao je novi ugovor do 2023. s proširenim ovlašćenjima, pošto je imenovan za direktora svih sportskih operacija.

Za sada nema naznaka ko bi mogao da ga zameni.


tagovi

Hasan SalihamidžićJulijan Nagelsman

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara